na manifestaciji prisutno 235 vinarija iz regiona

Na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana prvog dana 420 sastanaka privrednika

BiznisManifestacijePreduzetnikRegionSrbija

1.9.2022 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana prvog dana 420 sastanaka privrednika Na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana prvog dana 420 sastanaka privrednika
Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da je više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma... Na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana prvog dana 420 sastanaka privrednika

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da je više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, Vinska vizija Otvorenog Balkana, koji počinje danas i traje do 4. septembra.

Predsednik PКS Marko Čadež istakao je da ove brojke pokazuju koliko je interesovanje za sajam, posebno za umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva.

„Na sajam smo doveli više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja koji će se sastati sa izlagačima i upoznati sa ponudom najkvalitetnijih vina i rakija iz regiona. Među kupcima je najviše distributera i uvoznika, a tu su i predstavnici HORECA sektora, maloprodajni lanci i veletrgovci iz Srbije i regiona koji su zainteresovani da prošire svoj prodajni asortiman kad su vina u pitanju“, rekao je Čadež za RTS, objavila je PKS.

Kako je naveo, prednost je što se sastanci zakazuju unapred, putem specijalne platforme koja omogućava da se pretraže profili svih učesnika i izaberu potencijalni partneri u skladu sa sopstvenim potrebama i interesima i da se na brz i jednostavan način pronađu kupci, dobavljači, uspostave poslovni kontakti, ugovori saradnja i partnerstvo.

„Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog ‘Wein & Co’, koji je broj jedan trgovac vinama u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina ili američki ‘Opici Wines and Spirits’ osnovan davne 1913. godine. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na sajam Vinska vizija, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona“, rekao je Čadež.

Među kupcima je, kako je naveo, „Novel Wines“, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju koji uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom sajma vina u Beogradu.

Podsetio je da je ova prva zajednička regionalna manifestacija inicijative Otvoreni Balkan okupila oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD.

Foto: Pixabay/Pexels

Prema njegovim rečima, iz tri države Otvorenog Balkana je 235 vinarija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Кovačevski i Edi Rama.

Sutra će biti održan Samit lidera“Otvorenog Balkana, a Čadež je istakao da i taj događaj pokazuje da se rodila nova vrsta poverenja između lidera, ono što nismo imali ranije.

Iz PKS su istakli da je manifestacija na jednom mestu okuplja vinarsku elitu – najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom – i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminetntni međunarodni žiri iz sveta vina.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...