Istraživanje portala Biznis.rs: prava radnika na godišnjem odmoru (1)

Minimalni godišnji odmor 20 radnih dana, ali radno iskustvo i škola donose i duže letovanje

AnalizaBolji posaoPoslovanje

15.6.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 17

Minimalni godišnji odmor 20 radnih dana, ali radno iskustvo i škola donose i duže letovanje Minimalni godišnji odmor 20 radnih dana, ali radno iskustvo i škola donose i duže letovanje
Zakonski minimum za pun godišnji odmor u Srbiji iznosi 20 radnih dana, odnosno četiri radne nedelje. Ovo pravo može da koristi svako ko je... Minimalni godišnji odmor 20 radnih dana, ali radno iskustvo i škola donose i duže letovanje

Zakonski minimum za pun godišnji odmor u Srbiji iznosi 20 radnih dana, odnosno četiri radne nedelje. Ovo pravo može da koristi svako ko je u radnom odnosu, bez obzira na to da li je zaposlen sa punim ili nepunim radnim vremenom i da li je zaposlen na neodređeno ili određeno vreme.

Predsednik Centra za dostojanstven rad i naučni saradnik Instituta za radno pravo iz Beograda Mario Reljanović u razgovoru za Biznis.rs kaže da su sve zemlje bivše SFRJ, osim Srbije i Republike Srpske (u BiH je nadležnost za regulisanje rada na nivou entiteta), zadržale stara rešenja, ali su ih unapredila novim situacijama kada neko može ostvariti pravo na plaćeno odsustvo.

Na primer, Hrvatska i Slovenija su transponovale Direktivu EU 2019/1158 kojom se uvodi obavezno odsustvo oca novorođenog deteta, kao i roditeljsko odsustvo. U Srbiji i Republici Srpskoj je ovo pravo izmenama zakona značajno suženo i manjeg je obima nego što je bilo u doba zajedničke države.

Kada je reč o danima godišnjeg odmora, na nivou EU oni su uređeni Direktivom 2003/88/EC o određenim aspektima radnog vremena, gde su četiri nedelje odmora postavljene kao minimum. Dakle, 20 radnih dana ako nedelju računamo kao petodnevnu.

Godišnji odmori su, takođe, najčešće predmet kolektivnog pregovaranja, pa zakonski okviri kojima se konstatuje minimalno trajanje ne pružaju pouzdanu sliku o stanju na terenu jer odmori u pojedinim delatnostima obično traju duže – ponekad i značajno duže od zakonom određenog minimuma.

“Ako bih morao da generalizujem, mislim da je sigurno reći da u svim državama EU godišnji odmori traju minimalno 20 radnih dana, dok u nekim traju duže prema samom slovu zakona (Francuska, Austrija, Finska, Danska). Realno, u svim državama u kojima je pokrivenost kolektivnim ugovorima visoka, godišnji odmor traje duže od zakonskog minimuma”, navodi Reljanović.

Mario Reljanović / Foto: privatna arhiva

Da li godišnji odmor može trajati kraće od 20 dana?

U Srbiji je zakonski minimum 20 radnih dana, ali se u praksi dešava i da radnici koriste manje slobodnih dana od propisanog minimuma. Naš sagovornik kaže da i to može da bude po zakonu.

“Moguće je da neko ima pravo na srazmeran godišnji odmor, koji je kraći od punog. Zakon predviđa dve takve situacije: u godini u kojoj se zaposlio i u godini u kojoj zaposlenom prestaje radni odnos. Srazmerni godišnji odmor znači da će imati pravo na onoliko slobodnih dana koliko je radio u toku te kalendarske godine. Na primer, ako neko ima pravo na pun godišnji odmor od 20 dana, a zaposli se 1. jula, na kraju te godine će imati pravo 10 dana jer je radio samo polovinu godine”, objašnjava Reljanović.

