Pet članica EU u inicijativi "Tehnološki šampion"

Nemačka izdvaja milijardu evra za tehnološke startapove u Evropi

EUHi-techU fokusu

14.2.2023 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka izdvaja milijardu evra za tehnološke startapove u Evropi Nemačka izdvaja milijardu evra za tehnološke startapove u Evropi
Nemačka i još četiri članice Evropske unije nameravaju da suze deficit u finansiranja mladih i inovativnih visokotehnoloških firmi u odnosu na ogromna sredstva koja... Nemačka izdvaja milijardu evra za tehnološke startapove u Evropi


Nemačka i još četiri članice Evropske unije nameravaju da suze deficit u finansiranja mladih i inovativnih visokotehnoloških firmi u odnosu na ogromna sredstva koja za to izdvajaju SAD, Kina i druge zemlje, pa će samo nemačka vlada izdvojiti milijardu evra, saopštili su zajednički u ponedeljak ministarstva finansija i privrede, i razvojna banka KfW, a objavila agencija DPA.

Pet članica EU uključenih u projekat potpisalo je u Briselu sporazum o evropskoj inicijativi „Tehnološki šampion“.

Obećavajućim preduzećima biće stavljen na raspolaganje startap kapital, što treba da smanji njihovu zavisnost od stranih investitora.

„Taj jaz treba da zatvorimo“, rekao je ministar finansija Kristijan Lindner (Christian). Cilj je, prema njegovim rečima, da evropski tehnološki šampioni sutrašnjice budu akteri na međunarodnoj sceni i osiguraju konkurentnost Evrope.

Nemački ministar privrede Robert Habek (Habeck) je naglasio da startap firme imaju ključnu ulogu u transformaciji privrede ka klimatskoj neutralnosti.

Uz Nemačku, u inicijativi učestvuju i Francuska, Španija, Italija i Belgija, kao i Evropska investiciona banka (EIB). Plan predviđa budžet od 3,75 milijardi evra, uključujući i milijardu od Nemačke.

Fond za budućnost koji je ranije formirala nemačka vlada treba tehnološkim startapovima da distribuira ukupno 10 milijardi evra do 2030.

Izvori iz nemačkog ministarstva finansija ukazali su da su najveća i najperspektivnija evropska startap preduzeća do sada uglavnom kapital za finansiranje rasta nalazila van EU. To je za posledicu imalo da se često kotiraju na stranim berzama ili da se presele u inostranstvo, što je za Evropu značilo odliv znanja i potencijala za rast, istakla je DPA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...