predstavljanje domaćim i stranim investitorima

Završen prvi NINJA program, nove šanse za srpske startape

InovacijeInvesticijePreduzetnikSrbija

4.2.2023 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Završen prvi NINJA program, nove šanse za srpske startape Završen prvi NINJA program, nove šanse za srpske startape
Sedam srpskih startapa predstavilo se domaćim i stranim investitorima, kompanijama i fondovima preduzetničkog kapitala na Demo danu u završnici NINJA akceleratorskog programa, koji organizuje... Završen prvi NINJA program, nove šanse za srpske startape

Sedam srpskih startapa predstavilo se domaćim i stranim investitorima, kompanijama i fondovima preduzetničkog kapitala na Demo danu u završnici NINJA akceleratorskog programa, koji organizuje Inicijativa Digitalna Srbija u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Za startape Tapni, Data Do, Smart Watering, EasyPass, Digital Spark, Zenhire i OmniShop koji su završili intenzivni četvoromesečni program, počinje novo poglavlje u osvajanju svetskog tržišta.

„Srbija ide ka evropskoj integraciji i potrebnim društveno-ekonomskim reformama u skladu sa tim ciljem. Projekat NINJA treba da promoviše održive i kvalitetne projekte srpskih startapa, a to će dovesti do privrednog rasta i društveno-ekonomske reforme u Srbiji. Treba da se iskoristiti momentum Srbije i izgradi čvrst most za izgradnju odnosa između srpskih startapa i zainteresovanih strana iz Japana i mnogih drugih zemalja ili regiona“, rekao je ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata.

„Uz vladinu inicijativu za razvoj tehnoloških inovacija i preduzetništva vidimo ogroman potencijal srpskog ekosistema koji sve više dobija na snazi. Startapi i drugi preduzetnici imaju odličnu tehničku ekspertizu, kao i ambiciju da rastu i mogu imati koristi od globalnijeg pristupa tom ubrzanom rastu. NINJA program nudi mogućnosti za proširenje i upoznavanje sa azijskim tržištima, koje startapi ovde uglavnom još uvek ne koriste. Srpski startap ekosistem raste organski od trenutka kada su prvi među njima, kao što su Nordeus i 3Lateral, dokazali šta je moguće. Programi kao što je NINJA imaju za cilj da pokažu startapima šta je sve moguće uraditi u Aziji i da podstaknu druge da istraže ovo tržište. Smatramo da bi u budućnosti bilo korisno uspostaviti regionalnu saradnju i nadamo se da ćemo izgraditi jake temelje za dodatno povezivanje regiona Balkana i Japana/Azije”, rekao je Šigeru Handa, regionalni direktor regionalni direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC).

Foto: Inicijativa „Digitalna Srbija“

Nebojša Bjelotomić rekao je da je jedan od najvećih izazova za naše startape nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu.

„Verujemo da je NINJA program omogućio da se predstavimo ali i hrabro pogledamo u novo, uzbudljivo tržište Azije. Širiti poslovanje ima svoje izazove i ovaj program je startapima ponudio kako potrebnu ekspertizu, tako i potencijalna partnerstva, investicije, upoznavanje prilika i povezivanje sa ključnim akterima novog tržišta, i verujem da je to pravi način da podržimo domaći ekosistem”, rekao je on.
NINJA akcelerator organizovan je po prvi put u našoj zemlji i okupio je tehnološke startape koji su u fazi intenzivnog rasta, čije je rešenje već na tržištu i koji su već zabeležili rast na mesečnom ili godišnjem nivou i spremni su za rundu investicije i izlazak na svetsko tržište.

Pored radionica sa ekspertima, program je startapima omogućio da kroz individualne sesije rade na za njih specifičnim izazovima ali i da prisustvuju specijalizovanim događajima i povežu se sa ključnim globalnim igračima.

  • STRAHINJA

    4.2.2023 #1 Author

    Steta sto je start up u vecini slucajeva vesana iskljucivo za IT sektor

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.2.2023 #2 Author

    Sva ulaganja idu u IT sektor,posao koji donosi najvise para…

    Odgovori

    • Bella

      5.2.2023 #3 Author

      Jako popularno i visoko placeno zanimanje

      Odgovori

  • TATJANA

    5.2.2023 #4 Author

    Nadam se da ce pomoći znatno nasim ljudima koji pokreću posao

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    5.2.2023 #5 Author

    Opet It sektor?
    Čini se da se samo za njih odvaja.

    Odgovori

  • Gaga45

    5.2.2023 #6 Author

    Poceli su samo u to da ulazu

    Odgovori

  • Boba3

    5.2.2023 #7 Author

    Treba pomoci svim pocetnicima, ne samo it….

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    5.2.2023 #9 Author

    Najisplativiji sektor definitivno, zato neka im je sa srećom.

    Odgovori

  • MADMAX

    5.2.2023 #10 Author

    Startap je fenomenalna investicija.

    Odgovori

  • Ika

    5.2.2023 #11 Author

    Svaka cast i drzavi i ovim ljudima koji su to izgradili i uspeli u biznisu

    Odgovori

  • VERA

    5.2.2023 #12 Author

    Bravo za sve njih i nadamo se dogodine još više ovako uspešnih firmi.

    Odgovori

  • NATI29

    5.2.2023 #13 Author

    Dajte malo i u drugim delatnosima ideje i pomoc

    Odgovori

  • MAJA

    6.2.2023 #14 Author

    Zaista sjajno da ovo postoji

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #15 Author

    Dobra podrska pocetnicima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...