ukoliko se osete ugroženim napraviće pometnju na globalnom tržištu kapitala

Hedž fondovi bi mogli da rasprodaju američke obveznice u vrednosti od 600 milijardi dolara

BankeInvesticijeNovacSvet

19.9.2023 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hedž fondovi bi mogli da rasprodaju američke obveznice u vrednosti od 600 milijardi dolara Hedž fondovi bi mogli da rasprodaju američke obveznice u vrednosti od 600 milijardi dolara
Banka za međunarodna poravnanja (BIS) upozorila je učesnike na finansijskim tržištima da bi hedž fondovi mogli poremetiti tržište američkim obveznicama. Kako je saopštila banka,... Hedž fondovi bi mogli da rasprodaju američke obveznice u vrednosti od 600 milijardi dolara

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) upozorila je učesnike na finansijskim tržištima da bi hedž fondovi mogli poremetiti tržište američkim obveznicama.

Kako je saopštila banka, hedž fondovi u ovom trenutku drže takozvane “kratke pozicije” u vrednosti od čak 600 milijardi dolara u odnosu na tržište dužničkih hartija SAD “teško” 25.000 milijardi dolara.

BIS upravlja sredstvima centralnih banaka u međunarodnim odnosima i podstiče finansijsku saradnju između zemalja, a zabrinuta je da bi hedž fondovi mogli da pokrenu izuzetno štetnu rasprodaju američkih obveznica. Prošli put se slična situacija desila na početku pandemije 2020. godine.

U svom saopštenju, BIS izražava zabrinutost zbog specifične strategije poznate kao trgovina relativne vrednosti. Ova strategija stupa na snagu kada postoji primetna razlika između trenutne cene sredstva i njegove buduće ugovorene cene. U takvim scenarijima, investitori obično kupuju jeftiniju imovinu i prodaju je skuplje, ali u ovom slučaju bržim tempom i u većem obimu nego inače.

Upravo sada, trezorski fjučersi SAD se trguju po nešto višoj vrednosti od stvarnog državnog duga jer zahtevaju manje gotovine unapred kada ih kupuju menadžeri dugoročnih sredstava. Hedž fond koji teži trgovini “relativnom vrednošću” koristi ovu dinamiku kupujući stvarne hartije od vrednosti, dok prodaje fjučerse zasnovane na njima, po višoj ceni.

Realne razlike u vrednosti između trezorskih zapisa i njihovih fjučersa sada su prilično male, tako da hedž fondovi moraju da pozajme mnogo novca da bi ova strategija bila profitabilna. Hedž fondovi često finansiraju svoje investicije pozajmljivanjem preko noći na tržištu novca ili pozajmljuju finansijska sredstva direktno od velikih brokera.

Ukoliko se osete ugroženim i započnu rasprodaju kako bi nadoknadili uloženo, fondovi bi mogli da naprave novi domino efekat na tržištima kapitala, upozorava međunarodna bankarska institucija.

  • ELLA

    20.9.2023 #1 Author

    Amerika diktira mnogo toga globalno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...