program “Više od bankarstva” otvara kanal za prijavu gotovih startap proizvoda

OTP banka pokrenula inovacioni ekosistem sa programima za startape i tehnološke kompanije

BiznisSrbija

1.11.2023 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OTP banka pokrenula inovacioni ekosistem sa programima za startape i tehnološke kompanije OTP banka pokrenula inovacioni ekosistem sa programima za startape i tehnološke kompanije
Sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora, OTP... OTP banka pokrenula inovacioni ekosistem sa programima za startape i tehnološke kompanije

Sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora, OTP banka pokrenula je OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija.

Kako se navodi u saopštenju, OTP Connect predstavlja sveobuhvatan program koji inovatorima omogućava direktnu komunikaciju, povezivanje i saradnju sa OTP bankom, testiranje i implementaciju svojih rešenja u okviru sistema banke, ali i pristup velikoj bazi klijenata banke kojoj mogu da plasiraju svoja rešenja. Deo ovog ekosistema mogu postati tehnološki i drugi startapi ili IT kompanije koje žele da ponude gotov proizvod OTP banci, da prijave svoje rešenje kao odgovor na specifične izazove koji će biti organizovani ili da postanu deo ekskluzivne R&D zone u kojoj mogu raditi na razvoju svojih softverskih rešenja i tehnoloških proizvoda, sarađivati sa bankom na različitim razvojnim projektima, a istovremeno graditi svoj proizvod.

OTP banka jedna je od prvih kompanija koja je uvidela značaj saradnje sa startap zajednicom, a sistemska podrška razvoju inovacionog okruženja i opredeljenost za inovacije, jedan je od njenih strateških stubova.

„Inovativnost je jedan od strateških stubova poslovanja OTP banke, ne samo u našoj zemlji, već u celoj OTP Grupi koja je jedna od najbrže rastućih i vodećih bankarskih grupacija, prisutna u 12 zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije. OTP Connect nije naš početak, već odraz naše ambicije da proširimo i povećamo obim saradnje sa startap i fintech zajednicom i da to uradimo strukturirano kako bi ova saradnja bila što efikasnija za obe strane. Naša je čvrsta namera da kroz inovacioni ekosistem izgradimo most između tradicionalnog bankarstva i modernih tehnoloških rešenja, čime i mi i članovi inovacione zajednice uzimamo najbolje od oba sveta i zajedno kreiramo nove vrednosti“, izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke.

Strateške oblasti saradnje koje banka nudi inovatorima kroz OTP Connect su digitalna transformacija i operativna efikasnost, personalizovana rešenja za klijente, napredna analitika i razvoj inovativnih proizvoda.

Foto: Nikola Živić

„Saradnja sa tehnološkim sektorom koju negujemo i inovativni način razmišljanja koji podstičemo pomogli su nam da dalji razvoj OTP Banke baziramo na inovacijama i agilnosti. Upravo ta zajednička vizija budućnosti koja je moderna i tehnološka motivisala nas je da pokrenemo ovaj program“, istakla je na predstavljanju programa Nataša Rađenović-Živanović, Chief Innovation Officer OTP banke.

Kreiranjem inovacionog ekosistema OTP Connect, a koji ima potpuno otvorenu platformu za uključivanje, banka nastoji da svim inovatorima ponudi mogućnost da, razvojem IT rešenja koja će biti korišćena kako za konkretne potrebe banke, tako i njenih klijenata i partnera, povećaju upravo svoju profitabilnost i ostvare rast zajedničkom saradnjom.

Osim prilike da lako predstave i monetarizuju svoje rešenja OTP banci, inovatori dobijaju pristup i velikoj bazi klijenata kojima mogu da plasiraju svoj proizvod, i to ne samo u Srbiji, već na nivou cele OTP Grupe koja posluje na čak 12 tržišta.

Kako se dalje navodi u saopštenju, program “Više od bankarstva” otvara kanal za prijavu gotovih startap proizvoda ili rešenja kao odgovor na određeni izazov.

Foto: Nikola Živić

Svi koji prijave svoj proizvod kroz „Prijavi svoj startup proizvod“ treba da imaju inovativan proizvod sa B2B, B2C ili B2B2C biznis modelom, tehnološki proizvod koji ima validiran MVP i proizvod koji ima stvarne, a ne testne korisnike.

„Prijavite rešenja za naš izazov“ daje svima koji se prijave priliku da učestvuju u rešenju nekog od finansijskih izazova i treba da ispunjavaju sledeće kriterijume: da su tehnološki startap ili inovativna IT kompanija; da iza sebe imaju validiran MVP i stvarne korisnike; da imaju iskustvo u razvoju skalabilnih Saas, B2B ili B2B2C rešenja.

„Postanite deo našeg R&D pool-a“ je program u kojem svi prijavljeni postaju kvalifikovani IT vendori OTP Banke i dobijaju pristup internim konkursima za angažman na razvojnim projektima Banke; dobijaju priliku da u ko-kreaciji sa OTP bankom razvijaju nove funkcionalnosti digitalnih proizvoda i nova softverska rešenja prilagođena finansijskim tehnologijama; dobijaju mogućnost da elemente rešenja koja razvijaju kao vendor OTP Banke, potom upotrebite za razvoj sopstvenog proizvoda.

Program „Naša podrška“ omogućava pristup jedinstvenom finansijskom akceleratoru na našem tržištu, koji je posvećen savladavanju znanja o finansijama. U okviru programa biće obezbeđen i pristup alatu za procenu prednosti i mana osnivača koji su zainteresovani da dobiju ovaj uvid kako bi osigurali što bolju šansu za uspeh startapa. Svi zainteresovani treba da budu registrovani u poslednje četiri godine, razvijaju personalizovana i inovativna rešenja iz domena podataka, digitalne transformacije i operativne efikasnosti (automatizacija i efikasnost, process mining, digitalizacija) i imaju razvijen MVP/prototip i B2B, B2C ili B2B2C biznis model.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...