ove nedelje važni sastanci u Vašingtonu

Svetska banka za promene kako bi se ubrzalo restrukturiranje dugova

Svet

10.4.2023 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Svetska banka za promene kako bi se ubrzalo restrukturiranje dugova Svetska banka za promene kako bi se ubrzalo restrukturiranje dugova
Svetska banka zalagaće se za rešavanje sve većih problema duga siromašnih zemalja i zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom predstaviće konkretne predloge za rešavanje nekih... Svetska banka za promene kako bi se ubrzalo restrukturiranje dugova

Svetska banka zalagaće se za rešavanje sve većih problema duga siromašnih zemalja i zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom predstaviće konkretne predloge za rešavanje nekih od najvećih prepreka restrukturiranju na ovonedeljnim prolećnim sastancima.

Predsednik Svetske banke Dejvi Maplas (David Malpass) naveo je u svom blogu da će te nove ideje biti predstavljene na Okruglom stolu o globalnom državnom dugu, sastanku koji vode “institucije iz Breton Vudsa” (SB i MMF) i Indija koja predsedava Grupom 20 u Vašingtonu, prenosi Mina.

“Jedan od predloga je da se zajednička analiza održivosti duga Svetske banke i MMF-a za zemlje podeli sa svim kreditorima koji su uključeni u rasprave u isto vreme, uz povećanu transparentnost i razmenu informacija koje pomažu izračunati veličinu potreba za olakšicama duga”, rekao je Malpas.

Kina, kao najveći suvereni kreditor zemalja u razvoju, postavila je pitanja o pretpostavkama tih institucija, usporavajući proces.

“Restrukturiranje bi takođe bilo ubrzano i ojačano stvaranjem jasnih rokova za korake uključujući formiranje odbora kreditora, pružanje finansijskih garancija i potpisivanje stvarnih sporazuma o restrukturiranju”, rekao je Malpas.

On je naveo da bi obustava plaćanja duga na početku procesa takođe dala podsticaje za postizanje dogovora i zaštitila sposobnost otplate duga.

Što se tiče slučajeva pojedinačnih zemalja, Malpas je rekao da se službeni odbor kreditora Zambije, predvođen Kinom i Francuskom, planira sastati u nedelji koja počinje 16. aprila i da on traži „dobar ishod“. On je, što se tiče Gane, rekao da je napredak tehničkih sastanaka pozitivan znak i istaknuo potrebu za bržim napretkom u Etiopiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...