Usvojene izmene I dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu

Penzionerima sa minimalnom penzijom niži računi za struju

SrbijaU fokusu

26.10.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Penzionerima sa minimalnom penzijom niži računi za struju Penzionerima sa minimalnom penzijom niži računi za struju
Vlada Srbije usvojila je danas, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju... Penzionerima sa minimalnom penzijom niži računi za struju

Vlada Srbije usvojila je danas, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, saopštilo je ministarstvo.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć.

Kako je istaknuto, omogućeno je i da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pozvala je najstarije građane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, navodeći da će se onima koji nisu u mogućnosti da se prijave lično, računi umanjivati po službenoj dužnosti.

„Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto“, rekla je Đedović Handanović.

Kako je naglašeno, pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. Na taj način biće značajno uvećan broja domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

Podseća se da je Vlada Srbije u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo.

  • Emilija

    26.10.2023 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • jevtić

    26.10.2023 #2 Author

    Super

    Odgovori

  • Sindi

    27.10.2023 #3 Author

    Kako samo mažu oči mučenim penzionerima…ccc

    Odgovori

  • gagica

    30.10.2023 #4 Author

    Kad ce nas koji jos nismo u penziji sa necim da obraduju da i minesto docekamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...