potpisana zajednička izjava o saradnji

Ministri: Vinskim putevima Otvorenog Balkana ka još snažnijoj regionalnoj saradnji

BiznisSrbijaTurizamU fokusuVesti

2.9.2022 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Ministri: Vinskim putevima Otvorenog Balkana ka još snažnijoj regionalnoj saradnji Ministri: Vinskim putevima Otvorenog Balkana ka još snažnijoj regionalnoj saradnji
Zajedničku izjavu o saradnji u vezi sa razvijanjem projekta Vinski putevi Otvorenog Balkana u petak su u Beogradu potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić,... Ministri: Vinskim putevima Otvorenog Balkana ka još snažnijoj regionalnoj saradnji

Zajedničku izjavu o saradnji u vezi sa razvijanjem projekta Vinski putevi Otvorenog Balkana u petak su u Beogradu potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši i ministarka životne sredine i turizma Albanije Mirela Kumbaro Furdži.

Projektom potpisanim u okviru Samita lidera Otvorenog Balkana, definišu se vinski putevi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, „vinske oaze“ – izdvojene vinarije koje se ne nalaze na vinskim putevima, kao i saobraćajna turistička signalizacija i digitalna platforma koja će sadržati podatke o svim tačkama od interesa, uključujući podatke o lokaciji na kojoj su, prenosi Beta.

Matić je izjavila da se potencijali Otvorenog Balkana vide upravo u ovakvim, inovativnim inicijativama, uključujući i prvi međunarodni sajam vina Vinska vizija Otvorenog Balkana koji je u toku u Beogradu, i da je zajedništvo jedini put kojim zemlje mogu ići u „svetliju budućnost“, pri čemu ekonomska saradnja i turizam čine „vezivno tkivo koje će ih na tom putu držati zajedno“.

„Čvrsta rešenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije da kroz ekonomsku saradnju emancipuju, unaprede i ponovo ‘brendiraju’ region Zapadnog Balkana kao jedinstven kulturni i turistički prostor, vodi ka još prisnijoj i snažnijoj regionalnoj saradnji, za dobrobit stanovništava celog regiona. Sigurna sam da će nas i inicijativa Vinski putevi Otvorenog Balkana voditi upravo u tom smeru. Sve što smo do sada postigli, snažno nas ohrabruje i uverava da ćemo već u bliskoj budućnosti ostvariti mnogo više“, ocenila je Matić.

Foto:Vinarija Doja

Ministarka životne sredine i turizma Albanije je istakla da su građani i kompanije zemalja Otvorenog Balkana pokazali da umeju da sarađuju, gradeći uspešne komunikacione mostove.

„Sada je na nama kao vladama da podržimo inicijative otvorenog tržišta koje svakako idu kroz turizam, kao razmenu ljudskih iskustava, ekonomski osnažujući naše zemlje. Turizam je najsigurnija kapija i najbolja vizit-karta regiona da menjamo senke koje nam je istorija ostavila. Sajam vina, kulinarstva i turizma koji se ove godine održava prvi put predstavlja najbolji primer ove volje u kreiranju zajedničke turističke mape Vinska vizija“, poručila je Mirela Кumbaro Furdži.

Turizam je, po rečima ministra ekonomije Severne Makedonije, veoma osetljiva privredna grana, što su pokazali pandemijska kriza, a sada i rat u Ukrajini, kao i energetska kriza koja takođe direktno utiče na turističku industriju širom sveta.

„Sve svetske analize pokazuju da zemlje koje lakše prevazilaze ove krize, međusobno sarađuju, zajedno rešavaju sve probleme i pripremaju strategije za zajedničke nastupe. Inicijativa Otvoreni Balkan je u ovim teškim trenucima privrede pokazala da su, kao nikada do sada, Severna Makedonija, Albanija i Srbija nadmašile sva očekivanja u pogledu saradnje i uzajamne pomoći i podrške“, rekao je Кrešnik Bekteši.

Ocenio je da će inicijativa Otvoreni Balkan biti proširena, ojačana i doprineće intenzivnijoj turističkoj promociji lepota Balkana, kao i njegovoj ekonomskoj stabilnosti i razvoju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...