Bez obzira na radno mesto svi zaposleni imaju pravo na ovu naknadu

Kako se obračunava i isplaćuje regres za godišnji odmor?

BiznisNovacPoreziPreduzetnikTurizam

10.6.2022 15:50 Autor: Marija Jovanović 20

Kako se obračunava i isplaćuje regres za godišnji odmor? Kako se obračunava i isplaćuje regres za godišnji odmor?
Iako Zakon o radu propisuje pravo na regres, on ne definiše njegovu visinu niti način isplate, već je to prepušteno samom poslodavcu. Prema zakonu,... Kako se obračunava i isplaćuje regres za godišnji odmor?

Iako Zakon o radu propisuje pravo na regres, on ne definiše njegovu visinu niti način isplate, već je to prepušteno samom poslodavcu. Prema zakonu, svi zaposleni imaju pravo na naknadu ove vrste troškova u skladu sa ugovorom o radu i opštim aktom.

Regres za korišćenje godišnjeg odmora je naknada za zaposlene koja po svojoj suštini predstavlja nadoknadu njihovih troškova. Bez obzira na radno mesto, svi zaposleni imaju pravo na regres za godišnji odmor koji se, po pravilu, predviđa ugovorom o radu, objašnjava za Biznis.rs poreski advokat dr Minja S. Đokić.

“Nisu retki slučajevi da se pravo na regres i njegova visina propisuju opštim aktom poslodavca (pravilnikom o radu). U toj situaciji će za visinu regresa biti merodavne odredbe pravilnika ukoliko su one povoljnije za zaposlenog. Primera radi, pravilnikom o radu je za sve zaposlene predviđen regres za godišnji odmor u visini od 2.000 dinara po danu godišnjeg odmora, a ugovorom o radu za konkretnog zaposlenog predviđen je regres za godišnji odmor u visini od 1.000 dinara po danu”, dodaje naš sagovornik.

Kada je reč o dinamici isplate regresa, Đokić ističe da je ona po pravilu srazmerna mesecima rada u godini, pa se isplaćuje 12 meseci uz svaku zaradu.

To znači da ako zaposleni ima ugovorenih 2.000 dinara po danu godišnjeg odmora, a u godini ima pravo na 20 radnih dana godišnjeg odmora (to je 40.000 dinara), mesečno se zaposlenom isplaćuje po 3.333,33 dinara regresa. Ipak, nisu retki slučajevi da se regresi ugovaraju u mnogo manjim iznosima nego što je ovaj.

“Bez obzira na to da li poslodavac blagovremeno plaća zaradu i regres svojim zaposlenima, on ima obavezu da na zaradu obračuna podnese PPP-PD poresku prijavu i da, najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za prethodni mesec, po odbitku plati porez i doprinose na zaradu čija je efektivna poreska stopa ugrubo 64 odsto. Bez poziva na broj odobrenja plaćanja (tzv. BOP) koji dodeljuje Poreska uprava prilikom podnošenja elektronske poreske prijave, poslodavac i ne može da bezgotovinski (preko računa) plati zaradu zaposlenom”, napominje naš sagovornik.

Komentarišući poreske olakšice na regres i koliko bi one značile poslodavcima, Đokić kaže da, imajući u vidu činjenicu da je regres za korišćenje godišnjeg odmora manji deo bruto zarade zaposlenog, poreska olakšica koja bi tangirala samo regres ne bi imala osetniji efekat, a u reprezentativnim poreskim sistemima kao što su na primer Nemačka i SAD, takvih primera nema.

“Mnogo značajniji uticaj bi, primera radi, imala poreska olakšica na minimalnu zaradu. To bi, međutim, podrazumevalo uvođenje progresivnog sistema oporezivanja dohotka, što bi značilo nižu poresku stopu na minimalnu zaradu, a sa porastom zarade bi progresivno rasle i poreske stope”, dodaje on.

Da li zaposleni koji ne iskoristi godišnji odmor ima pravo na regres?

Na pitanje da li zaposleni koji ne iskoriste godišnji odmor imaju pravo na regres, Đokić kaže da u slučaju da poslodavac zaposlenom (rešenjem) otkaže ugovor o radu, pa se pred sudom ustanovi da je rešenje bilo nezakonito – zaposleni ima pravo na naknadu štete u visini izgubljene zarade koja u sebi sadrži, između ostalog, regres za korišćenje godišnjeg odmora.

“Ova naknada štete može biti do visine 18 zarada zaposlenog, pod uslovom da zaposleni od suda traži da se poništi nezakonito rešenje o otkazu – ali ne traži da ga sud vrati na rad kod tog poslodavca“, zaključuje poreski advokat.

 • MARKO7

  10.6.2022 #1 Author

  Pa verovatno kao i svake godine…

  Odgovori

 • BOJANA

  10.6.2022 #2 Author

  Veliki broj firmi uopšte ne isplaćuju regrese.

  Odgovori

 • BOJANA

  10.6.2022 #4 Author

  To treba konkretno zakonom regulisati kao obavezu za sve firme.

  Odgovori

 • SRDJAN

  10.6.2022 #5 Author

  Trebalo bi malo bolje to zakonom urediti.

  Odgovori

 • Emilija

  10.6.2022 #6 Author

  Mnoge firme izbegavaju uplacivanje regresa radnicima

  Odgovori

 • TATJANA

  10.6.2022 #8 Author

  Kad bi bilo regulisano, vetovatno bi morali isplatiti

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  10.6.2022 #9 Author

  Mnogi to ne poštuju i ne daju regres. A ne daju ni predvidjene dane odmora koje po zakonu svaki radnik mora imati. Sve ih treba kazniti!

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.6.2022 #10 Author

  Kod nas sve moze kada je na stetu radnika…

  Odgovori

 • IVAN

  11.6.2022 #11 Author

  Nista u srbiji nije regulisano

  Odgovori

 • BRANA19

  11.6.2022 #12 Author

  Koliko njih uopste i ne uplati regres…

  Odgovori

 • MADMAX

  11.6.2022 #13 Author

  Sve je do sistema!

  Odgovori

 • Milovan94

  11.6.2022 #14 Author

  Zato ja radim u najboljoj firmi gde ima i regres.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  12.6.2022 #15 Author

  Zakon definise, a visinu ostavlja poslodavcu…i sta onda tu trubimo

  Odgovori

 • Ika

  12.6.2022 #16 Author

  Ostavljeno je na kraju poslodavcima da ispostuju

  Odgovori

 • MARE

  12.6.2022 #17 Author

  Placeno letovanje umesto regresa,mislim da je to sasvim ok

  Odgovori

 • Vanja Andrić

  10.7.2022 #18 Author

  Da li imam pravo na regres obzirom da radim u Osnovnoj školi na određeno vreme ?

  Odgovori

 • Milan

  28.9.2023 #20 Author

  Dali se mo
  že preneti godišnji odmor kod novog poslodavca.Regres ako mi je plata 52000

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...