Pomorci traže utvrđivanje statusa rezidenta

Pomorcima i lađarima stigla rešenja o porezu iz 2017. godine, dužni i do sedam hiljada evra

IzdvajamoSrbija

20.12.2022 13:45 Autor: Milica Rilak 16

Pomorcima i lađarima stigla rešenja o porezu iz 2017. godine, dužni i do sedam hiljada evra Pomorcima i lađarima stigla rešenja o porezu iz 2017. godine, dužni i do sedam hiljada evra
Poreska uprava poslala je pomorcima i lađarima iz Srbije rešenja o naplati poreza i doprinosa na prihode iz 2017. godine čija osnovica dostiže i... Pomorcima i lađarima stigla rešenja o porezu iz 2017. godine, dužni i do sedam hiljada evra

Poreska uprava poslala je pomorcima i lađarima iz Srbije rešenja o naplati poreza i doprinosa na prihode iz 2017. godine čija osnovica dostiže i 12 hiljada evra, rekao je za Biznis.rs predsednik Granskog sindikata pomoraca i lađara Srbije (GSPLS) Branislav Vajda. On je upozorio da takvi radnici ne spadaju u frilensere, ali da je, po svemu sudeći, Poreska uprava iskoristila isti metod kada je reč o utvrđivanju visine prihoda. To, međutim, ne znači da će pomorci moći automatski da iskoriste „frilens modele“ naplate poreza na prihod.

Poreska uprava je, prema Vajdinim rečima i na osnovu primera rešenja koje je ustupio našem portalu, razrezala porez i doprinose na osnovu podataka poslovnih banaka o prilivu novca iz inostranstva fizičkim licima, dok je kao osnov za oporezivanje navela prihode po osnovu autorskih i srodnih prava i izvršenog rada – kao i frilenserima. Na tom mestu sličnost sa frilenserima za pomorce prestaje.

Vajda za Biznis.rs kaže da su rešenja poslata, a da Poreska uprava nije razmatrala njihov zahtev da se prethodno utvrdi da li su pomorci i lađari koji su dobili rešenja uopšte rezidenti Srbije prema važećim propisima, od čega zavisi i da li su obveznici poreza na prihod.

Branislav Vajda / Foto: Privatna arhiva

„Rezidentom se, prema važećem zakonu, smatra svako ko u Srbiji provodi više od 183 dana tokom godine. Međutim, u tom propisu nalazi se još jedan kriterijum – rezidentom se smatra i onaj ko ima prebivalište ili centar poslovnih i ekonomskih interesa u Srbiji, iako veći deo godine provodi u inostranstvu. Šta to znači – da nam roditelji žive u Srbiji, pa je to naš ‘ekonomski interes’? Zatražili smo tumačenje pitanja rezidentnosti, platili taksu i nismo dobili odgovor“, tvrdi Vajda, koji je i sam dobio rešenje o naplati poreza na prihod iz 2017. godine.

U rešenju u koje je Biznis.rs imao uvid, obvezniku je na bruto prihod od 3,74 miliona dinara obračunat neoporezivi iznos od 384.000 dinara i normirani troškovi od 1,8 miliona dinara, pa je tako utvrđena poreska osnovica od 1,48 miliona dinara. Na osnovu toga, Poreska uprava traži da plati 297.622 dinara na ime poreza na prihod od ugovorene naknade na osnovu autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, kao i još oko 372.000 dinara za penzijski i 153.000 dinara za doprinos za zdravstvo.

Poresko rešenje/ Foto: Privatna arhiva

Nekima koji su radili na brodovima širom sveta, međutim, odgovaralo bi da dobiju status frilensera barem kada je reč o naplati poreza i doprinosa, jer njihov radnopravni status takođe nije regulisan srpskim zakonima – ali iskustvo naše čitateljke govori da pomorci neće moći automatski da plate svoje obaveze prema frilenserskom modelu.

„Juče sam zvala lokalnu poresku upravu da pitam kako da prijavim prihode sa broda, dostavim izveštaje i konačno završim sa tim. Međutim, rečeno mi je da ne mogu samostalno da se prijavim. Ukoliko sama podnesem poresku prijavu, dobiću rešenje kao da sam bila redovno zaposlena, sa kamatama za sve prethodne godine. Napominjem, ovo je informacija iz moje lokalne Poreske uprave“, navela je u pismu našoj redakciji.

„Ukratko, naplaćuju porez kao da sam sedeo u Novom Sadu, radio u srpskoj firmi, ali nisam prijavio prihode“, zaključuje Branislav Vajda i najavljuje da će, ukoliko Poreska uprava i Ministarstvo finansija ne reaguju, zatražiti podršku Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), čiji je GSPLS član.

Sindikat pomoraca i lađara takođe zahteva da se njihov radnopravni i poreski status reguliše odgovarajućim zakonima, što je bio i ostao i zahtev frilensera.

  • Pop

    20.12.2022 #1 Author

    Ovo nije samo danak u krvi nego u znoju. Platiću porez kada vidim, javno, plaćen porez naših političara i biznismena. Mi smo rezidenti samo kada trebamo državi. Slobodno, neka mi zaplene imovinu,ja platiti porez neću.

