od razmene prehrambenih proizvoda do izgradnje zajedničkog terminala za gas u Albaniji

Potpisani važni dokumenti o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan

RegionSrbijaVesti

2.9.2022 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Potpisani važni dokumenti o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan Potpisani važni dokumenti o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su danas u Beogradu na Samitu lidera Otvorenog Balkana nekoliko dokumenata koji treba da olakšaju i pospeše... Potpisani važni dokumenti o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su danas u Beogradu na Samitu lidera Otvorenog Balkana nekoliko dokumenata koji treba da olakšaju i pospeše saradnju u razmeni prehrambenih proizvoda, energetici, filmskoj industruji i audiovizuelenim delatnostima, kao i u vanrednim situacijama.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ponosan što je organizovan samit u Beogradu i da inicijativa Otvoreni Balkan već daje konkretne rezulatate.

„Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona koji prelaze granicu za 1.033, na više od 8.000. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 odsto do 29 odsto. To su stvari koje govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa“, rekao je Vučić.

Istakao je da sve zemlje čeka teška zima, i da se videlo da su određena dokuemnta iz EU procurela o pomoći zemljama članicama.

„Mi ćemo tražiti deo sredstava od EU kako bi nam olakšalo preživljavanje i prezimljavanje. Razgovarali smo o energetskim projektima, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom sve bi bilo mnogo lakše. Mi to možemo u narednim godinama da rešavamo da bismo bili spremniji“, rekao je Vučić.

Foto: Beta

Ocenjujući da je neizbežna teška zima zbog otežanog snabdevanja energentima premijer Albanije Edi Rama je rekao da su lideri zemalja regiona spremni da učine sve da olakšaju život građanima i pomažu jedni drugima. Premijer Albanije je rekao da se Evropa tada zatvorila i gledala ka unutrašnjosti zidina “sopstvenog zamka”.

Rama je kazao da zemlje Otvoreng Balkana“žele da uspostave krovnu investicionu agenciju za strana ulaganja.

“Sledeća zima će biti duga i možda najteža od Drugog svetskog rata pa naovamo. Sudeći po današnjim razgovorima bolje je da preživimo zajedno nego podeljeni, i to i jeste suština Otvorenog Balkana. To imamo na umu u ovim kriznim vremenima, mi smo se već pomagali i tokom korona virusa, kao i prirodnih nepogoda“, rekao je Dimitar Kovačevski.

Premijer Makedonije je dodao da je prirodno da se tri zemlje međusobno pomažu, posebno ako dođe do nestašica na lokalnom tržištu.

„To znači obezbediti osnovne prehrambene proizvode bez ograničenja na granicama. Ali mi u isto vreme radimo na povećanju lokalne proizvodnje hrane. Današnjim sporazumima gledamo i šire, kako bismo rešavali egzistencijalne probleme. Inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje da su Severna Makedonija, Albanija i Srbija učinile pravi korak u pravom trenutku“, rekao on.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović u tehničkoj vladi izrazio je očekivanje da će i Crna Gora biti deo dogovora zemalja Otvorenog Balkana da pomažu jedna drugoj u kriznim situacijma u snabdevanju hranom i energentima.

Tagovi
BIZNIS SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...