fokus vlade srbije na rast i kontinuiran napredak

Brnabić: Želimo da budemo nacija biotehnologije

BiznisSrbija

19.10.2023 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brnabić: Želimo da budemo nacija biotehnologije Brnabić: Želimo da budemo nacija biotehnologije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da je biotehnologija „krucijalna u pružanju naprednih rešenja“ u različitim oblastima, kao što su medicina, poljoprivreda,... Brnabić: Želimo da budemo nacija biotehnologije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da je biotehnologija „krucijalna u pružanju naprednih rešenja“ u različitim oblastima, kao što su medicina, poljoprivreda, prehrambena industrija.

„Cilj naše vlade je da se fokusiramo na rast i kontinuiran napredak da bismo pozicionirali Srbiju kao naciju biotehnologije“, rekla je Brnabić, otvarajući međunarodnu konferenciju „Budućnost biotehnologije“, prenosi Beta.

Ona je rekla da je važno što vlada dovodi biotehnološke gigante u Srbiju, ali je još važnije što pomaže, podržava, nauci i ostvarenjima u okviru domaćih instituta, što je put za napredak zemlje i doprinos svetu.

Prema njenim rečima, biotehnologija je alat koji će moći da se koristi za rešavanje pitanja na globalnom nivou, čemu će doprineti i ovaj forum.

Izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek je rekao da će konferencija „Budućnost biotehnolgije“ doprineti unapređenju ne samo regiona već i mnogo šire, globalno.

Prema njegovim rečima, na skupu će se stvarati nova na partnerstva i ojačati napredak Srbije na polju biotehnoligije.

„Ona je pokazala poencijal koji može da utiče na naše živote i privredu u odnosu na najveće izazove koje ćemo imati u budućnosti u raznim oblastima – upotreba sintetničke biologije, veštačke inteligencije.

Ovogodišnji, drugi po redu forum, organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku BIO4 kampusa.

Forum obuhvata više panela iz oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioinženjeringa i biomedicine.

Poseban program će ove godine biti posvećen zelenoj biotehnologiji, održivim rešenjima i inovacijama koje vode ka „zelenijoj“ i ekološki održivoj budućnosti.

  • Cale

    22.10.2023 #1 Author

    Bićemo nacija IT tehnologije kako smo krenuli, roboti samo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...