Oko 8.000 fizičkih lica moraju da plate dugovanja iz 2017.

Žalbe na poreska rešenja slati odmah, dok ne postanu pravosnažna

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

26.1.2023 14:01 Autor: Ljiljana Begović 4

Žalbe na poreska rešenja slati odmah, dok ne postanu pravosnažna Žalbe na poreska rešenja slati odmah, dok ne postanu pravosnažna
Cela zbrka oko oporezivanja frilensera u Srbiji još uvek nije završena. Dok iz udruženja Radnici na internetu (URI) najavljuju proteste povodom dobijanja poreskih rešenja... Žalbe na poreska rešenja slati odmah, dok ne postanu pravosnažna

Cela zbrka oko oporezivanja frilensera u Srbiji još uvek nije završena. Dok iz udruženja Radnici na internetu (URI) najavljuju proteste povodom dobijanja poreskih rešenja za 2017. godinu, iz Poreske uprave kažu da oko 8.000 frilensera i pomoraca moraju da plate porez, odnosno svi oni koji su tokom te godine primili uplate na svoje devizne račune.

Osim poreza frilenseri su dužni da plate i zaostala dugovanja za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i doprinose za zdravstveno osiguranje.

Međutim, oni koji su već zaposleni i plaćaju zdravstveno osiguranje tu obavezu nemaju kao frilenseri. Takođe, ukoliko rade za poslodavca koji je iz države sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, ne bi trebalo da plate ni porez.

Poreski savetnik Đerđ Pap kaže da nema direktnih saznanja o tome da li Poreska uprava pri slanju obračunatog poreza kroz rešenja vodi računa o tome da li je lice zaposleno ili nije i sledstveno tome ne utvrđuje zdravstveni doprinos za zaposleno lice.

“Ali pošto sam video i jednu i drugu opciju (rešenja sa i bez zdravstvenog doprinosa), pretpostavljam da ipak vode računa o tome. Što se tiče ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, mislim da o tome nema načina da se vodi računa ‘automatski’”, smatra Pap.

Devojka za računarom
Foto: Pixabay.com

Na pitanje šta bi trebalo da uradi poreski obveznik ako dobije rešenje Poreske uprave u kome nije uzeto u obzir da je zaposlen ili da je porez već plaćen u drugoj državi, naš sagovornik naglašava da je podnošenje žalbe neophodan korak.

U tom slučaju mora obavezno da piše žalbu, jer ako rešenje postane pravosnažno (po isteku roka za žalbu) obaveza ostaje. Imajući u vidu da je Poreska uprava obaveze utvrdila takozvanim „privremenim rešenjem“ velika je verovatnoća da u slučaju pružanja adekvatnih dokaza žalbu rešava prvostepeni organ, odnosno onaj koji ga je i doneo, što je kraći put za oslobađanje od plaćanja ove obaveze”, ističe poreski savetnik.

On dodaje da ako Poreska uprava oceni da su žalbeni navodi opravdani i da poreski obveznik nije obveznik plaćanja zdravstvenog osiguranja, donosi novo rešenje koje neće sadržavati obavezu plaćanja tog doprinosa.

“To je jedino logično i po pravilima ‘pravne struke’”, zaključuje Đerđ Pap.

Poreska uprava je krajem 2022. godine počela da šalje rešenja frilenserima i pomorcima, odnosno svim fizičkim licima kojima su evidentirani prilivi na devizne račune u bankama u Srbiji. Prema važećim propisima, ako pola godine živite u Srbiji vi ste rezident naše zemlje, a Poreska uprava može retroaktivno da naplati potraživanja pet godina unazad.

Od ove godine fizička lica koja primaju naknade iz inostranstva imaće na raspolaganju dva modela na osnovu kojih će izabrati koliko će plaćati porez u svakom kvartalu.

 • Tina

  26.1.2023 #1 Author

  To je sada postala komplikovano, bez razloga

  Odgovori

 • VOJKAN

  27.1.2023 #3 Author

  Ovo što se tiče poreza postalo sve rigoroznije, valjda tako i treba

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.1.2023 #4 Author

  Ovo sve se ozbiljno zateze ko ne plati…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.