Emisija vredna 100 miliona evra

Slovenija izdala prvu obveznicu indeksiranu inflacijom

EU

5.9.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenija izdala prvu obveznicu indeksiranu inflacijom Slovenija izdala prvu obveznicu indeksiranu inflacijom
Slovenija je u ponedeljak, 4. septembra izdala prvu emisiju obveznica indeksiranih inflacijom, u vrednosti 100 miliona evra i sa realnim kuponom od 0,825 odsto,... Slovenija izdala prvu obveznicu indeksiranu inflacijom

Slovenija je u ponedeljak, 4. septembra izdala prvu emisiju obveznica indeksiranih inflacijom, u vrednosti 100 miliona evra i sa realnim kuponom od 0,825 odsto, koja dospeva 2034. godine, objavilo je slovenačko Ministarstvo finansija, a preneo SeeBiz.

Izdavanjem prve obveznice, čija je glavnica vezana za harmonizovani indeks potrošačkih cena za evrozonu (Eurostat Eurozone Consumer Price Index – HICP ex tobacco), Slovenija se pridružila grupi razvijenih zemalja koje već emituju takve obveznice po kanadskom modelu, ocenilo je ministarstvo u saopštenju.

„Postavili smo temelje za razvoj novog tržišta obveznica i otvorili vrata širem krugu investitora. Obveznicom povećavamo raznovrsnost instrumenata finansiranja državnog budžeta“, istakli su iz slovenačkog ministarstva finansija.

Dodali su i da Slovenija neće biti izložena inflatornom riziku izdavanjem takve obveznice, jer je istovremeno zaključen i kamatni svop radi regulisanja kamatnog rizika od inflacije po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto.

Obveznica će biti kotirana na tržištu hartija od vrednosti na Ljubljanskoj i Luksemburškoj berzi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...