Sajam Vinitaly u Veroni traje do 17. aprila

Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu za zauzmu važno mesto na svetskom tržištu

BiznisRegion

16.4.2024 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu za zauzmu važno mesto na svetskom tržištu Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu za zauzmu važno mesto na svetskom tržištu
Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu da osvoje važno mesto na svetskom tržištu zbog kvalitetnih, autentičnih sorti grožđa, osobenih karakteristika područja na kom se... Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu za zauzmu važno mesto na svetskom tržištu

Vina iz regiona Otvorenog Balkana mogu da osvoje važno mesto na svetskom tržištu zbog kvalitetnih, autentičnih sorti grožđa, osobenih karakteristika područja na kom se uzgajaju, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS) povodom predstavljanja vina iz tog regiona na sajmu u Veroni.

Precizirano je da su među srpskim vinima – grašac, prokupac, smederevka, tamjanika, ali i lokalni teroari u internacionalnim sortama, kao što su kaberne iz Negotinske krajine, šardone sa Fruške gore, merlo i sovinjon iz Šumadije, navode enolozi i vinski eksperti, prenosi Beta.

„Imamo autentične sorte na kojima treba da se radi i koje treba da unapređujemo i to nije samo posao vinara nego i institucija, fakulteta, eksperata u različitim oblastima, radi što boljeg prinosa i rezultata u vinogradima“, rekao je enolog Mladen Dragojlović.

Dodao je da nakon toga enolozi izvlače maksimum iz tih sorti i finalno ih spremaju za tržište.

Ne treba zanemariti ni internacionalne sorte u našim vinogradima, lako razumljive stranom kupcu, zahvaljujući kojima je srpska vinska industrija i doživela uspon jer su i to naši aduti“, rekao je Dragojlović.

Direktor Sektora udruženja privrede PKS Igor Popović istakao je da je koncept predstavljanja regiona, kao vinskog područja, veoma značajan za domaće vinare da upoznaju nove ljude, sklope nove poslove i otvore nova tržišta.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Po drugi put Wine vision by Open Balkan je u Italiji gde smo predstavili 240 različitih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekao je Popović.

Glavni i odgovorni urednik magazina „Vino i fino“ Igor Luković istakao je da balkanska vina, predstavljena u najboljoj mogućoj selekciji na sajmu Vinitaly u Veroni, okupiraju veliku pažnju posetilaca, kao i da je za uspešnu prodaju neophodno kontinuirano prisustvo i promocija, stalna komunikacija sa potencijalnim kupcima i konzumentima, kako bi se, prema njegovim rečima region pozicionirao kao relevantan za visokokvalitetna vina.

„Srpski proizvođači ne mogu da pariraju količinom na svetskom tržištu, ali mogu kvalitetom i autentičnošću“, ocenio je Luković. Кao dobar primer naveo je Sloveniju, koja uspešno plasira svoja vina i postepeno im nalazi mesto u vinskim kartama poznatih restorana, od Pekinga do Njujorka.

Zastupnik Saveza proizvođača rakije u Srbiji Aleksandar Janjić ocenio je da je za rakije, kao i za vina, šansa na svetskom tržištu njihov plasman kao jedinstvenih autentičnih proizvoda. Кako je istakao, domaći izvoz rakije porastao je u odnosu na 2018. godinu sa pet miliona evra, koliko je iznosio 2018. na 14 miliona evra u 2023.

„Imamo proizvod koji je jedinstven u svetu, šljivovica je naša rakija broj jedan, ali ne treba zaboraviti ni rakije od dunje i ostale voćne rakije“, dodao je on.


Na štandu „Wine vision by Open Balkan“ na sajmu Vinitaly u Veroni, do 17. aprila predstavljaju se vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Sledeća prezentacija Wine vision by open Balkan biće održana u Šenženu, na sajmu Wine to Asia od 9. do 11. maja.

 • Inquiete

  16.4.2024 #1 Author

  Ko može neka obavezno poseti sajam! 🙂

  Odgovori

 • Kata

  16.4.2024 #2 Author

  Navijamo

  Odgovori

 • LENA

  16.4.2024 #3 Author

  Autentične sorte grožđa i karakteristična područja uzgoja pružaju izuzetne mogućnosti za visokokvalitetna vina.

  Odgovori

 • tamara71

  16.4.2024 #4 Author

  Bilo bi lepo

  Odgovori

 • Maky

  16.4.2024 #5 Author

  Zasluzili su

  Odgovori

 • AJA

  16.4.2024 #6 Author

  Treba posetiti sajam bice lepo iskustvo…

  Odgovori

 • Dux

  17.4.2024 #7 Author

  Divno

  Odgovori

 • Nata

  21.4.2024 #8 Author

  Pokazace naš kvalitet

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...