Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju završava se 1. marta

Strancima u Srbiji izdato više od 8.000 radnih dozvola za dva meseca

Bolji posaoSrbija

27.2.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Strancima u Srbiji izdato više od 8.000 radnih dozvola za dva meseca Strancima u Srbiji izdato više od 8.000 radnih dozvola za dva meseca
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je strancima, prema rečima predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanje Gavranović, u prva dva... Strancima u Srbiji izdato više od 8.000 radnih dozvola za dva meseca

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je strancima, prema rečima predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanje Gavranović, u prva dva meseca ove godine više od 8.000 dozvola za rad.

Gavranović, koja je rukovodilac grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove za oblast zapošljavanja Ministarstva, izjavila je za Tanjug da je broj stranaca u Srbiji kojima se izdaju dozvole za rad u stalnom porastu, i naglasila da će ceo proces zahvaljujući izmenama i dopunama propisa koji regulišu tu oblast biti kompletno digitalizovan i mnogo efikasniji, prenosi Blic.

„Broj stranaca povećan je poslednjih godina, NSZ je u 2021. godini izdala 25.000 dozvola za rad, a prošle godine više od 35.000. Tendencija porasta broja izdatih dozvola nastavila se i u ovoj godini. U prethodna dva meseca imamo više od 8.000 dozvola izdatih stranim državljanima“, istakla je Gavranović.

Naglasila je da se 1. marta završava objedinjena javna rasprava o izmenama i dopunama dva zakona – Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP-a i Zakona o zapošljavanju, a čiju primenu prati Ministarstvo za rad.

„Izmenama i dopunama ta dva propisa koja su bitna za položaj stranaca, a koja su horizontalno povezana, Srbija će imati digitalizovan postupak izdavanja dozvole“. Stranac više neće morati da ide u Upravu za strance u Ministarstvo unutrašnjih poslova za podnošenje zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak, dok poslodavac neće morati da ide u NSZ da bi pribavio dozvolu za rad“, navela je ona.

Stolarija
Foto: Unsplash.com

Podsetila je da sada postoje dva akta, dva rešenja, da bi se stranac zaposlio, a izmenom ta dva propisa, osim što će proces biti kompletno digitalizovan, uvodi se jedinstven akt, pa će stranci moći da se zapošljavaju sa jedinstvenom dozvolom. Proces će, kako je istakla, biti efikasniji i smanjivaće troškove privredi.

„Novine će olakšavati proceduru, u smislu da stranac ili poslodavac više neće morati da ide od šaltera do šaltera, jer će se zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole izdavati preko portala i sve će biti digitalizovano. Postoje kvote u zapošljavanju stranaca u cilju zaštite domaćeg tržišta rada“, istakla je Gavranović.

Kako bi se stranac zaposlio, NSZ mora da da saglasnost, i to čini ako se utvrdi da na evidenciji nema domaćih državaljana koji odgovaraju toj poziciji.

„To je zaštita domaćeg tržišta rada. Vlada Srbije, ako dođe do poremećaja na tržištu rada, može da ograniči zapošljavanje stranaca. Jedna od novina zakona predviđa da stranac može da zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme“, naglasila je Gavranović.

Prema njenim rečima, dozvole za rad će se izdavati na tri godine, uz mogućnost da budu produžene, a pojednostavljena procedura dobro je rešenje kako bi poslodavci brže došli do radnika.

  • GOCA BG

    27.2.2023 #1 Author

    Zato se ubija cena dnevnice nasim ljudima,stranci rade za manju dnevnicu a to podlodavca ne zanima,bitno mu je da je posao zavrsen…

    Odgovori

  • BRANA19

    28.2.2023 #2 Author

    Cudo da je neko dosao ovde da radi.

    Odgovori

  • goca87

    28.2.2023 #3 Author

    Da li je moguće? Zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...