Eat Me App - aplikacija koja se bori protiv bacanja hrane

Domaći startap rešava svetski problem

InovacijePoslovanjeSrbijaZanimljivosti

28.1.2023 11:22 Autor: Milica Rilak 23

Domaći startap rešava svetski problem Domaći startap rešava svetski problem
U aprilu 2021. godine na portalu Biznis.rs zabeležili smo prve uspehe Eat Me App aplikacije, koju su osmislile Aleksandra Lazović-Lønningen i Sanja Dramićanin, a... Domaći startap rešava svetski problem

U aprilu 2021. godine na portalu Biznis.rs zabeležili smo prve uspehe Eat Me App aplikacije, koju su osmislile Aleksandra Lazović-Lønningen i Sanja Dramićanin, a čiji je cilj da reši ni manje ni više nego jedan od najvećih globalnih problema – bacanje hrane i posledično zagađenje koje ono proizvodi.

Danas, 18 meseci kasnije, ko-osnivačice razvijaju nove funkcionalnosti koje bi trebalo da povežu supermarkete i korisnike aplikacije, šire tim startapa, a rezultat njihovog rada biće uštede u nabavci namirnica za korisnike, optimizacija lanca snabdevanja maloprodaja i očuvanje životne sredine kroz optimizaciju količina proizvedene, plasirane i bačene hrane.

U početku, Eat Me App je bilo softversko rešenje koje za cilj ima prevenciju i smanjenje kućnog otpada – hrane, i to slanjem notifikacija korisnicima o datumu isteka roka namirnica, omogućavanjem uvida u statistiku o neiskorišćenoj hrani i pokazivanjem vrednosti bačene hrane u novcu.

Danas, kako za Biznis.rs kaže Aleksandra Lazović-Lønningen, Eat Me App se razvija u prvu svetsku aplikaciju koja će povezivati supermarkete i kupce, i omogućavati kupcima da naručuju hranu koja je pred istekom roka, a i dalje sveža i jestiva, po sniženim cenama i dostavljena na kuću.

„Kako rešavamo sistemski problem, jer je otpad od hrane problem celog lanca nabavke, od proizvodnje do potrošača, naš biznis koncept uključuje i partnere u projektu koji će nam svojom tehnologijom omogućiti da se direktno uvežu supermarketi sa Eat Me App korisnicima. Vi ćete kao korisnik i kupac jesti istu, svežu hranu koju inače volite, ali po sniženim cenama, aplikacija će voditi računa o vašem kuhinjskom inventaru, opet šaljući podsetnik o isteku roka trajanja onoga što imate u frižideru ili po teglama, a imaće i još nekoliko funkcija koje za sada ostavljamo kao iznenađenje. Ono što mogu da kažem je da će planiranje i nabavka postati zanimljiviji i jeftiniji nego što su sada“, najavila je naša sagovornica.

Izvor: Eat Me App

Naglašava da će supermarketi kroz njihovo rešenje dobiti mogućnost da smanje troškove otpada čak i do 30 odsto, a potencijalno i više.

Da li ste znali da je otpad od hrane treći najveći zagađivač na svetu, i to posle saobraćaja i proizvodnje električne energije? A da li ste znali da su u lancu snabdevanja hranom najbrojniji i najveći zagađivači domaćinstva, čak preko 50 odsto? Domaćinstva sa supermarketima čine čak 65 odsto ukupne globalne količine otpada. Verovali ili ne, više od 30 odsto ukupne količine proizvedene hrane se baci. To je dovoljno da se nahrani tri milijarde ljudi, bez dodatne proizvodnje“, objašnjava Aleksandra.

Eat Me App će zato kroz inovativno rešenje mapirati potrebe pojedinačnih korisnika, da bi kasnije postali deo rešenja ključnog problema – adekvatnijeg planiranja i distribucije viškova hrane na globalnom nivou. Da bi dotle došli, uspešno prelaze, kako sama priznaje, trnovit put od „imam strast, znanje i ideju“ do „imam tehnologiju i startap“.

„Dosta smo prošle za ovih 18 meseci i dosta naučile. Podigle smo dva granta od Climate-Kic, koji je ušao i kao investitor. Deo smo Impact HUB Beograd zajednice, finalisti na prošlogodišnjem GENERATOR ZERØ takmičenju za zelene inovativne startapove, kao i takmičenju ‘Original Magazina’ Fondacije Novak Đoković. Tokom ove godine izlaze dva udžbenika za dva privatna univerziteta u Beogradu koji su nas uvrstili kao primere uspešne poslovne prakse sa startap stanovišta, i kao ženske, zelene tech inovacije, koje dolaze iz Srbije“, nabraja Aleksandra Lazović-Lønningen samo deo koraka koje su napravile na putu ka isplativom biznisu sa ambicijom da promeni svet.

Trenutno su u fazi pregovora za tehničkog ko-osnivača i razvoj dela aplikacije koji će omogućiti povezivanje supermarketa sa korisnicima.

„Imamo pitcheve i prikupljamo sredstva, a Sanja Dramićanin radi na dizajnu komunikacionog dela tržišnog pilota koji će biti okrenut prema korisnicima“, dodaje Aleksandra, koja je sa Eat Me App prošla kroz prestižni akcelerator Founder Institute, čiji alumnisti su do sada prikupili više od 1,75 milijardi dolara za svoje projekte.

