Poruke sa druge SPLET Tech konferencije

Inovativni preduzetnici regiona ne smeju samo da prate trendove, već moraju da ih predvide

IzdvajamoSrbija

10.10.2023 15:29 Autor: Milica Rilak 4

Inovativni preduzetnici regiona ne smeju samo da prate trendove, već moraju da ih predvide Inovativni preduzetnici regiona ne smeju samo da prate trendove, već moraju da ih predvide
Sa više od 120 govornika koji će tokom dana održati predavanja, radionice ili učestvovati na panel diskusijama u čak devet sala beogradske MTS dvorane,... Inovativni preduzetnici regiona ne smeju samo da prate trendove, već moraju da ih predvide

Sa više od 120 govornika koji će tokom dana održati predavanja, radionice ili učestvovati na panel diskusijama u čak devet sala beogradske MTS dvorane, u toku je druga po redu SPLET Tech konferencija u organizaciji projekata „Preduzmi ideju“ i „Srbija Inovira“, koji su podržani od USAID-a.

Prema oceni organizatora, interesovanje za drugu SPLET Tech konferenciju o inovacijama i inovativnom preduzetništvu već je nadmašilo uspeh prve, koja je prošle godine okupila oko 2.000 posetilaca.

Aleksandra Popović, direktorka projekta „Srbija Inovira“, istakla je da su ove godine organizatori ponudili dve potpuno nova prostora na SPLET Tech konferenciji – startap zonu i ekspo zonu – kako bi pružili priliku svima iz domaćeg inovacionog ekosistema da se upoznaju i povežu.

„Prvi utisci su da vlada dobra energija i da se grade mreže kontakata. Nikada ne znate ko može da vas spoji sa partnerima zahvaljujući kojima ćete proširiti poslovanje i van granica Srbije“, rekla je novinarima Popović i podsetila da je fokus ovogodišnjeg SPLET Techa na skaliranju, rastu i internacionalizaciji poslovanja i da zato ima daleko više govornika iz inostranstva nego pre godinu dana.

„Svesni smo toga da je prodaja slaba tačka domaćih startapa i inovativnih kompanija. Zato smo i prošle i ove godine dosta pažnje kroz predavanja i radionice posvetili pitanjima razvoja poslovanja, prodaje i drugih ‘mekih veština’ kod učesnika našeg inovativnog ekosistema, što je i cilj oba projekta koja organizuju SPLET uz podršku USAID“, istakla je Popović odgovarajući na pitanje Biznis.rs.

Motion capture odelo / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

U ime organizatora učesnike konferencije pozdravio je i izvršni direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta „Preduzmi ideju“ Nebojša Bjelotomić, uz ocenu da je izuzetno važno povezati startape i inovatore čitavog regiona, kako bi lakše privukli pažnju investitora.

Rezultate ovogodišnjeg Globalnog indeksa inovativnosti, na kome je Srbija napredovala na 53. sa prošlogodišnjeg 55. mesta predstavio je izvršni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić, koji je poručio da kombinacija balkanskog inata i timskog rada može da dovede do velikog uspeha.

Podsetivši da je Globalni indeks inovativnosti pokazao da je Srbija napredovala kada je reč o inovacionoj infrastrukturi, sofisticiranosti tržišta i ljudskom kapitalu, Andrić je takođe naglasio značaj povezivanja na nivou regiona.

„Kao region sa oko 20 miliona stanovnika, nije dovoljno samo da pratimo trendove, poput razvoja AI, već da ih predvidimo, iskoristimo i tako ‘uskočimo’ u brzi voz razvoja“, rekao je Andrić.

Robot AGAR/ Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

U okviru konferencije, posetioci mogu da upoznaju i isprobaju različite inovativne proizvode – tu je digitalna vizit kartica domaće kompanije Tapni, AGAR – robot koji može da pomogne kod različitih poljoprivrednih radova, dok ekipa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu na SPLET-u demonstrira primenu donacije gejmerske asocijacije SGA i USAID, odnosno motion capture odelo koje koriste u nastavi.

Tokom ovogodišnjeg SPLET-a održane su radionice i predavanja o finansiranju startapa, ali i zrelijih kompanija, svoja očekivanja od osnivača i inovatora preneli su menadžeri VC fondova, a govorilo se i o poreskoj politici prema inovativnom ekosistemu, saradnji korporacija i startapa, a predstavljen je i izveštaj o AgTech ekosistemu u Srbiji.

Pored USAID-a, konferenciju su ove godine podržale kompanije A1, Generali, Gate group, ambasada Izraela u Srbiji, UniCredit banka, Fond za inovacionu delatnost, Tenderly, Comtrade, Bosch i Roche, a kao robni sponzori: Nespresso, Knjaz Miloš i Jaffa.

Medijski partneri ovogodišnje konferencije su: Podcast.rs, WebMind, Euronews, Blic, Netokracija, Nedeljnik, Biznis.rs, Nova ekonomija, Nova.rs, ICT Business i Journal.

  • SENSEI

    11.10.2023 #1 Author

    Kakvo je stanje kod nas tako je i u regionu, manje više

    Odgovori

  • BIJUTI27

    11.10.2023 #2 Author

    Mora se biti korak ispred.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.10.2023 #3 Author

    Zato je strucan kadar presudan u poslovanju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...