Neto imovina dosegla 51,8 milijardi dinara

Prosečan prinos dobrovoljnih penzionih fondova u poslednjih godinu dana 5,6 odsto

InvesticijeIzdvajamoOsiguranjePoslovanjeSrbija

11.10.2023 08:01 Autor: Marko Miladinović 9

Prosečan prinos dobrovoljnih penzionih fondova u poslednjih godinu dana 5,6 odsto Prosečan prinos dobrovoljnih penzionih fondova u poslednjih godinu dana 5,6 odsto
Neto imovina domaćih dobrovoljnih penzionih fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine iznosila je 51,8 milijardi dinara i veća je za 4,2 odsto nego... Prosečan prinos dobrovoljnih penzionih fondova u poslednjih godinu dana 5,6 odsto

Neto imovina domaćih dobrovoljnih penzionih fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine iznosila je 51,8 milijardi dinara i veća je za 4,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja. U dinarima se nalazilo 79,3 odsto, a u evrima 20,7 odsto ukupne imovine fondova.

Ukupan iznos uplata sredstava u domaće dobrovoljne penzijske fondove u drugom kvartalu ove godine iznosio je 1,07 milijardi dinara. S druge strane, ukupan iznos isplata sredstava iz fondova povećava se iz godine u godinu i u posmatranom tromesečju iznosio je 832,3 miliona dinara.

“Ovakva pojava normalna je posledica razvoja sistema, jer će se s povećanjem doprinosa i neto imovine, kao i s povećanjem broja godina funkcionisanja sistema dobrovoljnih penzijskih fondova, povećavati i visina isplata posmatrano u apsolutnim iznosima”, objašnjeno je u izveštaju Narodne banke Srbije.

U poslednjem obračunatom kvartalu, od ukupnih uplata 36,9 odsto odnosi se na individualne uplate, 33,4 odsto na uplate poslodavaca koji kao obveznici uplaćuju svojim zaposlenima doprinose u penzijski fond, dok se 29,7 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Prinos od ulaganja u poslednjem kvartalu iznosio je oko dve milijarde dinara, saopštila je NBS. Struktura ulaganja imovine ovih fondova nije znatnije izmenjena u odnosu na prethodni period. Najveći udeo imale su državne obveznice, koje su činile 77,4 odsto ukupne imovine. Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 10,2 procenta, a ulaganje u akcije 11,1 procenat.

Na kraju drugog tromesečja 2023. godine 10,6 odsto državnih dužničkih instrumenata imalo je rok dospeća do godinu dana, 11,1 odsto od jedne do dve godine, 38 odsto od dve do pet godina, 36,2 odsto od pet do deset godina i 4,1 odsto preko deset godina.

Prosečna ročnost sredstava uloženih u državne dužničke instrumente je 5,2 godine.

Na kraju drugog tromesečja 2023. godine FONDex indeks je dostigao vrednost od 3.251,97. Prinos FONDex-a, indeksa koji predstavlja ponderisani prosek prinosa svih fondova, za poslednju godinu dana iznosio je 5,6 odsto, a od početka poslovanja 7,4 odsto.

Ko upravlja fondovima

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja ove godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik.

Imajući u vidu strukturu ulaganja imovine fonda, na pomenuti prinos utiču promena vrednosti državnih dužničkih instrumenata, promena vrednosti akcija, promena vrednosti investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova, visina referentne kamatne stope, visine kamatnih stopa banaka i promene kursa dinara prema evru.

Obim trgovanja dobrovoljnih penzijskih fondova u drugom tromesečju 2023. godine iznosio je 7,1 milijardu dinara. Prosečno učešće dobrovoljnih penzijskih fondova u prometu na Beogradskoj berzi u tom periodu iznosilo je 12,1 odsto.

Kako u svom izveštaju piše Narodna banka Srbije, 217.421 korisnik ima 299.036 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima, a učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih u zemlji iznosi 9,42 odsto.

“Iznos akumuliranih sredstava zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, tako da se s povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje fondovi ostvaruju, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova”, ističe NBS.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je 266,1 hiljadu dinara. Na kraju drugog tromesečja 2023. godine broj korisnika koji su članovi dva fonda ili više njih iznosio je 44.086 ili oko 20 odsto ukupnog broja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...