Ognjen Kurtić, tehnički direktor Finspota, za Biznis.rs o novom rešenju za sprečavanje prevare u faktoringu

Kako platforma Whisper staje na put duplom finansiranju faktura

IntervjuInvesticijePoslovanjeSrbija

8.7.2023 12:11 Autor: Milica Rilak 10

Kako platforma Whisper staje na put duplom finansiranju faktura Kako platforma Whisper staje na put duplom finansiranju faktura
Privredna komora Srbije nedavno je objavila da je pokrenula platformu Whisper, koja je namenjena prevenciji prevara u poslovima faktoringa. Softversko rešenje razvijeno je u... Kako platforma Whisper staje na put duplom finansiranju faktura

Privredna komora Srbije nedavno je objavila da je pokrenula platformu Whisper, koja je namenjena prevenciji prevara u poslovima faktoringa. Softversko rešenje razvijeno je u saradnji sa kompanijom Finspot, licenciranom faktoring kućom koja na domaćem tržištu posluje od 2021. godine.

Finspot je domaći startap koji je emitovao i prvi srpski digitalni token – Finspot faktoring token (FIN), a početkom ove godine objavila je novi beli papir za unapređeni digitalni token FIN2.

Sa tehničkim direktorom i koosnivačem Finspota Ognjenom Kurtićem razgovarali smo o prevarama u faktoringu na domaćem tržištu, funkcionisanju platforme Whisper, kao i rezultatima poslovanja kompanije.

Koliko se često dešavaju prevare u faktoringu u Srbiji i koje su najčešće?

„Možemo pričati iz svog iskustva, jer ne postoje zvanične statistike, što je donekle i razumljivo pošto su u pitanju osetljive informacije. Mi za sada imamo između jednog i tri pokušaja prevare godišnje.

Najčešći tip prevare je podnošenje na finansiranje fakture koja je falsifikovana, ali je nju relativno sprečiti kombinacijom tehnologije i detaljnog procesa verifikacije obe strane u transakciji. Pokušaj prevare duplog finansiranja iste fakture nam se za sada dogodio jednom, ali znamo za nekoliko faktoring institucija koje su bile targetirane. Postoje još neki pokušaji prevara, ali nisu toliko česti ni standardni da bi bili zasebno kategorizovani.“

Platforma Whisper omogućiće detektovanje prevara duplog finansiranja faktura u poslovima faktoringa. O kakvoj se prevari radi i kako platforma pomaže njeno sprečavanje?

„Prevara je veoma jednostavna u načelu i sastoji se u tome da istu, validnu fakturu u isto vreme podnesete na finansiranje kod više faktoring institucija. Pod pretpostavkom da te institucije ne komuniciraju potencijalno možete dobiti isplatu za tu fakturu sa više mesta. Iako rešenje deluje očigledno da faktoring institucije imaju centralizovani sistem gde u realnom vremenu razmenjuju informacije o tome šta finansiraju, problem nastaje zbog toga što bi tom razmenom razmenjivale i osetljive podatke svojih klijenata i svog poslovanja.

Whisper rešava taj problem tako što od fakture pravi nekoliko jedinstvenih potpisa koji je identifikuju, a koji ni na koji način ne otkrivaju njenu sadržinu, što faktoring institucijama omogućava da potpise porede i reaguju na vreme ukoliko dobiju upozorenje da je pronađen duplikat potpisa kod neke druge faktoring institucije. Dodatno, platforma pospešuje generalnu komunikaciju između faktoring institucija što dovodi do veće sigurnosti, stabilnosti i investabilnosti celokupne industrije. Privredna komora Srbije je ovde odigrala ključnu ulogu jer je prepoznala potrebu za rešenjem i ponudila se da bude domaćin WHISPER platforme.“

Foto: Pixabay.com

Povodom početka prodaje digitalnog tokena FIN2 objavljena je informacija da je kompanija Finspot od osnivanja 2021. pa do početka ove godine finansirala oko 3.000 faktura, u iznosu većem od 12 miliona evra. Kakvi su poslovni rezultati na polovini ove godine kada je reč o faktoringu, a kako ste zadovoljni reakcijom investitora na digitalni token FIN2?

„Finspot nastavlja da stabilno razvija svoj portoflio, u skladu sa dostupnim izvorima finansiranja kojima trenutno raspolaže. Aktivni portfolio nam je na rekordnom nivou, a uveli smo jako puno inovacija u naše procese obrade kako bismo mogli da obezbedimo najbržu moguću uslugu klijentima, uz očuvanje sigurnosti portfolija.

Od avgusta ove godine potpisaćemo i osiguranje portfolija što će, nadamo se, omogućiti otvaranje dodatnih izvora finansiranja koji će nam pomoći da ispunimo ciljeve rasta koje smo postavili za ovu godinu.

Do sada smo primili oko 800.000 evra investicija u FIN2. Svakodnevno radimo na tome da ih bude i više, ali smo svesni toga da sa investitorima moramo izgraditi odnos poverenja, što zahteva vreme. Jedan lep skori događaj koji nam u tome pomaže je da je 1. jula na našoj platformi dospeo prvi jednogodišnji indeks nakon čega smo našim investitorima u originalni FIN token isplatili preko 25.000 evra profita. Nadamo se da će naše redovne isplate profita, uz aktivnosti poput razvoja WHISPER platforme i osiguranja portfolija pomoći i dalje u gradnji poverenja između nas i naših investitora.“

Koliko su danas kompanije u Srbiji spremne da koriste uslugu faktoringa i da li beležite rast interesovanja s obzirom na to da su krediti kao izvor finansiranja značajno poskupeli u poslednjih godinu i po dana?

„Faktoring beleži veliki rast globalno, a i kod nas, delom i zbog toga što je odličan alat za finansiranje u trenucima ‘krize’, koje ste se i sami dotakli.

Promet faktoringa u 2022. godini je porastao za 53,1 odsto u odnosu na godinu pre toga, što vam dovoljno govori o tome da je tržište mlado i da ima puno prostora za rast. Kompanije u Srbiji još uvek nisu svesne prednosti koje faktoring donosi i mi svakodnevno radima na edukaciji i marketingu kako bismo im te prednosti približili.“

  • MARA

    8.7.2023 #1 Author

    Moze se uci u trag malverzacijama

    Odgovori

  • DUSAN

    8.7.2023 #4 Author

    Uvek ce biti malverzacija, ali sa ovim resenjem znatno manje.

    Odgovori

  • HANA

    9.7.2023 #7 Author

    Ne bismo mi bili mi kada ne bismo
    probali da nađemo „rupu“ u sistemu…😂

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    9.7.2023 #8 Author

    Uvek će biti malverzacija, poenta je da se maksimalno smanje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.7.2023 #9 Author

    Uvek se nadje nacin,ali sa ovim resenjem bice ih barem manje…

    Odgovori

  • ŽIZI

    9.7.2023 #10 Author

    Sve sami stručnjaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...