Restrukturiranje eps-a u fokusu

Ministar finansija ističe da MMF nije tražio povećanje cena struje i gasa naredne godine

Srbija

1.11.2023 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministar finansija ističe da MMF nije tražio povećanje cena struje i gasa naredne godine Ministar finansija ističe da MMF nije tražio povećanje cena struje i gasa naredne godine
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da u aranžmanu sa Međunarodnim moneternim fondom jasno piše da u narednoj godini nema potrebe za povećanjem... Ministar finansija ističe da MMF nije tražio povećanje cena struje i gasa naredne godine

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da u aranžmanu sa Međunarodnim moneternim fondom jasno piše da u narednoj godini nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa.

„Naglasak naredne godine biće na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije, bez naznake za povećanjem cene struje, a isto važi i za gas“, kazao je Mali na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Dodao je da Srbiju trenutno brine posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku i naveo da tek treba da se odredi kako će se reagovati.

Mali je istakao da je MMF konstatovao da je ekonomija stabilna i da je sve što je u budžetu realno i biće ispunjeno, pre svega što se tiče povećanje plata, penzija i minimalne zarade.

Mali je preneo i da je predlog MMF da se smanji nivo angažovanja prema Fondu, odnosno da aranžman bude iz predostrožnosti, jer nema izazova koji su bili prošle godine sa energetskom krizom.

Mali je izjavio i da će sistemom za obračun i isplatu zarada u javnom sektoru „Iskra“ u naredne dve godine biti obuhvaćeni svi zaposleni u javnoj upravi.

„Sa decembrom ove godine tim sistemom biće obuhvaćeno 296.000 zaposlenih u javnom sektoru. U Zakonu o budžetskom sistemu, koji je usvojen prošle nedelje, dodali smo da budu obuhvaćene i zarade zaposlenih u lokalnim samoupravama, vojsci i policiji i plan nam je da u naredne dve godine sve njihove plate budu u sistemu ‘Iskra'“, kazao je Mali, prenosi Beta.

On je istakao da će to doprineti transparentnosti u radu i da daje osnovu za eventualnu reformu zarada u javnom sektoru. „To će činiti važnu bazu podataka kada je u pitanju plate u javnom sektoru“, kazao je Mali.

  • SHALIMAR

    1.11.2023 #1 Author

    Sta je poskupeo gas i struja,to je to..znaci u sl.godini nema povecanja cena…bas da vidimo..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...