Zoran Vasiljev iz kompanije VegaIT za Biznis.rs o srpskom startap ekosistemu

Moramo da budemo još bolji u monetizaciji inovativnih proizvoda

Hi-techInovacijeInvesticijePoslovanje

20.9.2023 17:37 Autor: Marko Andrejić 0

Moramo da budemo još bolji u monetizaciji inovativnih proizvoda Moramo da budemo još bolji u monetizaciji inovativnih proizvoda
Dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi... Moramo da budemo još bolji u monetizaciji inovativnih proizvoda

Dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi Inicijativa Digitalna Srbija, organizuju drugu po redu SPLET Tech konferenciju 10. oktobra u Beogradu.

Na čak devet simultanih bina održaće se predavanja, motivacioni govori, panel diskusije i radionice, kao i interaktivne sesije, a posetioci će imati priliku i da upoznaju domaće startape i njihova inovativna rešenja u okviru startap zone. Tom prilikom biće predstavljeni aktuelni tržišni i investicioni trendovi, izazovi i mogućnosti koje dolaze sa skaliranjem na nova tržišta, potencijali koje multidisciplinarnost donosi inovativnim timovima, kao i implikacije uvođenja novih tehnologija u život, društvo i ekonomiju.

Ove godine osnivače startapa, investitore, predstavnike korporacija, državnih institucija i akademske zajednice, ali i druge aktere inovacionog ekosistema, dočekaće više od 80 govornika, eksperata iz Srbije i sveta, koji će podeliti svoje bogato iskustvo.

Jedan od njih je i Zoran Vasiljev, odnedavno partner u kompaniji VegaIT, zadužen za poslove u SAD i Azijsko-pacifičkom regionu (APAC), sa kojim smo razgovarali o trenutnom stanju i perspektivama srpskog startap ekosistema.

Imate bogato iskustvo u radu sa startapovima. Kako ocenjujete srpski startap ekosistem? Kakav je u poređenju sa razvijenijim tržištima?

“Srpski startap ekosistem je evoluirao tokom proteklih godina i pokazao otpornost i stabilnu putanju rasta. Istovremeno je privukao investitore, kako domaće tako i međunarodne, što je očigledno dobra vest jer podstiče ambiciozne osnivače da se upuste u preduzetništvo i pokušaju da izgrade preduzeća, otvore nova radna mesta i – što je najvažnije – uče tokom celog tog procesa.

Međutim, potrebno nam je više startap kompanija, potrebno nam je više preuzimanja rizika, više kapitala i definitivno brže poslovanje kako bismo mogli da se poredimo sa razvijenijim i zrelijim ekosistemima.”

Foto: Splet.rs

Koliko su inovacije koje nastaju u Srbiji konkurentne na svetskom tržištu? Koji sektori su najzastupljeniji i najrazvijeniji?

“Ne treba da brinemo o našoj sposobnosti da inoviramo i razvijamo najsavremenije proizvode i tehnologije. Definitivno smo u mogućnosti da razvijemo visokokvalitetne i globalno konkurentne proizvode, ali moramo da postanemo bolji u njihovoj monetizaciji, da osetimo glad za globalnom igrom i boljim tržištem i da promovišemo svoj rad.

Vidim zanimljive poduhvate u Web3 prostoru, gejmingu, FinTechu, SaaS-u (software-as-a-service) i PaaS-u (platform-as-a-service).”

Kako vidite perspektivu srpskih startapa? Na čemu bi trebalo raditi kako bi se održao i povećao nivo investicija i obim poslova?

“Sadašnji osnivači trebalo bi da se okruže dobrim mentorima sa dokazanim međunarodnim iskustvom i pristupom. Istovremeno, uvek podstičem osnivače da zapošljavaju ljude bolje od sebe kako bi mogli brže da se fokusiraju i razvijaju. Angažovanje stranaca kako bi kreirali “miks” različitih kultura i iskustava takođe je od ključnog značaja ako neko ima ambiciju da postane istinski globalni igrač.”

Učestvovali ste u brojnim mentorskim programima i pomagali startapima i njihovim osnivačima. Šta biste izdvojili kao glavnu snagu srpskih startap kompanija i njihovih osnivača, a gde im je najviše bila potrebna podrška i savet?

“Veoma smo dobri u idejama i konceptima, ali se brzo zadovoljimo malim pobedama. Uvek savetujem startapima da “razmišljaju veliko” i da igraju na veliko. Imamo sjajne inženjere i programere i kvalitet njihovog rada im omogućava da igraju u glavnim ligama, a ne samo da ostanu zadovoljni svojim trenutnim lokalnim dostignućem.

Takođe, često savetujem osnivače da budu otvoreni za promene, za nove poslovne modele i da razmišljaju o tome šta je sledeće. Ako ne nađu vremena da to urade i budu zaokupljeni tekućim poslovima, propustiće širu sliku i postati nebitni u trenutku kada dođe veći i bolje finansiran poduhvat. Tako je moja ključna poruka osnivačima sa kojima sam radio bila – uvek budite nekoliko koraka ispred.”

Kao serijski preduzetnik osnivali ste i investirali u različite kompanije. Koje biste izdvojili kao najuspešnije primere?

“Izuzetno sam ponosan na nekoliko kompanija koje su na putu da postanu jednorozi. FinTech aplikacija u Aziji, zatim agencija koja se bavi podacima i globalna platforma za monetizaciju digitalnih iskustava. Njihova kombinovana valuacija je oko 800 miliona dolara, i raste i dalje.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi za naredni period?

“Veoma sam uzbuđen zbog svoje trenutne uloge u Vega IT, gde vodim poslove u SAD i APAC-u. Pošto sam se ranije ove godine preselio u Njujork, vidim neverovatne mogućnosti za rast našeg poslovanja i dalje širenje. Odziv naših sadašnjih i potencijalnih klijenata bio je fenomenalan i sada sam fokusiran na to da ovi odnosi budu uspešni i donesu komercijalni uspeh”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...