„Founder Institute je najveći svetski startap akcelerator sa sedištem u Silikonskoj dolini, a Eat Me App je bio odabran zajedno sa još petnaestak inovativnih startapova, u prvoj srpskoj ‘generaciji’. Mi smo završili kao drugi od pet finalista, i to kao startap koji još ne generiše prihod, jer smo u ranoj fazi. To je bilo neprocenjivo iskustvo, a pritom smo privukli ozbiljne savetnike i otvorili mogućnosti za dalji razvoj na višem tržišnom nivou”, kaže Aleksandra Lazović-Lønningen , koja će se od ove godine i sama pridružiti Founder Institutu kao jedna od mentorki.

Kada je reč o razvoju, ističe da su potencijal Eat Me App prepoznali i Biznis Anđeli Slovenije (Business Angels of Slovenia), sa kojima je sklopljen ugovor o saradnji i koji će pomoći u privlačenju inveticija. Njihova direktorka Nina Dremelj je, kako navodi, i član tima savetnika Eat Me App, pored Zorana Vasiljeva (CEO Centilli) i Radeta Rakočevića (Owner & CEO u Senzal capital).

Za kraj poručuje da Eat Me App, koji je konceptualno razvijan tokom pandemije i registrovan kao preduzeće 2021. godine, i koji je preživeo prošlu, izuzetno zahtevnu godinu, namerava da ide dalje samo napred – „jer imamo globalnu ambiciju“.

  • Vladimir K.

    28.1.2023 #1 Author

    Znaš kad će Srbin da se ponižava i koristi ovu aplikaciju kako bi uštedeo pare kupujući robu pred isteka. Mislim svaka njima čast, deluju kao pametne i sposobne žene, ali ne poznaju mentalitet našeg naroda.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    28.1.2023 #2 Author

    Super ideja svakako jer koliko tona hrane se baci inace iz domacinstava zbog toga, a jos veci problem lanaca marketa

    Odgovori

  • Emilija

    28.1.2023 #3 Author

    Odlicna ideja i korisna!

    Odgovori

  • BIJUTI27

    28.1.2023 #4 Author

    Odlična ideja i od koristi.

    Odgovori

    • VANJA

      29.1.2023 #5 Author

      Super, bice nam sigurno od velike koristi!

      Odgovori

  • GOCA BG

    28.1.2023 #6 Author

    Sjajna ideja,a koliko ce kod nas da zazivi u Srbiji,videcemo…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.1.2023 #8 Author

    Odličan način da se urade dobre stvari za sve. Da se uštedi i da se pomogne

    Odgovori

  • MARKO7

    29.1.2023 #9 Author

    Zaista odlično za nas

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    29.1.2023 #10 Author

    Zaista korisno.

    Odgovori

  • MADMAX

    29.1.2023 #11 Author

    Ne kapiram da za ovakav profil mladih ljudi nema mesta u ministarstvu već te pozicije zauzimaju kojekave starlete sa raznih Mega-giga fakulteta kao u min.spoljnih poslova.

    Odgovori

  • Milena

    29.1.2023 #12 Author

    Devojkama svaka čast, jer danas biti žena osnivačica startup-a je prava retkost. Verujem da će svetski uspeh postići! Bravo!

    Odgovori

  • Selma

    29.1.2023 #13 Author

    Poznajem lično Sanju i Aleksandru, sem što su izuzetne kao osobe, mnogo su sposobne i toliko vole i žive ovu ideju. Verujem da im je samo nebo granica i da će uspeti u svojoj nameri da smanje otpad od hrane i da Eat Me App bude lansirana na svetsko tržište. Šteta što Srbija nije još uvek dala ni dinar za ovako važan projekat, već samo EU. Nadam se da će se to uskoro promeniti.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    29.1.2023 #14 Author

    Odlicna ideja koristice

    Odgovori

  • VILENJAK

    29.1.2023 #15 Author

    Odlična ideja, da se više hrana ne baca.

    Odgovori

  • Ika

    29.1.2023 #16 Author

    Ovo je odlicna ideja, nadam se da ce zaziveti kod nas

    Odgovori

  • Boba3

    29.1.2023 #17 Author

    Super stvar, treba sto pre omasoviti

    Odgovori

  • Dea

    29.1.2023 #18 Author

    Hiljadu app u marketu vec imam… Te racun,te eat me app,te maxi… samo u tel buljim

    Odgovori

  • ZVE84

    29.1.2023 #19 Author

    Da li ste normalni ljudi?! Čime se to bavite? Hello! Ovo je država Srbija

    Odgovori

  • BRANA19

    30.1.2023 #20 Author

    Super je ova ideja.

    Odgovori

  • Milica89

    31.1.2023 #21 Author

    Lepo je videti da ovako nešto postoji u Srbiji. Velika podrška za brilijantne dame i Eat Me App! ❤️

    Odgovori

  • Maria

    4.2.2023 #22 Author

    Genijalno!

    Odgovori

  • Gaga45

    5.2.2023 #23 Author

    Napokon neka zaista dobra ideja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...