Radnicima na internetu stižu na naplatu porezi iz 2017.

Rešenja u skladu sa zakonom iz maja 2021. godine, frilenseri ipak nezadovoljni

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

19.12.2022 12:29 Autor: Ljiljana Begović 37

Rešenja u skladu sa zakonom iz maja 2021. godine, frilenseri ipak nezadovoljni Rešenja u skladu sa zakonom iz maja 2021. godine, frilenseri ipak nezadovoljni
Obveznici koji su u 2017. godini ostvarili prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i naknade za izvršeni rad, na koje... Rešenja u skladu sa zakonom iz maja 2021. godine, frilenseri ipak nezadovoljni

Obveznici koji su u 2017. godini ostvarili prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem, počeli su da dobijaju rešenja o utvrđenim obavezama. Poreska uprava rešenja dostavlja poštom, a prvi iznos utvrđene obaveze dospeva na naplatu 17. februara 2023. godine.

Obaveze su utvrđene na osnovu podataka poslovnih banaka o ostvarenim prihodima fizičkih lica.

Mnogi radnici na internetu nisu očekivali da će Poreska uprava nastaviti sa dostavom rešenja, jer je nakon protesta prošle godine oformljena radna grupa koja se bavila rešavanjem konačnog statusa frilensera u Srbiji.

Članica radne grupe iz Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović u razgovoru za Biznis.rs kaže da je radna grupa oformljena prošle godine posle protesta frilensera koji su okončani donošenjem Zakona o izmena i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana u maju 2021. godine.

“Tim zakonom određen je način i računica kojom će država oporezivati frilensere za period od 2015. do 2022. godine, takozvanim prelaznim rešenjem. Radna grupa koja je počela sa radom oktobra 2021. i završila oktobra 2022. bavila se novim poreskim modelom koji važi od 1. januara 2023. godine. Rešenja koja ovih dana stižu frilenserima, ali ne samo njima, u skladu su sa zakonom donetim prošle godine, usvojenim posle pregovora sa frilenserskim udruženjima”, ističe Petrović.

Naša sagovornica naglašava da se porez iz 2017. obračunava po prelaznom modelu koji je znatno povoljniji od starog po kome je država otpočela kontrolu krajem 2020. godine, a koji je izazvao bunt desetina hiljada ljudi.

Foto: Pexels.com

Iako je prelazno rešenje mnogo povoljnije, porez ipak dolazi na naplatu što je kod mnogih radnika na internetu izazvalo nezadovoljstvo.

“Kada dobijete poresko rešenje koje dovodi u pitanje vašu egzistenciju, nikako ne možete biti zadovoljni. Mnogi frilenseri u ovom trenutku bore se za posao, imaju manje prihode nego ranije ili nikakve. Ekonomska kriza je nikad veća, a rate za dug stižu na naplatu već od februara”, navodi Petrović.

Tokom rada Radne grupe koja se bavila donošenjem novog poreskog modela Poreska uprava nije nastavila započete poreske postupke, niti slala rešenja frilenserima na naplatu, što je davalo signale hiljadama frilensera da će im dug zaračunat pre dogovora sa vladom biti otpisan i da će po novom modelu donetom u saradnji sa njima moći nastaviti da rade.

Donošenje poreskih rešenja za 2017. godinu sasvim sigurno znači da će i svake naredne biti oporezovani i da će rate za dug samo rasti.

“Veliko je pitanje ko će od svih nas moći da plaća i tekuće namete državi od 1. januara 2023. godine, a koliki broj će, pored toga, imati sredstava i za mesečnu otplatu duga u narednih 10 godina. Opravdanost osnovnog zahteva frilensera, zbog koga su i krenuli protesti pre dve godine – da nema naplate navodnog duga – i dalje stoji. Država ne treba da nas oporezuje pre donetog modela oporezivanja, odnosno pre aprila prošle godine, kada je dogovoren prelazni model. Bez obzira na to što država po zakonu ima prava da nas oporezuje za ostvarene prihode do pet godina unazad, egzistencijalna opasnost u kojoj se frilenseri nalaze veoma je realna, a nezadovoljstvo ovim potezom države ogromno”, zaključuje Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu (URI).

