Zakonom definisano šta je startap

Uskoro poreske olakšice za poslovne anđele u Srbiji

PoreziPoslovanje

30.1.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uskoro poreske olakšice za poslovne anđele u Srbiji Uskoro poreske olakšice za poslovne anđele u Srbiji
Svako ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično ponese naziv poslovnog anđela. Ukoliko uz to poseduje... Uskoro poreske olakšice za poslovne anđele u Srbiji

Svako ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično ponese naziv poslovnog anđela. Ukoliko uz to poseduje i stručno znanje o rizicima koji prate investiranje u startapove, ispunio je uslov da se upiše u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji će formirati Fond za inovacionu delatnost.

Pravilnik koji propisuje uslove za upis u registar donet je poslednjih dana prošle godine. Ideja je da se svi ključni akteri domaćeg inovacionog sistema nađu u ovoj jedinstvenoj evidenciji.

Za poslovne anđele bi to u perspektivi značilo mogućnost dobijanja različitih vidova olakšica, pre svega poreskih, za ulaganje u dobre inovativne ideje.

“Značajan korak učinjen je donošenjem pravilnika jer je precizirano i šta su to startapovi. To je bila jedna od ključnih preporuka naše Sive knjige inovacija, koju smo razvili u okviru projekta StarTech. Verujemo da će ovaj korak veoma pozitivno uticati na pozicioniranje Srbije na sceni industrije znanja, te podstaknuti dalji razvoj inovacionog ekosistema”, kaže direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Zakonom o inovacionoj delatnosti definisano je da je startap „novoosnovano privredno društvo ili preduzetnik koje obavlja inovacionu delatnost i koje ima potencijal brzog i velikog rasta“. Međutim, kako navodi Vasiljević, ovaj zakon nije dalje pojasnio pojam „novoosnovano“, koji su institucije različito tumačile.

Timski rad
Foto: Pixabay.com

“Novim Pravilnikom je to rešeno, jer se startap posmatra kao pravno lice od čijeg osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda. Troškovi istraživanja i razvoja startapa moraju da čine najmanje 10 odsto njegovih ukupnih rashoda u svakoj godini postojanja kako bi bio upisan u Registar, a u slučaju da nema finansijsku istoriju, o upisu će odlučivati posebna komisija Fonda”, objašnjava Vasiljević.

Spoj startapova i poslovnih anđela jedan je od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema. Poslovni anđeli su odavno prisutni širom sveta i to su najčešće osobe sa bogatim poslovnim znanjem i iskustvom, koji sopstvena sredstva ulažu u perspektivne startapove. Najčešće ulažu u početnoj fazi razvoja, kada se mladi preduzetnici sa dobrom idejom suočavaju sa problemom da ne mogu početno finansiranje da dobiju od banaka, nemaju svoj novac, niti mogu da pozajme od roditelja ili prijatelja.

Ulaganja anđela u jedan startap najčešće se kreću od 20.000, pa do 500.000 evra, a praksa u svetu je da uzmu udeo u kapitalu preduzeća u rasponu od 10 do 30 odsto, dok iz vlasništva izlaze oko pete godine. Ono što je još važnije, poslovni anđeo je neretko osoba koja je prošla visoke menadžerske pozicije, te svojim veštinama može da pomogne postavljanju biznisa na noge, a jednako važne su i njegove poslovne veze i mogućnost povezivanja sa potencijalnim partnerima i drugim ulagačima.

Siva knjiga inovacija je pripremljena u okviru programa StarTech koji finansira kompanija Philip Morris, a sprovodi NALED. U prvom izdanju našlo se ukupno 60 preporuka, od čega je 50 usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike, kao i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju.

Drugo izdanje Sive knjige inovacija biće predstavljeno javnosti u aprilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.