Poslodavcima pre otkaza na raspolaganju određene mere

Zaposleni mogu biti kažnjeni na nekoliko načina zbog neispunjavanja radnih obaveza

AnalizaU fokusu

10.6.2022 13:01 Autor: Ljiljana Begović 13

Zaposleni mogu biti kažnjeni na nekoliko načina zbog neispunjavanja radnih obaveza Zaposleni mogu biti kažnjeni na nekoliko načina zbog neispunjavanja radnih obaveza
Skoro da nema preduzeća u Srbiji u kojem nije došlo do spora između poslodavca i zaposlenog u smislu povrede neke od odredbi zakona o... Zaposleni mogu biti kažnjeni na nekoliko načina zbog neispunjavanja radnih obaveza

Skoro da nema preduzeća u Srbiji u kojem nije došlo do spora između poslodavca i zaposlenog u smislu povrede neke od odredbi zakona o radu.

Sa jedne strane, prema rečima advokata, poslodavci često krše zakon neispunjavajući svoje obaveze prema zaposlenima, uglavnom iz neznanja, dok nije redak slučaj i da radnik ne ispunjava obaveze koje ima prema poslodavcu.

Advokat iz kancelarije Stojković Advokati Mina Radojević kaže da je radno pravo teren na kojem se susreće sa velikim brojem sporova.

“Razlog tome možda leži u osetljivosti radno-pravnih odnosa ili pak u činjenici da zakon o radu neretko ume da bude neprecizan, ali i pogrešno tumačen. Kako su rezultati rada jedna od najbitnijih činjenica za valjan radno-pravni odnos, to se često nameću pitanja šta poslodavac može da učini kada zaposleni ne ostvaruje očekivane rezultate rada”, objašnjava Radojević.

Neostvarenje rezultata rada kao razlog za otkaz

Prema zakonu, opravdan razlog za otkaz radniku može biti njegova radna sposobnost, kao i ponašanje koje nije u skladu sa odredbama regulative.

“Normativni standardi rada utvrđuju se opštim aktom odnosno pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, a sam poslodavac obavlja procenu ostvarenih rezultata rada. Zakon predviđa kao otkazni razlog činjenicu da zaposleni ne ostvaruje rezultate rada i daje pravo poslodavcu da preduzme korake u cilju saniranja ili sankcionisanja nedostataka u rezultatima rada”, navodi naša sagovornica.

Ruka u ruci
Foto: Pexels.com

U slučaju da zaposleni ne ostvaruje ono što je predviđeno ugovorom koji je potpisao, kao i da ne postoji osnov za izricanje blažih mera, poslodavac ima mogućnost za otkaz ugovora o radu.

Kao alternativa otkazu ugovora o radu, ukoliko postoje olakšavajuće okolnosti koje mogu biti lične prirode ili da neispunjenje postavljenih ciljeva nije dovoljan razlog da bi zaposleni dobio otkaz, poslodavci imaju mogućnost da izreknu i neke od mera, koje su u skaldu sa stepenom izostanka rezultata rada.

Advokat Mina Radojević ukazuje da zaposleni treba da znaju da ukoliko neispunjavaju neke od odredbi ugovora o radu mogu biti kažnjeni tako što će biti privremeno udaljeni sa rada bez naknade zarade, u trajanju od jednog do 15 radnih dana.

Po zakonu, poslodavac nesavesnom radniku može izreći novčanu kaznu u visini do 20 odsto osnovne zarade za mesec u kome je novčana kazna izrečena, u trajanju do tri meseca.

“Ova mera se vrši obustavom zarade, na osnovu rešenja poslodavca o izrečenoj meri uz opomenu sa najavom otkaza”, ističe Radojević.

Obaveze poslodavca

Poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom ili da mu izrekne neku od pomenutih mera samo pod uslovom da je zaposlenom prethodno dao pisano obaveštenje u kojem je konstatovano da radnik ima nedostatke u obavljanju posla, da su data uputstva za saniranje nedostataka, tj. uputstva o rezultatima i načinu na koji zaposleni treba da ih ostvari, kao i primeren rok za poboljšanje rada.

Rok zastarelosti

Saglasno zakonu, otkaz ugovora o radu zbog neostvarenja rezultata rada poslodavac može dati zaposlenom u roku od šest meseci od dana saznanja za neostvarenje rezultata rada što se naziva subjektivan rok, odnosno u roku od godinu dana od dana neostvarenja rezultata rada, što je tzv. objektivan rok.

 • JANA

  10.6.2022 #1 Author

  Potpuno legitimno,ali mislim da je bolje sankcionisanje kroz novac ,jedino tako zaposleni mogu dovesti u red

  Odgovori

 • Boba3

  10.6.2022 #3 Author

  kako god uvek je poslodavac taj koji je u prednosti

  Odgovori

 • MARKO7

  10.6.2022 #4 Author

  Pa realno to i treba tako..

  Odgovori

 • TATJANA

  10.6.2022 #5 Author

  Moraju se regulisati i prava i obaveze i jednih i drugih

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  10.6.2022 #6 Author

  Regulisano je sve, samo što retko ko poštuje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.6.2022 #7 Author

  Trebaju biti obe strane ispostovane…

  Odgovori

 • IVAN

  11.6.2022 #8 Author

  Upravo tako ali se u srbini ne postuje to.

  Odgovori

 • VOJKAN

  11.6.2022 #9 Author

  Treba da postoji uzajamno poštovanje između poslodavca i zaposlenog, samim tim retko dolazi do nekih većih problema

  Odgovori

 • Milovan94

  11.6.2022 #10 Author

  Kako god zaposleni su uvek na gubitku

  Odgovori

  • Iva

   10.2.2024 #11 Author

   Kako da ne. Vlasnik sam frizerskog salona godinama, šta su mi sve zaposlene radile, od toga da uzmu bolovanje da bi radile kući, do toga da neće da čiste salon, kosu sa poda, wc, do toga da iznesu pola materijala iz salona a nikada nisu bile prijavljene na minimalac, nego mnogo više od toga. Ko će poslodavca da zaštiti u tom slučaju? Treba ds im dam odkaz i još isplatim odpremninu?

   Odgovori

 • STRAHINJA

  12.6.2022 #12 Author

  Definisano tesko primenjivo u praksi, kao i vecinski zakon o radu

  Odgovori

 • EVA57

  15.6.2022 #13 Author

  Polako sa sankcionisanjem! To ne vodi rešenju i uspehu. Često daje suprotan efekat.Usmeravati zaposlene, stimulisati i motivisati da se ostvari cilj poslovanja na obostrano zadovoljstvo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...