U očekivanju novih investicija

Podrška startapu kroz turnir za sve ljubitelje šaha i inovacija

InovacijePoslovanjeZanimljivosti

5.2.2023 11:01 Autor: Marko Andrejić 19

Podrška startapu kroz turnir za sve ljubitelje šaha i inovacija Podrška startapu kroz turnir za sve ljubitelje šaha i inovacija
Platforma Outpost Chess organizuje u nedelju, 26. februara, online turnir za sve ljubitelje šaha i amatere. Kako kažu organizatori, biće to prilika da svi... Podrška startapu kroz turnir za sve ljubitelje šaha i inovacija

Platforma Outpost Chess organizuje u nedelju, 26. februara, online turnir za sve ljubitelje šaha i amatere. Kako kažu organizatori, biće to prilika da svi oni koji vole drevnu igru na 64 crno-bela polja osete “pravi vajb” takmičenja i šahovske borbe, uz mogućnost da osvoje i nagrade.

Turnir koji je u pripremi namenjen je, između ostalog, i biznis zajednici ljudi koji vole šah i inovacije.

“Ovo je prvi put da smo uključili participaciju za turnir u iznosu od devet evra, što će nam omogućiti da testiramo feature koji smo napravili – mogućnost registracije igrača i uplate participacije preko Outpost platforme, koja će biti od izuzetne koristi za šahovske organizatore, a ujedno će svi učesnici podržati rad našeg startapa u periodu kada čekamo nove investicije”, kaže Lena Miladinović, mlada šahistkinja koja je danas i šahovski trener, sudija i organizator šahovskih turnira.

Kako je Biznis.rs pisao još u maju prošle godine, Lena je jedan od osnivača platforme Outpost Chess, zajedno sa još dvojicom kolega, a svoj preduzetnički poduhvat voli kratko da opisuje kao “LinkedIn za šahovske profesionalce”.

Dakle, reč je o platformi na kojoj šahisti komuniciraju zarad poboljšanja „realne“ šahovske karijere, a pored igrača otvorena je i za organizatore turnira, klubove, sudije, trenere, strimere…

“Ono što izdvaja i i čini Outpost unikatnim je što je pored šahista koriste i svi ostali učesnici koji žele biti adekvatno predstavljeni, vidljivi, te angažovani u šahovskom svetu, što će im direktno omogućiti lukrativniju karijeru. Omogućava premrežavanje različitih šahovskih uloga u jedan svet zarad bolje pretrage, komunikacije, i angažovanja na različitim šahovskim događajima. Svi oni su glavni korisnici, a uz pomoć savremenih tehnologija koje nam pruža online svet želimo da im poboljšamo offline, stvarni šahovski život i karijeru”, istakla je naša sagovornica.

Lena Miladinović / Foto: Aleksandar Nalbantjan

Realizacija projekta počela je pred kraj 2019. godine, a već 2021. su dobili prvi grant od programa Raising Starts koji im je sa 10.000 švajcarskih franaka pomogao da postave temelje u razvoju i od ideje ih doveo do izrade MVP-ja (minimalno održiv proizvod).

Lena Miladinović napominje da je zdrav ekosistem najvažniji vid podrške za rani razvoj jednog startapa koji pruža mogućnost da ideja oživi.

Što se tiče biznis modela ove unikatne platforme i načina na koje se može monetizovati ovakva vrsta posla, ona kaže da je teško predvideti vreme potrebno da se isplati početno ulaganje i trud svih uključenih u projekat, ali navodi da se ovakav tip platformi monetizuje uglavnom kroz pretplatu (subscription).

To je model koji podrazumeva mesečni iznos koji se plaća za funkcionalnosti koje se ne dobijaju u besplatnoj verziji proizvoda. Drugi načini monetizacije mogu biti od reklama, provizije, kupovine proizvoda u okviru platforme… Cilj nam je da probamo sve i da izaberemo one modele koji pokazuju najbolji rezultat“, zaključuje Miladinović.

Sve više šahista prisutno je na internet platformama, gde igraju sa kolegama iz celog sveta ili razmenjuju iskustva i analize, pripremajući se za naredne turnire. Takođe, drevnoj igri se naglo vratila popularnost nakon proslavljene Netflixove TV serije „Queen’s Gambit“, pa je šah sada definitivno ponovo u trendu. Kako deca, tako i odrasli, zainteresovali su se za učenje i igranje šaha.

„Najpoznatija šahovska platforma Chess.com udvostručila je broj korisnika sa 35 na 75 miliona nakon ovog buma, te brojke govore lepe stvari – šahu je moguće vratiti staru slavu, samo je potrebno nastaviti sa popularizacijom ovog sporta”, ističe Lena Miladinović.

Upravo na ovoj platformi održaće se 26. februara turnir “Outpost Amateur Arena” čiji je nagradni fond 500 evra, a koji je otvoren za sve ljubitelje šaha.

Tagovi
STARTAP
 • TATJANA

  5.2.2023 #1 Author

  Sve se naplaćuje, ali nadam se da ce ovo doprineti afirmaciji saha

  Odgovori

  • SNEZANA

   5.2.2023 #2 Author

   Svakako je i njima potrebna podrska u ovom danasnjem vremenu.

   Odgovori

 • LJUBIŠA

  5.2.2023 #4 Author

  Lepo u svakom slučaju.
  Za pohvalu.

  Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #5 Author

  Pa dobro svaka cast

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #6 Author

  Simbolican iznos,zato ce ljubitelji saha imati mogucnost da pokazu znanje…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  5.2.2023 #7 Author

  Za ljubitelje šaha ništa ne može biti prepreka.

  Odgovori

 • DANIJELA

  5.2.2023 #8 Author

  Sah je disciplina koja treba da bude vise zastupljena jer podstice rast i razvoj mozga posebno kod dece. Mislim da nije dovoljno “popularna” u nasem drustvu.

  Odgovori

  • MARA

   5.2.2023 #9 Author

   Tačno tako, zato i treba podržati ideju.

   Odgovori

   • FRUIT04

    5.2.2023 #10 Author

    Slažem se i decu treba navikavati na to.

    Odgovori

 • MARKO7

  5.2.2023 #11 Author

  Realno svaka čast za to

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2023 #12 Author

  Uklapa se u koncep.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  5.2.2023 #13 Author

  Odlicna svaka cast tako i treba

  Odgovori

 • BIJUTI27

  5.2.2023 #14 Author

  Sjajan projekat

  Odgovori

 • Moon

  5.2.2023 #15 Author

  Ajd’ i nesto pametno

  Odgovori

 • N.N.

  6.2.2023 #16 Author

  Za svaku pohvalu, svaka cast.

  Odgovori

 • MAJA

  6.2.2023 #17 Author

  Bas lepo , šah je odlična disciplina

  Odgovori

 • Boban

  7.2.2023 #18 Author

  Jel ima komisija za četere?

  Odgovori

 • Lija

  14.6.2023 #19 Author

  sah je najbolja igra

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...