Novosadska kompanija razvila aplikaciju za upravljanje dečjim ustanovama

Elemental Kids, platforma koja staje na crtu roditeljskim Viber grupama

Hi-techInovacijeSrbija

9.10.2023 16:45 Autor: Milica Rilak 14

Elemental Kids, platforma koja staje na crtu roditeljskim Viber grupama Elemental Kids, platforma koja staje na crtu roditeljskim Viber grupama
Elemental Kids je platforma zamišljena da reši „šumove“ u komunikaciji između dečjih ustanova, nastavnog osoblja i roditelja, a da u isto vreme svim stranama... Elemental Kids, platforma koja staje na crtu roditeljskim Viber grupama

Elemental Kids je platforma zamišljena da reši „šumove“ u komunikaciji između dečjih ustanova, nastavnog osoblja i roditelja, a da u isto vreme svim stranama donese koristi, kaže za Biznis.rs osnivač i direktor novosadskog Elemental Tech-a Lazar Milović.

Kao roditelj, ali i IT-jevac sa 12 godina iskustva rešio je da, zajedno sa svojim timom, osmisli proizvod koji roditeljima omogućava da budu povezani sa decom i kada nisu zajedno, ustanovama da digitalizuju svoje poslovanje na bezbedan način, a vaspitačima da uštede na vremenu za slanje informacija kako bi se maksimalno posvetili deci – i tako je nastao Elemental Kids.

„Nema potrebe da svaka ustanova ima svoju aplikaciju – na platformi mogu da budu predškolske ustanove, školice jezika, plesa ili sporta koje inače nisu povezane ili ne sarađuju. Svaka od njih ima sopstvenu aplikaciju, ali roditelji dobijaju objedinjene informacije o tome šta je dete radilo tokom dana“, kaže Milović za Biznis.rs.

Komunikacija kakvu omogućava Elemental Kids platforma je, kako naglašava, jednostavna, efikasna, strukturirana i u skladu sa njihovim ciljem da standardizuju komunikaciju između ustanova, vaspitača i roditelja.

U Viber grupama se, recimo, pojavi informacija o nekom dešavanju, pa slike, pa par pitanja i odgovora a onda se često ‘odluta’ sa teme pa informaciju treba tražiti ‘unazad’, što zna da potraje. Sa naše platforme, primera radi, stigne link za jednu galeriju slika u vezi jedne aktivnosti i to je to – nema lutanja”, objašnjava Milović i naglašava da je bezbednost korisnika i dece obezbeđena svom dostupnom tehnologijom i procedurama.

Bezbednost kao imperativ

Svi podaci se čuvaju na serverima na klaudu unutar Evropske unije, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti u pogledu maloletnih lica, a usklađeni smo i sa GDPR-om. Takođe, što se nas tiče, nama nije potreban nikakav lični podatak o detetu, pa čak ni ime – njemu se dodeljuje broj preko koga ga nije moguće nigde identifikovati van platforme, a podaci su enkriptovani. Primenili smo i poštujemo, dakle, sve najnovije standarde u pogledu bezbednosti”, kaže Milović.

Izvor: Elemental Tech, lična arhiva

Ovaj proizvod već je prešao put “od teorije do prakse” i koristi se u nekoliko novosadskih ustanova koje pohađa oko 500 dece – a naš sagovornik preferira da prednosti njihovog pristupa objašnjava iz ugla roditelja.

“Umesto da za informacijama šta je dete radilo u vrtiću tragate po nekoliko Viber grupa, SMS-ovima ili mejlovima, roditeljima je na raspolaganju jedna aplikaciju na kojoj se vidi sve – od toga da li je jelo ili spavalo, do rasporeda aktivnosti za taj dan. Cilj je da se izbegne ono sa čime i sam imam iskustva – da tek popodne saznam da, recimo, dete nije ručalo, da ga umesto na balet odvedem na plivanje ili da tek kad smo već na putu saznamo da je čas engleskog otkazan”, objašnjava Milović.

Kompanija Elemental Tech je već poznata domaćoj javnosti po svojoj aplikaciji Elemental Mini, za igranje i učenje kroz rešavanje rebusa i odgonetanje šifara. Kada je reč o platformi Elemental Kids, Milović ističe da je, za razliku od prethodnog proizvoda, namenjena ne samo domaćem već i stranim tržištima. Za takav iskorak trenutno traže podršku investitora.

„Izbacili smo prvu MVP verziju početkom juna i tada smo krenuli u pilot projekat sa nekoliko ustanova kako bismo validirali proizvod i izlečili ‘dečje bolesti’ projekta. Početkom septembra izbacili smo prvu verziju, trenutno aktivnu na tržištu, i imamo prve klijente – a od trenutka kada smo počeli da naplaćujemo, postali smo interesantni investitorima„, priča Milović.

S obzirom na to da danas ima brojnih načina da se dođe do finansijske podrške, ističe da trenutno apliciraju i kod državnih fondova, ali i anđela investitora i VC fondova.

