Crnogorskoj kompaniji sa jednim od najvećih vinograda u Evropi blokiran račun

Plantaže 13. jul na rubu finansijskog ponora

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

3.6.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Plantaže 13. jul na rubu finansijskog ponora Plantaže 13. jul na rubu finansijskog ponora
Zbog pola miliona evra neisplaćenog poreskog duga od prošle godine opština Tuzi opet je blokirala račun kompaniji Plantaže 13. jul a.d. zbog čega je... Plantaže 13. jul na rubu finansijskog ponora

Zbog pola miliona evra neisplaćenog poreskog duga od prošle godine opština Tuzi opet je blokirala račun kompaniji Plantaže 13. jul a.d. zbog čega je upitna isplata martovskih zarada zaposlenima.

I dok predsednik odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović tvrdi da ta kompanija opštini Tuzi ne duguje ništa jer su porez obračunali na osnovu neobjektivne vrednosti koju je prikazao bivši menadžment, predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj tvrdi međutim, da su sve uradili u skladu sa zakonom, a da Plantaže nisu ispoštovale dogovor o isplati duga u ratama.

Kompanija 13. jul Plantaže ima potencijal da prevaziđe finansijsku krizu, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. Načina je kaže više, a kao prvi navodi da predstavnici menadžmenta i države treba da naprave popis sredstava i obaveza, piše RTCG.

O tome kako se kompanija sa jednim od najvećih vinograda u Evropi našla na rubu finansijskog ponora Drecun objašnjava da je reč o dugogodišnjem nagomilavanju problemaa koji se nisu na vreme rešavali.

„Preduzeće nije likvidno jer je proizvodnja tog preduzeća pretvorena u zalihe. Zalihe su sporo obrtne, izgubljena su tržišta i ne postoji mehanizam za brzo obrtanje zaliha. Politika je učinila svoje, menadžerska nesposobnost je učinila svoje. Mi smo izgubili rusko tržište koje je bilo oko 40 odsto ukupnog tržišta, tržište u Srbiji je uzdrmano“, kazao je Drecun.

Ipak on smatra da kompanija ima potencijal da prevaziđe finansijsku krizu. Načina je kaže više, a prvi je da predstavnici menadžmenta i države naprave popis sredstava i obaveza.

„Ono što nije potrebno za proizvodnju, osnovnu delatnost, prodati, otuđiti i dobiti likvidna sredstva i naravno baviti se zalihama, baviti se tržištima i marketingom sa te strane ne treba štedeti novac ako treba zadužiti se i na novo uz uslov da se stari krediti učine mrtvim ili se vrate ili se zamrznu na neki period“, kazao je Drecun.

Zbog blokade računa Plantaža upitna je isplata martovskih plata zaposlenima u toj državnoj kompaniji. Pojedini mediji su objavili da će radnici zbog toga blokirati put prema opštini Tuzi. Iz Sindikta te kompanije, međutim su za TVCG kazali da to nije njihov zvanični stav, te da će konačnu odluku o daljim potezima doneti na sednici Skupštine Sindikata.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

PUT RADOMIRA IVANOVIĆA BR. 2, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.563.713,00 (2020)
Broj zaposlenih:
614 (2020)
  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Baš me zanima kako će se situacija odvijati sa plantažama u narednom periodu…

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #2 Author

    Prosto neverovatno da su to dozvolili da se desi…

    Odgovori

  • Bella

    4.6.2022 #3 Author

    Sve se odvija kontra od planiranog

    Odgovori

  • GINKO

    5.6.2022 #4 Author

    Očigledna situacija u zemlji na sve utiče, biće strašno

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #5 Author

    Loš menadzment svakako to nije dobro vodio.

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #6 Author

    Zao mi je da se ti d3sava

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.3.2023 #7 Author

    Ima li nesto što nije na rubu propasti?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...