Podsetimo, prelazno rešenje za frilensere podrazumeva da oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza. Frilenseri sa mesečnim prihodima od oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

  • Jl

    19.12.2022 #1 Author

    Koliko se secam rekose im prvo da nece placati nista za unazad ? Fino su ih zeznuli… Ne treba drzavi verovati na rec.

    Odgovori

  • Nisam dobio botovski sendvic

    19.12.2022 #2 Author

    Ja nisam bio freelancer nego me je firma ucenila da me isplati preko deviznog da ONI NE PLATE porexz. I sta sada? Da li ce neko njih da goni lli mene?
    Koliko vidim moraju da uzmu novac da bi platili vauchere za bg decu. Deco mars iz Srbije kaze Vucici.

    Odgovori

    • Ček

      19.12.2022 #3 Author

      Ucenila te strana firma, ili domaća? Jer, ako je strana (u šta sumnjam), porez ti plaćaš na bruto prihod, to je uvek bilo tako, ne mogu oni da ti plate porez. Ako je domaća (u šta verujem), pare si uzeo, dakle nisi odbio. Em što ih nisi prijavio, em što si primio pare na crno, em što je u pitanju promet koji se ne može plaćati u devizama. A u svemu si ti svesno učestvovao.

      Hajmo da budemo iskreni, u zakonu stoji ova obaveza već 5 godina, poslednjim izmenama je uvedeno oslobođenje po godini u iznosu od 384k rsd puta 2, po svakoj godini. I opet vam je mnogo da platite. A ja koji nisam u IT plaćam porez 10+ godina u celini, bez 768k, radim posao isto kao i vi(nije državni sektor) a jednako koristim ionako loše zdravstveno osiguranje ili neku drugu korist. Pa dobro, budite iskreni, je l stvarno mislite da to bilo gde na planeti može da funkcioniše?

      Odgovori

      • El

        19.12.2022 #4 Author

        Pre bih rekla da Vas poslodavac plaća porez a ne Vi…
        A ovde se ljudima ne naplaćuje samo porez nego i PIO i zdravstveno retroaktivno iako nisu imali pravo da ga koriste….

        Odgovori

      • Marko

        19.12.2022 #5 Author

        Niste u pravu, normirani troškovi su 50% i neoporezivi iznos je 384.000 RSD (ne x2). Hoće li neko iz poreske uprave odgovarati zašto se čekalo ovoliko dugo, zašto se rešenja opet donose na prečac u drugoj polovini decembra? Egzistencijalno se ugrožavaju i obveznici, a i stvara se nepotreban dodatni pritisak na radnike poreske uprave da moraju za 10 dana da donesu sva rešenja. Drugo, naplaćuje se penziono za koje nećemo dobiti staž retroaktivno i zdravstveno koje lično nisam koristio i neću dobiti NIŠTA za ono što plaćam. Treće kako bi se vi osećali da se poreska seti posle 5 godina i da vas kontaktira da kaže da imate da isplatite 400-500k dinara?

        Odgovori

        • Sonja

          22.12.2022 #6 Author

          Blago rečeno užas. Ljudi su se snašli da zarade novac za život, iako im naša država ništa nije ponudila. Troše novac kod nas, plaćaju lečenja, neće imati penziju, preživljavaju… I sada državi koja im nije omogućila da se zaposle treba da plate ovolike namete, i to retroaktivno. Pa zar baš mora tako da bude? Ko god može treba da ode iz ove zemlje u kojoj vam samo stranačka pripadnost sigurno obezbeđuje posao i druge benefite.