Lazar Milović / Foto: Lična arhiva

„Inicijalna zamisao je bila da razvijemo proizvod iz sopstvenih sredstava ali sada shvatamo da to nije dovoljno i da moramo uđemo u neku vrstu partnerstva kako bismo se što više ‘raširili’ na što više tržišta. Platforma Elemental Kids je napravljena tako da se lako prilagođava stranim jezicima i primenjiva je globalno. Takođe, shvatili smo da nam nedostaje ekspertiza u prodaji i marketingu“, istakao je Milović, koji je inače samouk kada je reč o tim veštinama.

Digitalizacija poslovanja za manje od 100 dinara po detetu

Ne libi se ni da dobra i loša iskustva podeli na svom LinkedIn profilu, a njegovo iskustvo u predstavljanju platforme potencijalnim korisnicima je da su pre svega zainteresovani za bezbednost i troškove.

Kada je reč o dečjim ustanovama, kaže da u vlasničkoj strukturi i dalje dominira starija generacija, koja na pomen digitalizacije poslovanja, odnosno korišćenja platforme i aplikacija, prvo pomisli da će im se život strašno zakomplikovati, a onda i da će biti veoma skupo.

„Njihove reakcije posle ‘probe’ su potpuno suprotne – sviđa im se kako je sve ‘spakovano’ na jednostavan način. Vaspitačima se sviđa što su u ‘tri klika’ uneli sve što treba od informacija za roditelje a vlasnicima ustanova što, recimo, mogu lako da isprate kome su poslali notifikacije da izmire mesečne račune“, kaže Milović.

Ono što klijente definitivno „kupi“ je cena usluge.

„Svi naši potencijalni korisnici na razgovor dolaze ubeđeni da su troškovi korišćenja platforme Elemental Kids ogromni, da bi saznali da se radi o sumama koje su i manje od 100 dinara po detetu mesečno. Neki su misllili da će plaćati i 20 pa i 30 puta više po detetu kako bi digitalizovali poslovanje”, smeje se Milović.

“Mi smo naš proizvod doživeli kao ‘maratonski’, što znači da ni povrat investicije ni veliki prihod ne može da se ostvari u kratkom roku, već kao posao ‘na dugi rok’ uz pristupačnu cenu i postepeno širenje mreže po preporuci korisnika”, zaključio je Milović.

  • Sindi

    10.10.2023 #1 Author

    Sjajna ideja!

    Odgovori

  • SABRINA

    10.10.2023 #2 Author

    I tako neko iskoristi situaciju i napravi biznis od viber grupa. Iskreno, ne podržavam! Pomenute grupe treba da služe isključivo za brži i lakši prenos najbitnijih informacija, bez ikakvih komentara roditelja. Van pameti mi je da se u nekakvoj grupi čita ko je jeo a ko ne, ko je obavio nuždu ili pak nije.

    Odgovori

    • Lazar

      12.10.2023 #3 Author

      Draga Sabrina,

      Aplikacija služi upravo za brži i lakši prenos informacija, na osmišljen i struktuiran način. Svaki roditelj vidi informacije vezane za napredak i razvoj svog deteta, ne za celu grupu. Integritet informacija je jedna od najbitnijih stavki kojima smo se posvetili.

      Odgovori

    • Lazar

      12.10.2023 #4 Author

      Naravno da će da iskoristi priliku na tržištu, mora da se podrži ideja!

      Odgovori

  • SHALIMAR

    10.10.2023 #5 Author

    Ovo je sjajno.Bez komplikacija i na brz nacin roditelj ima sve transparentno.

    Odgovori

  • DOBRILA

    10.10.2023 #6 Author

    Slazem se da treba da postoje viber grupe za roditelje,ali nista preterano od komentara…

    Odgovori

    • Lazar

      12.10.2023 #7 Author

      Upravo zbog te nemogućnosti da se kontrolišu komentari Viber grupe izazivaju odbojnost kod roditelja. Platforma je osmišljena u saradnji sa ustanovama i roditeljima.

      Odgovori

  • BIJUTI27

    11.10.2023 #8 Author

    Ovo je vrlo korisno i sjajna stvar.

    Odgovori

  • Bojana

    12.10.2023 #9 Author

    Bravo za ideju, ovako nešto je odavno trebalo da postoji. Nadam se da će škole, vrtići i oni koji se nešto pitaju imati sluha za ovu ideju Samo napred i srećno!

    Odgovori

  • Milos

    13.10.2023 #10 Author

    Ova aplikacija postoji kod nas vec dugo godina. Ja sam je imao za svoju decu u privatnom vrticu i zove se GoKinder. Ovo je prekopirana verzija, nista inovativno jer ovakvih aolikacija ima svuda u svetu. Nije mi jasno jo finansira ovakve orojekte?

    Odgovori

  • Milena

    13.10.2023 #11 Author

    Citam komentare i ne verujem. Covek dobio novac za nesto sto vec godinama postoji. Jos kao svasta pisu roditelji na viber vrupama. Pa nek zabrane komentare vaspitaci, kako je ovaj startup prosao, pa onda svi mozemo biti preduzetnici.

    Odgovori

  • Jasna

    13.10.2023 #12 Author

    Ovo vec postoji. Ja imam aplikaciju koja se zove Gokinder vec dve godine u vrticu.

    Odgovori

  • Kata

    14.10.2023 #13 Author

    Prva stvar

    Odgovori

  • SUNCICA

    15.10.2023 #14 Author

    Prevelika kontrola, i oganicenja nisu dobri

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...