Problematično određivanje osnovica za porez i doprinose na zaradu u digitalnom novcu

Da li radnici u Srbiji mogu primati platu u kriptovalutama?

AnalizaBankeNovacU fokusu

25.4.2022 11:14 Autor: Ljiljana Begović 13

Da li radnici u Srbiji mogu primati platu u kriptovalutama? Da li radnici u Srbiji mogu primati platu u kriptovalutama?
Zakon o digitalnoj imovini kaže da kriptovaluta nije novac, jer nema odlike novca, ali je fizička i pravna lica mogu prihvatiti kao sredstvo razmene... Da li radnici u Srbiji mogu primati platu u kriptovalutama?

Zakon o digitalnoj imovini kaže da kriptovaluta nije novac, jer nema odlike novca, ali je fizička i pravna lica mogu prihvatiti kao sredstvo razmene i može se kupovati, prodavati, razmenjivati, prenositi i čuvati elektronski. To znači da se i zarada zaposlenom može isplatiti u kriptovalutama.

Ova pojava nije retkost u svetu, ali u Srbiji predstavlja novitet i nepoznanicu. Pre svega, treba definisati visinu zarade. U tom smislu postavlja se pitanje da li ona može biti isplaćena u obliku kriptovalute?

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da nema smetnji da firma svojim zaposlenima isplaćuje zaradu u kriptovalutama ako se zaposleni slože sa tim, ali je neophodno, bez obzira na to, prilikom zasnivanja radnog odnosa ugovoriti bruto zaradu u dinarima kao zakonskom sredstvu plaćanja, a shodno odredbama Zakona o radu.

Pošto je reč o zaradi koja se isplaćuje digitalnom imovinom, pitanje je kada ona postaje „oporeziva“.

Pisarević objašnjava da je, s obzirom na to da kriptovalute menjaju svoju vrednost iz sekunde u sekundu, veoma teško odrediti koja je to dinarska protivvrednost zarade isplaćene u kriptovalutama, a koja je osnovica za obračun poreza i doprinosa.

Kriptovalute
Foto: Pexels.com

“S druge strane, ugovorena bruto zarada je osnov za obračun ukupne zarade. Poslodavac je u obavezi da obračuna i isplati topli obrok, regres i minuli rad, a ako zaradu isplaćuje u dogovorenom iznosu određene kriptovalute tada se javlja dodatni problem oko iskazivanja dinarske protivvrednosti i svih elemenata zarade na isplatnom listiću, što je zakonska obaveza svakog poslodavca”, ističe Pisarević.

Naša sagovornica kaže da ako je zarada dogovorena u fiksnom iznosu kriptovalute, a konkretna kriptovaluta izgubi na vrednosti, poslodavac može da bude u problemu jer se ugovorena bruto zarada mora isplatiti onako kako je navedeno.

“Svako umanjenje zarade mora biti dokumentovano kadrovskim rešenjem, a pad vrednosti kriptovalute kao osnov umanjenja zarade nije razlog koji uvažava Zakon o radu”, navodi poreska savetnica.

Da bi se isplatila zarada potrebno je podneti poresku prijavu PPP PD i prilikom isplate zarade uz šifru plaćanja 240 ili 140 potrebno je upisati BOP – broj koji se dobija predavanjem poreske prijave. U slučaju isplate zarade u kriptovalutama obračunska služba će podneti poresku prijavu i platiti fiskalne obaveze sa pozivom na BOP, ali prilikom prenosa zarade u vidu kriptovaluta ne postoji mogućnost upisa BOP.

“Ovo ne mora da bude problem, ali ako zaposleni jednog momenta bude hteo da podigne kredit imaće problem dokazivanja kolika mu je zarada i teško da će moći da uzme zajam. Na osnovu toga možemo zaključiti da je teoretski gledano moguće isplaćivati zaradu u kriptovalutama, ali to sa sobom vuče čitav niz problema, od obračuna zarade do isplate”, navodi poreska savetnica Zvezdana Pisarević.

 • TATJANA

  25.4.2022 #1 Author

  Obzirom da je promenljiva, sigurno da taj nacin isplate je tesko uspostaviti

  Odgovori

  • SNEZANA

   26.4.2022 #2 Author

   Kod nas bi to svakako teze islo,slazem se.

   Odgovori

 • TINA

  25.4.2022 #3 Author

  Znaci moze, ali ce biti problema, izgleda

  Odgovori

 • SANJA

  25.4.2022 #4 Author

  Samo nam jos to treba

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.4.2022 #5 Author

  Kod nas da ljudi prime platu u dinarima,a ostalo je misaona imenica…

  Odgovori

 • BRANA19

  26.4.2022 #6 Author

  Nesto nam to i nije bas potrebno…

  Odgovori

 • Anna

  26.4.2022 #7 Author

  Ako može lepo, ako ne može u redu. Ima vremena i za to.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.4.2022 #8 Author

  Da bi došlo do ove i ovakve prakse treba još dosta vode da proteče Dunavom.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  26.4.2022 #9 Author

  većina radnika u Srbiji nema dovoljno novca za osnovne životne potrebe a ne da prima platu u kripto valutama

  Odgovori

 • JOVANA

  26.4.2022 #10 Author

  Samo nam jos to treba haha

  Odgovori

 • IVAN

  26.4.2022 #11 Author

  Ima prečih stvari a ne da se sada razmišlja o kriptovalutama

  Odgovori

 • Milovan94

  26.4.2022 #12 Author

  Ja bi baš voleo da primam platu i kripto valutama.

  Odgovori

 • kaćica

  27.4.2022 #13 Author

  Daleko smo mi od ovoga.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...