prepolovljen gubitak u odnosu na 2021.

Godina stabilizacije poslovanja kompanije 13. jul – Plantaže

Firme u fokusuRegionU fokusu

27.4.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Godina stabilizacije poslovanja kompanije 13. jul – Plantaže Godina stabilizacije poslovanja kompanije 13. jul – Plantaže
Kompanija 13. Jul – Plantaže prošle godine je prepolovila gubitak u odnosu na 2021. godinu. Iz Plantaža su saopštili da će u četvrtak predati... Godina stabilizacije poslovanja kompanije 13. jul – Plantaže

Kompanija 13. Jul – Plantaže prošle godine je prepolovila gubitak u odnosu na 2021. godinu. Iz Plantaža su saopštili da će u četvrtak predati Upravi prihoda i carina (UPC) finansijske izveštaje za prošlu godinu, koji pružaju realan i objektivan prikaz poslovanja, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

“Na osnovu ostvarenih rezultata, može se konstatovati da je 2022. bila godina stabilizacije poslovanja, koju su obeležili dobri rezultati ostvareni na polju konsolidacije i sređivanje bilansa, rast prihoda, smanjenje troškova i prepolovljen gubitak u odnosu na 2021. godinu”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Navodi se da je kompanija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od preko 28 miliona evra, što je 15 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

“Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 24,6 miliona evra, što je osam odsto više u odnosu na 2021. godinu”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su prihodi ostvareni od prodaje na domaćem tržištu veći za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok rast prodaje na najvećem izvoznom tržištu Srbije iznosi 14 odsto.

“U 2022. godini ostvaren je i rekordan prihod ugostiteljstva za poslednjih 10 godina, u iznosu od preko 1.5 miliona evra“, kazali su iz Plantaža.

Kako su dodali, ukupni rashodi u prošloj godini bili su na nivou od 33 miliona evra, što je 17 odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

“Smanjenje troškova posljedica je niza mera koje je preduzeo aktuelni menadžment, kao i strategije kompanije, sa ciljem da se sveobuhvatno racionalizuju troškovi poslovanja i da se isti svedu na meru održivih”, rekli su iz Plantaža.

Oni su istakli da je zabeležen rast troškova materijala i energije, kao posledica rasta cena repromaterijala na regionalnom i globalnom nivou, od kojih su samo troškovi nabavke flaša porasli za više od pola miliona u odnosu na 2021. godinu.

„Značajan rast troškova odnosi se i na povećanje iznosa poreza na nepokretnosti za Opštinu Podgorica i Opštinu Danilovgrad, kao i rast troškova amortizacije“, kaže se u saopštenju.

Iz Plantaža su naveli da je sa druge strane, u odnosu na prethodnu godinu, uprkos povećanju prosečnih zarada u Crnoj Gori, kao i minimalne zarade, nastavljen trend pada troškova zarada u poslednje dve godine, što jasno ukazuje da aktuelni menadžment ima nameru da nastavi racionalizaciju broja zaposlenih.

Kako su rekli, povećanje troškova amortizacije i poreza na nepokretnost je posledica reprocene vrednosti imovine, na dan 31. decembar 2021. godine, kada je imovina kompanije procenjena na preko 400 miliona evra.

Oni su rekli da je kompanija u 2022. godini ostvarila negativan poslovni rezultat, pre oporezivanja, u iznosu od 10,9 miliona evra, što predstavlja duplo manji gubitak u odnosu na 2021.godinu.

Iz Plantaža su kazali da je takav poslovni rezultat dominantno uslovljen smanjenjem vrednosti zaliha za 5,5 miliona evra, povećanjem troškova amortizacija za preko dva miliona u odnosu na prethodnu godinu, kao i povećanja poreza na nepokretnosti u iznosu od 1,4 miliona evra.

Navodi se da procenjena vrednost saniranja štete od posledica grada iznosi osam miliona evra.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

BUL. ŠARLA DE GOLA, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
21.439.662,00 (2021)
Broj zaposlenih:
602 (2021)

“Dolaskom novog menadžmenta u Plantažama stvara se diskontuitet sa prethodnom kulturom poslovanja, na način što se što detirminiše potpuno novi način rada i poslovnog razmišljanja u narednom periodu uprava će, punom posvećenošću, nastaviti sa aktivnostima na potpunoj konsolidaciji poslovanja”, kaže se u saopštenju.

Iz Plantaža su istakli da temeljni i osnovni poslovni prioriteti u narednom periodu ostaju isti, a to je osiguranje nesmetanog nastavka oporavka i razvoja kompanije, kao jednog od najvrednijeg preduzeća i brenda.

  • SHALIMAR

    27.4.2023 #1 Author

    Strucni menadzment i vec je prepolovljen gubitak,bravo!

    Odgovori

  • Vale

    1.5.2023 #2 Author

    Sve poslove treba strucno voditi

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #3 Author

    Stručni menadžment je najbitniji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...