          Odgovori

      • kiza

        20.12.2022 #7 Author

        Funkcioniše u SVAKOJ normalnoj državi, jer država kroz porez naplaćuje usluge tj mogućnost ostvarivanja radničkih prava koja ti obezbeđuje za pare koje traži. Ako od tebe traži obavezu plaćanja, znači da i ona ima obavezu da ti pruži određenu uslugu. Kod frilensera, ne može pružiti nijednu uslugu, ne može ti obezbediti radna prava iz zakona koja važe za druge delatnosti, jer su posebna stavka u zakonu, i zato je u drugim državama porez nizak a penziono i zdravstveno opciona stavka. Zamisli da plaćaš penziono a ne teče ti staž. Plaćaš zdravstvo a ne možeš da overiš knjižicu. Plaćaš porez, a nemaš nijedno radno pravo i vodiš se kao nezaposlen, i ne možeš da se vodiš drugačije. U slučaju frilensera, država ne obezbeđuje apsolutno NIŠTA, a traži sve.

        Odgovori

  • perhan

    19.12.2022 #8 Author

    Drzava kao i uvek gleda samo svoj interes, pri tom potpuno ne mareci za interes svojih gradjana i toga da li oni imaju sredstava da zive. Mnoge kojima je frilens bio jedina zarada ce dovesti na rub siromastva imajuci u vidu da je sve zivo poskupelo, a da se kriza prelila i na frilensere koji ili vise ne rade to ili rade za manje novca nego ranije. Ovakav sistem koji nema nikakav osecaj solidarnosti sa teskocama u kojima se nalaze njegovi gradjani treba da se menja iz korena. U ovoj zemlji zakon o porezu i zakon o radu su kriminalni.

    Odgovori

  • upucen

    19.12.2022 #9 Author

    Mene ovo podseca na onaj meme kada Hogar i Edi stoje na ivic provalije, dok prema njima nadiru horde protivnika i hogar izjavi:“Mislim da je sada vreme za iskrene pregovore…“

    Kada sam ja pocinjao 2018. da radim kao frilenser, prvo pitanje mi je bilo kako se placaju drzavi dazbine.

    Kolege su me gledale kao da sam sam pao sa Marsa, uglavnom se smejuci, jer je vladala fama „porez placaju samo ove budale sto su otvorile firme“…a zaradjivalo se odlicno…pa paypal, payoneer „“samo podizi lovu na bankomatu…“ ..a zakon o sprecavanju para namece evidentiranje svake devizne transakcije)…super zivot, ide se u Grcku mesec dana na odmor, radi 10 dana da se pokriju troskovi…milina!

    I sada kukaku za egzistenciju!?! Pita li neko sve ostale male privrednike kako oni placaju drzavi namete!?!?!

    Dakle, sustinska greska je sto se tada nije pregovaralo sa drzavom o nekom boljem statusu i formi rada od „praistorijskog“ ugovora o delu ( gde se placa 55% od bruto priliva kao porez drzavi), s obzirom da su vecina frilensera direktni izvoznici ( kljucni faktor za ocuvanja kursa dinara i umanjenja deficita drzave), a mnogi tim poslom se skidaju drzavi sa pleca.

    E tada smo trebali traziti subvencije kao sto ih dobijaju strane firme koje ovde otvaraju radna mesta, poreske kredite za nabavku opreme, ili smanjenje doprinosa ako zaposlite jos nekog (ili se dvoje-troje frilensera udruze..)

    Sad je kasno, gospodo i treba da budemo srecni sto ce nas retroaktivni porez izaci samo 10-15% bruto prihoda i sto necemo dobijati krivicne prijave za utaje poreza!
    „..ali ni tajkuni ne placaju porez…advokati imaju nerealan pausal…itd“ su argument za malu decu.

    Dakle, mi frilenseri smo jako dobro prosli, koliko su zakasnili sa realnim i argumentovanim pregovorima

    Odgovori

    • kiza

      20.12.2022 #10 Author

      Tražili te u lokalnom odboru SNSa da se javiš da ti isplate sendvič za ovaj komentar.

      Odgovori

      • upucen

        4.1.2023 #11 Author

        A otkud ti to znas?
        Jesi ti u lokalnom odboru zaduzen da liznes markicu i zalepis je na pozivna pisma upucena potencijalnim clanovima?