U sudskoj praksi je razvijen još jedan princip kada neko ima pravo na srazmeran godišnji odmor, a to je kada koristi pravo na plaćeno ili neplaćeno odsustvo tokom godine u dužem trajanju. Godišnji odmor je „odmor od rada“ kod poslodavca, a ako nema rada nema ni razloga da se za vreme koje nije radio zaposleni „nagradi“ godišnjim odmorom. Recimo, ako neko ima pravo na 20 dana godišnjeg odmora, ali tokom godine provede šest meseci na neplaćenom odsustvu, poslodavac ima pravo da mu umanji (prepolovi) trajanje godišnjeg odmora.

“U drugim okolnostima, kada zaposleni redovno radi tokom cele godine, ne postoji zakonit način da mu se umanji ukupno trajanje godišnjeg odmora ispod 20 radnih dana. Ako neko koristi samo dve nedelje odmora tokom godine u kojoj je stekao pravo na godišnji odmor, ima pravo da u narednoj kalendarskoj godini, odnosno do 30. juna iskoristi ostatak”, ističe Reljanović.

Foto: Pixabay

Poslodavac nema pravo da zaposlenom uskrati korišćenje slobodnih dana

Iako je poslodavac taj koji donosi odluku kada će radnik koristiti dane godišnjeg odmora, to mu ne daje za pravo da onemogući zaposlenom da realizuje svoje pravo na godišnji odmor. U slučaju bilo koje povrede prava na korišćenje godišnjeg odmora, u zavisnosti od organizacione strukture poslodavca, radnik se može obratiti, pre svega, unutrašnjim strukturama kod poslodavca – ukoliko postoje.

Kada su u pitanju pravna lica koja zapošljavaju veliki broj ljudi, ona često u okviru svoje organizacione strukture imaju obrazovane organe/komisije koje se bave rešavanjem spornih pitanja tog tipa, te ako postoji mogućnost rešavanja problema internim putem, to svakako predstavlja najbolje rešenje.

Ukoliko to nije slučaj, prva adresa na koju bi zaposleni trebao da se obrati svakako je nadležni Inspektorat rada, koji je u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ono što Inspektoratu rada daje mogućnost da efikasno deluje u ovim situacijama jeste ovlašćenje i mogućnost inspektora da rešenjem naloži poslodavcu da otkloni utvrđene povrede zakona i drugih relevantnih propisa.

Postupanje inspekcije u ovom slučaju može biti, prema rečima našeg sagovornika, još efikasnije jer poslodavac mora da postupi u roku određenom od strane inspektora rada u zavisnosti od okolnosti konkretnog slučaja, a pod pretnjom činjenja prekršaja za koje su propisane visoke novčane kazne. Naravno, ukoliko svoja prava nije moguće ostvariti navedenim putevima, zaposlenom svakako ostaje mogućnost pokretanja parničnog postupka.

Korišćenje godišnjeg odmora može biti skraćeno

Poslodavac ima pravo da u određenim okolnostima zaposlenom skrati ili izmeni vreme korišćenja godišnjeg odmora.

“U skladu sa odredbama zakona o radu, poslodavac može da izmeni vreme određeno za korišćenje godišnjeg odmora ako to zahtevaju potrebe posla, najkasnije pet radnih dana pre dana određenog za korišćenje godišnjeg odmora. Poslodavac će u ovom slučaju doneti izmenu rešenja o korišćenju godišnjeg odmora”, objašnjava advokat Vukašin Vuković.

Poslodavac je dužan da u kalendarskoj godini, nakon prvih mesec dana radnog odnosa pa do isteka kalendarske godine, obezbedi zaposlenom korišćenje prava na godišnji odmor za tu godinu. Odluku donosi uzimajući u obzir zahtev zaposlenog, ali pre svega potrebe organizacije posla.

Zakon o radu ponavlja ustavnu odredbu o tome da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.

