Cena zavisi od broja radnih sati programera, ali i od platforme za koju se pravi

Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji?

Hi-techSrbijaSvet

15.1.2023 14:47 Autor: Miljan Paunović 14

Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji? Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji?
Sa oko 6,6 milijardi aktivnih korisnika pametnih telefona širom sveta, prema podacima sajta Netsolution.com, mobilne aplikacije su sveprisutne u savremenom načinu života. S obzirom... Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji?

Sa oko 6,6 milijardi aktivnih korisnika pametnih telefona širom sveta, prema podacima sajta Netsolution.com, mobilne aplikacije su sveprisutne u savremenom načinu života. S obzirom na to koliko su popularne i koliko prihoda donose, ne treba da čudi što njihov broj raste praktično svakodnevno.

Naravno, da bi jedna aplikacija radila kako treba potrebno je vreme da se od početne ideje stigne do njene realizacije.

„Potreban je budžet, ideja i naravno firma koja može da isprati tu ideju“, kaže za Biznis.rs Mile Gajić iz veb studija Global dizajn.

Naš sagovornik dodaje da je za razvoj većih i složenijih aplikacija potrebno od četiri do šest meseci, dok je one manje moguće izraditi od 20 do 30 dana.

„Aplikaciju može da ima svako, bilo da je to firma ili udruženje. Pitanje je da li vam je potrebna i da li ćete imati koristi od nje. Ukoliko od aplikacije nemate nikakvu korist, onda je njena izrada samo trošenje para i vremena“, ističe Gajić i dodaje da uspeh mobilne aplikacije zavisi od toga koliko korisnici imaju dobiti od njenih funkcija.

Mobilne aplikacije
Foto: Pixabay

Na cenu aplikacije utiče više faktora

Sve što je kvalitetno više košta, pa se ovo pravilo ne može izbeći ni kada je u pitanju izrada aplikacije za mobilni telefon.

U proseku se cene mobilnih aplikacija kreću od 4.000 do 30.000 evra. Ovo su okvirne cene za naše uslove, jer u svetu treba izdvojiti mnogo više novca za izradu aplikacije. Kod nas cena zavisi od firmi koje se bave ovim poslom, a to se može primetiti u primeru kada pošaljete zahtev na više adresa – dobićete ponude koje se dosta razlikuju“, kaže Mile Gajić.

Na cenu izrade aplikacije utiče i njena kompleksnost, odnosno broj radnih sati programera, kao i broj dizajnera koji će biti uključeni u razvoj te aplikacije.

Gajić kaže da cena zavisi i od toga da li se radi aplikacija za iOS i Android mobilne platforme, jer se u tom slučaju angažuju programeri za tu vrstu posla, dok se za manje zahtevne aplikacije rade takozvane hibridne aplikacije. Razvoj aplikacija za iOS i Android zahteva različite alate. Apple iOS može da radi samo na Apple uređajima, a Android operativni sistem je otvoren za uređaje drugih proizvođača.

Naš sagovornik kaže da se najviše naručuju Android aplikacije, i to u vezi sa nekretninama, mada se za ovaj vid prezentacije prilično interesuju i restorani i škole.

„Interesovanje za mobilne aplikacije se povećava, mada je prema našem mišljenju ono u Srbiji još uvek jako slabo. Mnogo je više stranih klijenata nego domaćih. Mobilne aplikacije su potrebne da preduzeća privuku nove klijente i zadrže stare, da im se približe, da dobiju više informacija od njih“, objašnjava Gajić.

Okvirni trošak za pravljenje mobilne aplikacije u svetu je 40.000 do 150.000 dolara, a u nekim slučajevima može premašiti i 300.000 dolara, navodi se na sajtu Netsolution.com.

 • roka

  15.1.2023 #1 Author

  Korisno. Hvala!

  Odgovori

 • Milovan94

  15.1.2023 #3 Author

  Ovo je pravi biznis koji se u današnje vreme najviše isplati.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  15.1.2023 #4 Author

  Obožavam mobilne aplikacije ali postoji jedna zamka, koliko olakšavaju svakodnevni život, toliko ulenjuju naš mozak, zato treba biti oprezan.

  Odgovori

 • SRDJAN

  15.1.2023 #5 Author

  Dosta para treba za aplikacije

  Odgovori

 • MARA

  15.1.2023 #6 Author

  Uz dobru ideju, svakako može biti od koristi..

  Odgovori

 • VANJA

  15.1.2023 #7 Author

  Kosta dosta ali i ima dosta koristi!

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.1.2023 #8 Author

  Kosta,ali vredi…

  Odgovori

 • JANA

  15.1.2023 #9 Author

  Korisna informacija ,a realno i nije skupa kada se ima dobra ideja.

  Odgovori

 • Gaga45

  15.1.2023 #10 Author

  Apsolutno opravdano

  Odgovori

 • DANIJELA

  15.1.2023 #11 Author

  U bliskoj buducnosti ce jako puno proizvoda i usluga funkcionisati na aplikacije tako da je izrada istih buducnost.

  Odgovori

 • VILENJAK

  15.1.2023 #12 Author

  Savremeno doba, mnogo je jednostavnije kada postoji aplikacija. Brže dođeš do nekih informacija.

  Odgovori

 • N.N.

  16.1.2023 #13 Author

  Dosta kostaju, ali neke aplikacije zaista vrede toliko.

  Odgovori

 • NINICA

  25.2.2023 #14 Author

  Dosta koštaju al zaista svaka dobra usluga i košta!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...