Sajam posetilo više od 30.000 posetilaca iz zemlje i regiona

Vinska vizija Otvorenog Balkana pokazala značaj za vinarije sa ovih prostora

ManifestacijeRegionU fokusuVesti

5.9.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vinska vizija Otvorenog Balkana pokazala značaj za vinarije sa ovih prostora Vinska vizija Otvorenog Balkana pokazala značaj za vinarije sa ovih prostora
Prva Vinska vizija Otvorenog Balkana zatvorena je u nedelju uveče. Više od 350 izlagača, preko 30.000 posetilaca iz zemlje i regiona prošetalo je Sajmom... Vinska vizija Otvorenog Balkana pokazala značaj za vinarije sa ovih prostora

Prva Vinska vizija Otvorenog Balkana zatvorena je u nedelju uveče. Više od 350 izlagača, preko 30.000 posetilaca iz zemlje i regiona prošetalo je Sajmom u protekla četiri dana.

Vina iz Srbije i regiona, koja su predstavljena na Prvoj Vinskoj viziji Otvorenog Balkana, biće distribuirana u Japan, Ameriku, Rusiju, Kinu, pošto su sa distributerima iz tih zemalja potpisani ugovori, prenosi RTS.

Proizvođači su mogli da se sretnu, podele iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija. Mnogi sastanci su potvrdili zainteresovanost kupaca za domaća vina, a izlagači, posetioci i kupci odlaze zadovoljni.

Sumiranje utisaka i rezultata će potrajati, ali pozitivni komentari, zadovoljstvo izlagača, kupaca i posetilaca kako se navodi, već sada govori o uspešnosti Sajma vina. Posetioci kažu da su već poslali snimke u nekoliko država svojim prijateljima, kao i da sajam treba da se održava i ubuduće.

„Ovo je od izuzetne važnosti za sve vinarije, na prostoru Zapadnog Balkana, pre svega zato što treba da budemo predstavljeni u svetu kao jedna vinska regija. To je jedna potpuno nova egzotika, gde svi znaju za Toskanu, za Burgundiju i tako dalje, a za Balkan smo nekako u zapećku, i došlo je vreme da se mi predstavimo svetu u punoj svojoj lepoti i po našem kvalitetu“, izjavio je za RTS jedan od posetilaca.

Koliko je značajna proizvodnja vina, svedoči i tekst objavljen u čuvenom austrijskom magazinu posvećenom vinu, hrani i putovanjima Falstaff, koji je označio Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu, a to potvrđuju i nagrade koje je u subotu dodelio internacionalni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka za vino, jer su od devet nagrada sedam dodelili proizvođačima vina iz naše zemlje.

Vlasnik vinarije Despotika Veselin Despotović za RTS je istakao da Sajam predstavlja veliki iskorak u pozitivnom pravcu.

„Predstavili smo se na najbolji mogući način, i Srbiju i ceo naš region i sama organizacija i nivo opremljenosti, prateći programi, radionice, ocenjivanje, zaista na svetskom nivou i moramo da nepodeljeno mišljenje imamo svi zajedno, a to je da je ovo jedan izuzetno organizovan sajam“, ovenio Despotović.

Zemlje regiona pokazale značaj Otvorenog Balkana

Srbija, Severna Makedonija i Albanija pokazale su da je inicijativa Otvoreni Balkan veoma značajna za sve aspekte i privrede i unapređenja života naroda sa ovih prostora, zato je jedan od glavnih razloga održavanja sajma proširenje tržišta i povećanje proizvodnje.

„Inicijalni sastanci su bili, gde smo pokrenuli neke inicijative, za širenje na nova tržišta. Svakako da je to negde i u fokusu kompanije širenje novih tržišta, i negde smo pokrenuli nekoliko razgovora sa inostranim distributerima i nadam se pozitivnim utiscima na kraju svega“, naveo je za RTS zamenik predsednika odbora direktora kompanije Plantaže Miloš Popović.

Vinska vizija Otvorenog Balkana održana je pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u cilju unapređenja proizvodnje i zajedničkog istupanja Balkana na svetskom tržištu.

Tagovi
BALKAN SAJAM
  • TATJANA

    6.9.2022 #1 Author

    Bice dobrih ugovora i zadovoljnih proizvodjaca i kupaca

    Odgovori

  • Anonimni

    11.9.2022 #2 Author

    Svidja mi se „vinsks vizija“kao slogan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...