pruža razne mogućnosti preduzetnicima i investitorima

Srpski startap ekosistem na globalnoj platformi Dealroom

PreduzetnikSrbija

21.2.2023 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpski startap ekosistem na globalnoj platformi Dealroom Srpski startap ekosistem na globalnoj platformi Dealroom
Srbija prvi put predstavlja startap ekosistem na međunarodnoj platformi Dealroom a ova globalna baza podataka o startap ekosistemima ima za cilj da olakša povezivanje,... Srpski startap ekosistem na globalnoj platformi Dealroom

Srbija prvi put predstavlja startap ekosistem na međunarodnoj platformi Dealroom a ova globalna baza podataka o startap ekosistemima ima za cilj da olakša povezivanje, poboljša transparentnost i vidljivost srpskog startap ekosistema kako lokalno tako i globalno. Na njoj se trenutno nalazi više od 70 startap ekosistema iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

“Dealroom platforma ima snažan fokus na startap ekosisteme, pružajući detaljne informacije o startap zajednicama, trendovima finansiranja i ključnim igračima u svakom regionu. Ovo omogućava startapima da identifikuju resurse i podršku koji im je neophodna za uspeh”, rekla je Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je istakla da ova platforma omogućava preduzetnicima i investitorima da identifikuju potencijalne partnere, konkurente i mogućnosti ulaganja. Dealroom pruža dragocene podatke i uvid vladama i kreatorima politike, pomažući im da razumeju potrebe lokalnih tehnoloških industrija i kako bi mogli da donesu informisane odluke o regulativi i investicijama.

“Startap ekosistemi su važni za privredu iz nekoliko razloga, i to otvaranje radnih mesta jer su oni važan izvor novih poslova u privredi. Kako nove kompanije rastu, često moraju da zaposle više radnika, što stvara mogućnosti za zapošljavanje i smanjuje stopu nezaposlenosti. Zatim, inovacije, startapi se često osnivaju sa ciljem da naruše tradicionalne industrije i uvedu nove i inovativne proizvode i usluge. Ovo može dovesti do stvaranja potpuno novih industrija i tržišta, što može dovesti do značajnog ekonomskog rasta”, rekla je Begović.

Dealroom u ovom trenutku sadrži već oko 250 startapa iz Srbije, i pruža podatke o njihovom finansiranju, osnivačkim timovima, tehnologijama kojima se bave. Pored startapa, u bazi su predstavljeni i investitori i njihov investicioni portfolio, univerziteti, akceleratorski programi i organizacije podrške dostupne u našoj zemlji.

„Sa zadovoljstvom podržavamo rast i vidljivost srpskog ekosistema na Dealroom platformi. Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Inicijativom Digitalna Srbija i uz podršku Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije, ova platforma predstavlja jedinstveno rešenje za isticanje najperspektivnijih sektora u startap ekosistemu, zajedno sa ključnim tehnološkim igračima koji tome doprinose”, kaže Matju Demolin, direktor sektora za ekosisteme u Dealroom-u.

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija, rekao je da je cilj Dealroom platforme da nas stavi na globalnu mapu zajedno sa ostalim ekosistemima gde će međunarodni investitori ali i drugi ključni igrači moći lakše da pronađu informacije o našem startap ekosistemu.

„Dealroom je značajan i zbog globalnog rangiranja i mapiranja u izveštajima kao što je Startup Genome, koji podatke o investicijama koje su se desile i rastu startapa, preuzima sa ovakve paltforme. Jednom rečju, Dealroom deluje kao lična karta svakog startap ekosistema”, izjavio je Bjelotomić.

Neki od podataka koji se mogu pronaći na platformi su pregled najuspešnijih startapa ekosistema, spisak najbrže rastućih startapa baziranih na blokčejnu, pregled najnovijih rundi ulaganja po tipu investitora ili lokaciji investitora. Pristup platformi startapima je besplatan, uz registraciju, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...