Isplata regresa

Za vreme trajanja godišnjeg odmora zaposleni prima platu kao da se nalazi na radu, i to na osnovu proseka plate u tekućoj kalendarskoj godini, uključujući i eventualna uvećanja za prekovremeni rad, stimulacije, bonuse, naknadu za topli obrok i slične beneficije.

Zakon o radu je predvideo i pravo na isplatu regresa, odnosno zasebnu naknadu za korišćenje godišnjeg odmora, koja se isplaćuje samostalno ili uz platu, ali će u praksi to pravo biti ostvareno samo u velikim sistemima obezbeđenim boljim uslovima zaštite radničkih prava, a jako retko u situaciji gde se zaposleni nalazi na radu kod privatnika.

Ko ima pravo na odmor duži od 20 dana?

U opštim aktima poslodavaca i kolektivnim ugovorima o radu mogu se naći odredbe da se dužina godišnjeg odmora utvrđuje tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu:

– Radnog iskustva (za pet godina radnog iskustva dodaju se tri radna dana na zakonski minimum, za 10 godina iskustva – četiri radna dana

– Složenosti poslova (za poslove za koje se zahteva srednja stručna sprema dodaju se dva radna dana, a za poslove koji traže visoku stručnu spremu – četiri radna dana)

– Doprinosa na radu (najčešće se daje ovlašćenje neposrednom rukovodiocu da proceni da li zaposlenom pripada ovaj dodatak i koliki on maksimalno može da bude)

– Uslova rada (na primer, rad na terenu, rad sa strankama mogu da dodaju nekoliko radnih dana godišnjeg odmora na zakonski minimum)

– Brige o maloletnom detetu ili starijem članu porodice i slično

Sutra: Koliko odmora imaju zaposleni u EU, a koliko se odmaraju američki radnici?

 • MARA

  15.6.2024 #1 Author

  Trebalo bi minimum da bude 26 radnih dana

  Odgovori

 • JANA

  15.6.2024 #2 Author

  Ma kod nas odmora nikad dosta i stalno malo, zato smo i siromašna zemlja

  Odgovori

 • Grocka

  15.6.2024 #3 Author

  Gde to?

  Odgovori

 • SHALIMAR

  16.6.2024 #4 Author

  Po godinama staza mali broj firmi daje dodatne dane koje po zakonu dobija zaposlen

  Odgovori

 • REA

  16.6.2024 #5 Author

  15 i to je to

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  16.6.2024 #6 Author

  Papir trpi sve a praksa nema veze sa tim

  Odgovori

 • MARA

  16.6.2024 #7 Author

  Prosvetari imaju najduze odmore

  Odgovori

 • Manja

  16.6.2024 #8 Author

  …min 26 radnih dana odmora ali ja sam i za 40 😆

  Odgovori

 • ZVEZDA

  16.6.2024 #9 Author

  Pravo na godisnji odmor je minimum mesec dana

  Odgovori

 • LEBRON

  16.6.2024 #10 Author

  Mnogo se razmislja o tome

  Odgovori

 • LAV

  16.6.2024 #11 Author

  Nazalost vecina poslodavaca ne primenjuje ovo u praksi

  Odgovori

 • Brana

  16.6.2024 #12 Author

  Ja sam za min 30 radnih dana

  Odgovori

 • JEKSICA25

  16.6.2024 #13 Author

  Uvek moze vise

  Odgovori

 • Faith

  16.6.2024 #14 Author

  To bas i nije u svim firmama kod nas

  Odgovori

 • SUNCICA

  16.6.2024 #15 Author

  Uvek se nadje rupa u zakonu

  Odgovori

 • ELLA

  17.6.2024 #16 Author

  Kada bi se zakon postovao
  Sve lepo pise.
  Radnici bi bili zadovoljniji, produktivnost veca… Poslodavci nikako da shvate

  Odgovori

 • DOBRILA

  17.6.2024 #17 Author

  Paa, nije bas svuda ovako…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.