priprema regionalnog kriznog plana

Saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije tokom energetske krize

BiznisRegionVesti

30.8.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije tokom energetske krize Saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije tokom energetske krize
Solidarnost i saradnja u vreme energetske krize, pripreme za predstojeću zimsku sezonu, realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture i jačanje regionalne energetske bezbednosti su ključni... Saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije tokom energetske krize

Solidarnost i saradnja u vreme energetske krize, pripreme za predstojeću zimsku sezonu, realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture i jačanje regionalne energetske bezbednosti su ključni zadaci za sve države članice inicijative „Otvoreni Balkan“, saglasili su se predstavnici  Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ministarstva infrastrukture i energetike Albanije i Ministarstva ekonomije Severne Makedonije na online sastanku u utorak.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi zajedničkog, regionalnog kriznog plana, mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata koji su od velike važnosti za sve tri države, prenosi Beta.

Sastanak je nastavak razgovora iz Tirane krajem jula, kada su ministri Albanije i S. Makedonije prihvatili inicijativu ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović o potrebi formiranja zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima u okviru „Otvorenog Balkana“.

Dogovorena je realizacija konkretnih projekata kao što je izgradnja novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, kao i gasnih interkonekcija i kapaciteta u budućem LNG terminalu u Albaniji, zatim povezivanje u visokonaponskoj mreži, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...