Trgovci zabrinuti zbog visokih kamatnih stopa

Prinosi na američke obveznice najviši u poslednjih 15 godina

BerzaNovacSvet

17.8.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prinosi na američke obveznice najviši u poslednjih 15 godina Prinosi na američke obveznice najviši u poslednjih 15 godina
Evropske i azijske akcije oslabile su dok je referentni prinos američkog trezora dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina, jer je porasla zabrinutost investitora... Prinosi na američke obveznice najviši u poslednjih 15 godina

Evropske i azijske akcije oslabile su dok je referentni prinos američkog trezora dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina, jer je porasla zabrinutost investitora da će Sjedinjene Američke Države dugo zadržati visoke kamatne stope koje su uvedene kako bi se obuzdala inflacija.

Prinos na desetogodišnje američke državne obveznice porastao je za 0,03 odsto na 4,29 procenata, što je najviši nivo od 2008. godine, jer su investitori postali oprezni posle julskog sastanka Federalnih rezervi, prenosi Financial Times.

U zapisniku sa sastanka na kojem je američka centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u poslednje 22 godine, navedeno je da postoje značajni rizici povećanja inflacije, koji bi mogli da zahtevaju dalje pooštravanje monetarne politike. Istovremeno, niz ekonomskih podataka poslednjih meseci pokazuje da je ekonomija SAD ostala jaka.

Globalne akcije pale su posle vesti o porastu prinosa na obveznice SAD. Panevropski berzanski indeks Stoxx 600 oslabio je za 0,4 odsto, nakon rasprodajde na Wall Streetu u sredu, gde je referentni S&P 500 pao za 0,8 odsto, a tehnološki indeks Nasdaq za 1,2 procenta.

Izgledi o produženju perioda visokih kamatnih stopa podstakli su rast prinosa na desetogodišnje nemačke fondove za 0,07 procenata na 2,71 odsto. Nemački fondovi smatraju se regionalnom referentnom vrednosti u Evropi. Analitičari ističu da činjenica da desetogodišnji prinosi rastu nije dobra vest za berze.

Japanski jen ojačao je za 0,1 odsto u odnosu na dolar, ali je i dalje na najnižem nivou od novembra, jer se povećala razlika između prinosa na državni dug SAD i Japana. Akcije u Kini blago se oporavljaju od padova ranije ove nedelje, sa referentnim indeksom CSI 300 koji je ojačao za 0,3 odsto, dok je hongkonški Hang Seng dobio 0,2 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...