Evropska banka za obnovu i razvoj prepoznala Finspot kao inovativno rešenje

Kompanija Finspot objavila novi beli papir za unapređeni digitalni token

PoslovanjePreduzetnikSrbija

16.1.2023 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Finspot objavila novi beli papir za unapređeni digitalni token Kompanija Finspot objavila novi beli papir za unapređeni digitalni token
Beogradska startap kompanija Finspot je objavila novi beli papir za drugi, unapređeni digitalni token koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti Srbije. Ponuda... Kompanija Finspot objavila novi beli papir za unapređeni digitalni token

Beogradska startap kompanija Finspot je objavila novi beli papir za drugi, unapređeni digitalni token koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti Srbije.

Ponuda digitalnog tokena pod nazivom „Finspot faktoring token v2“ ili FIN2 počinje 16. januara  i trajaće do 18. januara u ponoć, a u ponudi je 185.250 FIN2 tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara i ukupne vrednosti emisije od 185,25 miliona dinara, navedeno je u saopštenju kompanije.

Digitalni tokeni koji ne budu prodati u ovom periodu moći će da se kupe i nakon završetka ponude, piše Beta.

Prema rečima tehničkog direktora i suosnivača kompanije Finspot Ognjena Kurtića novi token je unapređen na osnovu komentara ulagača koji su imali priliku da investiraju.

„Kupovinom tokena i ulaganjem u investicioni proizvod zapravo se ulaže u deo postojećeg portfolija otkupljenih faktura kompanije i stiče se pravo na garantovani prinos određen indeksom u koji je uloženo. Finspot koristi novac od ulaganja u portfolio da nastavi sa finansiranjem novih faktura, omogućavajući preduzećima bolji pristup finansiranju“, naveo je Kurtić.

On podseća i da kompanija Finspot na domaćem tržištu posluje od januara 2021. godine i da je u tom periodu pomogla velikom broju mikro, malih i srednjih preduzeća da, kako je navedeno, prevaziđu izazove likvidnosti pružajući mogućnost finansiranja nedospelih faktura u kratkom roku.

Na ovaj način finansirano je 3.000 faktura, iz oblasti rada u trgovini, proizvodnji, transportu i uslugama, ukupnog iznosa preko 12 miliona evra.

Tokeni su namenjeni različitim poslovima i firmama, posebno onima koji imaju poteškoće da dođu do kapitala potrebnog za pokretanje biznisa. 

Mala preduzeća ili kompanije koji ne mogu dobiti podršku banke, uz pomoć belog papira mogu privući sredstva od privatnih investitora, fizičkih lica i kompanija koji veruju u određenu ideju ili proizvod.

Kao inovativno rešenje, Finspot je prepoznat, između ostalog i od Evropske banke za obnovu i razvoj, USAID-a, kao i od strane Francusko–srpske privredne komore.

Beli papir predstavlja dokument, sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, a koji je izdavalac obavezan da objavi, a sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima. Omogućava investitorima da donesu utemeljenu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

 • Tina

  26.2.2023 #1 Author

  Pretpostavljan da ce digitalni token biti unapredjen

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.