Ohrabreni zvaničnim stavom kineskih vlasti

Hedž fondovi Goldman Sachsa pojačali kupovinu kineskih akcija  

BankeBerzaInvesticijeNovacSvet

27.7.2023 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hedž fondovi Goldman Sachsa pojačali kupovinu kineskih akcija   Hedž fondovi Goldman Sachsa pojačali kupovinu kineskih akcija  
Klijenti hedž fondova Goldman Sachs Group su u utorak kupovali kineske akcije najbržim tempom u poslednjih devet meseci, potkrepljeni nedavno saopštenom politikom vladine podrške,... Hedž fondovi Goldman Sachsa pojačali kupovinu kineskih akcija  

Klijenti hedž fondova Goldman Sachs Group su u utorak kupovali kineske akcije najbržim tempom u poslednjih devet meseci, potkrepljeni nedavno saopštenom politikom vladine podrške, navodi banka sa Wall Streeta u novom izveštaju.

Takozvana duga kupovina hedž fondova nadmašila je njihova kratkoročna pokrića za kineske akcije u odnosu 3,5 prema 1. Predvođena je kupovinom A akcija denominiranih u juanima koje su listirane u kontinentalnoj Kini, a zatim kineskim akcijama koje su listirane na berzi u Hong Kongu, piše Bloomberg.

Na ključnom sastanku ove nedelje, politbiro Komunističke partije Kine izrazio je stav da privredni rast treba podržati, što je podiglo očekivanja da će zvanični Peking nastaviti da smanjuje kamatne stope, ubrzava izdavanje infrastrukturnih obveznica i olabavi imovinsku politiku kako bi podstakao ekonomiju.

Vlada je u julu takođe nagovestila kraj višegodišnjeg obračuna sa svojim sve moćnijim privatnim tehnološkim kompanijama.

Kako piše Bloomberg, hedž fondovi su se jako intersovali za devet od 11 industrija koje prati Goldman Sachs, sa izuzetkom zdravstvene zaštite i komunalnih usluga. Kupovinu su predvodile akcije kompanija koje se bave proizvodnjom osnovnih proizvoda, ali i onih iz sveta finansija, proizvodnje repro-materijala i teške industrije.

Uprkos velikoj neto kupovini u utorak, bruto i neto izloženost hedž fondova prema kineskim akcijama, kao procenat u globalnoj knjigovodstvu banke, kretala se na najnižim nivoima od novembra, navodi se u belešci.

Bruto izloženost meri kombinaciju “bikovskih” i “medveđih” kupovina, dok je neto izloženost razlika između dolarske vrednosti dugih i kratkih klađenja.

Kineske akcije su ove nedelje porasle nakon najnovijih obećanja vlade. Reper akcija kineskih tehnoloških kompanija kojima se trguje u Hong Kongu u četvrtak je krenuo ka bikovskom tržištu.

Ipak, sentiment je i dalje krhak jer Peking više puta nije ispunio očekivanja za jači ekonomski podsticaj, a investitori su naglasili da je praćenje i sprovođenje obećanja politike neophodno da bi se održao oporavak.

Širi Hang Seng China Enterprises Index, koji prati velike kineske kompanije listirane u Hong Kongu, pao je za oko jedan odsto do sada ove godine. S druge strane, ovaj indeks pao je čak 19 procenata u 2022. godini, čime je potvrdio tri uzastopne godine gubitaka, najduži zabeleženi period od njegovog uvođenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...