Crnogorska vinarija zabeležila rast prodaje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu

Preduzeće 13. jul – Plantaže podnosi zahtev o naknadi štete u postupcima protiv bivše uprave

BiznisPoslovanjeRegionVesti

15.9.2022 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Preduzeće 13. jul – Plantaže podnosi zahtev o naknadi štete u postupcima protiv bivše uprave Preduzeće 13. jul – Plantaže podnosi zahtev o naknadi štete u postupcima protiv bivše uprave
Preduzeće 13. jul – Plantaže će iskoristiti svoje pravo i u postupcima koji se vode protiv članova bivše uprave postaviti imovinsko-pravni zahtev o naknadi... Preduzeće 13. jul – Plantaže podnosi zahtev o naknadi štete u postupcima protiv bivše uprave

Preduzeće 13. jul – Plantaže će iskoristiti svoje pravo i u postupcima koji se vode protiv članova bivše uprave postaviti imovinsko-pravni zahtev o naknadi štete, ako optuženi budu osuđeni za krivična dela koja im se stavljaju na teret i kojima su oštetili kompaniju.

Zamenik predsednika Odbora direktora Plantaža Miloš Popović je, komentarišući to što je uhapšen deo bivše uprave, izjavio da će se u ovom trenutku, dok traje istraga, suzdržati od bilo kakvih komentara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

„Poštujemo presumpciju nevinosti sve dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi krivica bilo kog lica. Sa druge strane pružamo punu podršku i pohvale na hrabrom i profesionalnom pristupu Vladimiru Novoviću, Vukasu Radonjiću, kao i inspektoru iz specijalnog policijskog tima Goranu Mitroviću, koji su od početka uključeni u predmete u našoj kompaniji i pozivamo ih da preispitaju odgovornost svih lica za koja postoji osnovana sumnja da su učinila krivična dela“, rekao je Popović.

Takođe, kako je rekao, u ovoj fazi rano je govoriti o visini učinjene štete po kompaniju, ali će kompanija iskoristiti svoje pravo i u krivičnom postupku postaviti imovinsko-pravni zahtev.

Na pitanje kolike su dugove nasledili od prethodne uprave i da li su uspeli da reprogramiraju obaveze prema bankama, Popović je odgovorio da ukupne obaveze Plantaža prelaze 40 miliona evra, što uzrokuje poteškoće u održavanju tekuće likvidnosti, a samim tim i plaćanja obaveza koja kompanija ima prema zaposlenima, bankama, dobavljačima.

Kompanija se odazvala javnom pozivu za reprogram poreskih potraživanja, čije rešenje očekuju narednih dana, a koje podrazumeva jednokratnu uplatu od deset odsto i odlaganje plaćanja poreskih potraživanja na 60 jednakih mesečnih rata.

Foto: TVCG, screenshot

„Pregovori između Plantaža i poslovnih banaka povodom reprograma postojećih kreditnih zaduženja su u toku i očekujemo da ćemo i po tom pitanju imati jasnu sliku do kraja meseca. Do sada, reprogram je potpisan sa tri poslovne banke, a očekujemo da će reprogram biti potpisan i sa ostalim bankama. Obaveze koje Plantaže imaju po osnovu kreditnih zaduženja iznose preko 22 miliona evra i evidentno je da je odobravanje reprograma kreditnih zaduženja od velikog značaja za kompaniju zbog održavanja kontinuiteta poslovanja i tekuće likvidnosti“, objasnio je Popović.

On je precizirao da obaveze prema zaposlenima za otpremnine, startni deo zarade, jubilarne nagrade, limite i poravnanja iznose 820.000 evra, kao i ukupna zarada za jul.

„Sve obaveze koje smo preuzeli su došle na naplatu u našem mandatu, jer su sporazumi o poravnanju sa radnicima potpisivani sa prethodnom upravom. Mi smo uspeli znatno da smanjimo rashode u odnosu na prethodni period. Ukupan dug Plantaža, prema Upravi prihoda i carina, iznosi deset miliona evra. I pored reprograma, u toku su intenzivni razgovori sa Ministarstvom finansija na temu rešavanja poreskog duga. Očekujemo da ćemo pronaći adekvatno rešenje, vodeći se zajedničkim interesima države i kompanije“, saopštio je Popović.

Na pitanje kakav su poslovni rezultat ostvarile Plantaže za šest meseci, a kakav očekuju za celu godinu, Popović je odgovorio da će na šestomesečnim finansijskim izveštajima, koji još nisu usvojeni, biti iskazan gubitak.

„Takav rezultat u prvoj polovini godine prati kompanije koje se bave ovom granom proizvodnje, s obzirom na sezonski karakter delatnosti. U prvoj polovini godine su najveća ulaganja u agrotehničke operacije, koje su i ove godine uspešno realizovane. Što se tiče rezultata za cijelu godinu, rano je govoriti o tome. Naime, nakon završetka berbe, odnosno trećeg kvartala, imaćemo jasniju sliku“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, prodaja je u prvoj polovini ove godine bila veća nego prethodnih godina u istom periodu, a u skladu sa očekivanjima i planom. Rast u odnosu na prošlu godinu je skoro 20 odsto, dok je rast u odnosu na referentnu 2019. godinu oko sedam odsto.

Sva pojedinačna tržišta pokazuju rast u odnosu na odgovarajuće uporedne periode.

„Razlog ovakvih rezultata, osim stimulativnih prodajnih aktivnosti, su i promena cena, konačno ukidanje pandemijskih mera na gotovo svim tržištima, kao i dobra turistička predsezona. Do kraja ove godine očekujemo pozitivan rezultat, koji će umnogome zavisiti od opštih ekonomskih uslova“, zaključio je Popović.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

PUT RADOMIRA IVANOVIĆA BR. 2, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.563.713,00 (2020)
Broj zaposlenih:
614 (2020)
  • GOCA BG

    15.9.2022 #1 Author

    Trebace im vremena da se oporave,ali sa odgovornim vodjenjem verujem da ce ostvarivati dobre rezultate…

    Odgovori

  • FRUIT04

    18.9.2022 #3 Author

    Treba se oporaviti I nastaviti pored ovakve konkurencije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...