    Odgovori

  • Jovsn

    20.12.2022 #3 Author

    Eto vam Vučić i SNS.

    Odgovori

  • Mars

    20.12.2022 #4 Author

    Znaci, covek radi u inostranstvu, odvojen je od svoje porodice vise od pola godine. Propusta kako njegova deca rastu. Donese kuci 2-3.000e na mesecnom nivou. I drzavi nije dovoljno sto on pare stecene u inostranstvu trosi u Srbiji, nego jos zeli da oporezuje te krvavo stecene pare. Bravo! Odlican model za odliv ljudstva i kapitala!

    Odgovori

  • Ej Admin

    20.12.2022 #5 Author

    Znači: nema računa u Srbiji, nema pomoraca u Srbiji, nema priliva svežeg novca Srbiji.
    Može i ta opcija ako državi odgovara.

    Odgovori

    • Stef

      17.1.2023 #6 Author

      To je još grublji prekršaj od poreskog. Svaki srpski rezident mora da obavesti i dobije dozvolu od NBS za otvaranje računa u inostranstvu, sa svrhom i uvidom zašto se taj račun koristi.

      Sve to jednog dana može doći na naplatu na isti ovaj način.

      Odgovori

  • GOCA BG

    20.12.2022 #7 Author

    Ovo je nekorektno,ne vidim razlog zasto treba da placaju?!

    Odgovori

  • BRANA19

    21.12.2022 #8 Author

    Kad bi nesto odgovaralo drzavi , bilo bi dobro…

    Odgovori

  • Coka13

    21.12.2022 #9 Author

    Mene nekad zanima samo do kad će ovaj narod da ćuti?

    Odgovori

  • Mitar

    21.12.2022 #10 Author

    Sramota je tražiti retroaktivno plaćanje poreza od pomoraca. Pomorci su duže od 183 dana van Srbije I stoga nisu poreski rezidenti u Srbiji.
    Poreska uprava je pomešala freelancere i pomorce, ne znaju više šta rade. Potpuno su promašili.
    Neka pogleda rukovodstvo Srbije rezultate popisa stanovništva i neka malo razmisli zasto je svake godine manje stanovnika u Srbiji. Ako im je to uopšte bitno.

    Pomorci iz Srbije treba na svoj godišnji koji imaju da odu u Hrvatsku ili Crnu Goru jer tamo pomorci ne plaćaju porez.

    Odgovori

    • Kolibri

      21.12.2022 #11 Author

      Ove će na kraju po državu biti jako skupa greška.
      Slanje rešenja ljudima koji po važećem zakonu nisu rezidenti, a članovi su vrlo moćnog međunarodnog sindikata.
      Uskoro će da slede potpuno drugačiji nalsovi.
      ITF je vrlo zanimljiva organizacija, poznata po vođenju ovakviih sporova u korist svojih članova.
      Neko je napravio mnogo, ali mnogo skupu grešku.

      Odgovori

  • pax

    21.12.2022 #12 Author

    Ovo je samo još jedan primer, kratkovidnosti, pohlepe i nesposobnosti onih koji vode državnu upravu.
    Zakon nepostoji ali ljudima se šalju neosnovana porezna rešenja, 15 dana pred kraj godine kako ne bi došlo do zastare poreza od pre 5 godina.
    Koji dobrovoljno nisu mogli ni platiti jer državna uprava nije napravila pravni okvir za to, ni tad a ni sad.
    I pri tome se daje rok žalbe od 15 dana, a da dobar broj ljudi kojima su rešenja „uručena“ u poštanske sandučiće, uopšte nije u zemlji. Već krvavo zarađuje taj novac negde daleko.
    Postoji dovoljno zemalja širom sveta koje znaju ceniti ljude koji novac zarađen u inostranstvu ulažu, ali Srbiji takvi nisu potrebni, očigledno.
    Ni nama takva zemlja nije potrebna, zbogom.

    Odgovori

  • Luka

    21.12.2022 #13 Author

    Poreska da prepise neka od rešenja za pomorce iz susednih država.
    Npr u Hr važi da za 183+ dana proknjizena kroz pomorsku knjižicu ide pausalna naknada od neki 300-ak evra mesečno za poreze i doprinose (zdravstveno+penziono+porez). Tako nekako ako se ne varam…

    Odgovori

  • VOJKAN

    21.12.2022 #14 Author

    Država može tako da naplati nečije poslovanje iz 1987e godine, kako je krenula

    Odgovori

  • Marko

    23.12.2022 #15 Author

    Kako će pomorac koji je na brodu da uloži žalbu na rešenje poreske uprave u roku od 15 dana?
    Pomorci i brodski radnici, bežite iz Srbije i ne vraćajte se. Srbija vas ne voli, Srbija vam lupa reket na krvavo zarađen novac dok ste 10 meseci u godini odvojeni od svojih bližnjih.

    Moreplovci iz Hrvatske ne moraju da plaćaju porez. Postoji pravilo 183 dana koje izgleda ne važi samo u Srbiji.

    Odgovori

  • Milan T.

    31.12.2022 #16 Author

    Pomorci nigde ne plaćaju porez iz puno razloga, ali Srbija hoće da ih očerupa i opljačka. Sramota.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...