        P.s. i ne zaboravi da uzmes potvrdu od skole da obnovis markicu za prevoz – stare isticu 10,-og

        Odgovori

  • Stanoje

    19.12.2022 #12 Author

    Niko ali niko ne bi pravio problema oko placanja i ne bi bilo nikakvih polemika da je samo porez u pitanju. Porez je 10% i to je sve sto ova drzava treba da trazi od tih ljudi. Zdravstveno i penziono osiguranje su nametnuti reketi da bi se izdrzavali penzioneri koji su upravo SNS glasaci. Ovo je komunisticka drzava koja ne zeli da ostavi svoj narod na miru da se sami snalaze i kontrolisu svoje zivote. Ljudska prava 0. Da ponovim, jedno je placanje poreza a sasvim drugo to nazovi osiguranje koje niko ne koristi jer se svi lece kod privatnih lekara.
    Ovo veoma jednostavno moze da se resi automatskim odbijanjem 10% u banci na devizni priliv. Dosta vise tog komunizma, hocemo da zivimo i podizemo decu, briga nas za vase penzose.

    Odgovori

  • Dunja5

    19.12.2022 #13 Author

    U nezavidnoj su situaciji, ali porez se mora placati suma sumarum…

    Odgovori

    • Jovan

      23.12.2022 #14 Author

      Ovde se radi o porezu iz 2017. po zakonu kojeg se poreska uprava sjetila oktobra 2020.
      Bruka poreske uprave.

      Odgovori

  • Vladan

    19.12.2022 #15 Author

    Ima li ova vlast iole pameti. Sad kada je kriza, onda bi da dere sopstveni narod, unazad, unapred, samo da se radi da sns platim namete. Zasto bre ovo unazad i kako bre da iskoristim pravo na bolovanje 2017 koje sada placam? Zasto drzava nije rekla te 2017 tih 100 000 ljudi, eee placajte! Nego, kako cemo, lako cemo samo ti radi, dok ne bude zakon za to, nista sad pa ispade deri kozu s ledja. Da li se ikad ista slicno desilo?

    Odgovori

  • Mrga

    19.12.2022 #16 Author

    Ja sam dobio resenje da platim a tad sam uredno placao porez u Nemackoj gde sam povremeno radio,(znaci fizicki sam boravio i radio u Nemackoj, nosam na intrrnetu) ali platu sam primao u Srbiji, neto platu, porez je kao sto rekoh placen Nemackoj kasi. Zar je moguce duplo oporezivanje?

    Odgovori

  • Miloš

    19.12.2022 #17 Author

    Vlada je poznata po polovičnim rešenjima, a sve što treba jeste da se ugledaju na države u okruženju koje stimulišu mlade da rade preko interneta i time unose keš u zemlju, a ne da ih odgovaraju od toga!

    Odgovori

  • Mateja

    20.12.2022 #18 Author

    Sramota da opet šalju resenja retroaktivno. Prevarili su ih a šalju rešenja čak i pomorcima od kojih većina provodi 10 meseci van Srbije.

    Odgovori

  • Dragan

    20.12.2022 #19 Author

    Ja sam dobio resenje. Da li je iznos koji dugujem ceo iznos ili tu ima neprikazanih kamata?

    Odgovori

  • BRANA19

    20.12.2022 #20 Author

    Porez se svakako mora placati…

    Odgovori

  • Coka13

    20.12.2022 #21 Author

    Sve je to u redu osim ovog „retroaktivno“ dela. Zašto retroaktivno za PIO i zdravstveno? Pa neće ga retroaktivno koristiti. A uostalom, kakvo nam je zdravstvo to zdravstveno niko i ne koristi, jer su liste čekanja veštački napravljene da bi se kod istih lekara išlo privatno.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.12.2022 #22 Author

    Da, treba da placaju ali ovo rešenje nije korektno

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.12.2022 #23 Author

    Retroaktivno plaćanje poreza za 2017.god.mi deluje potpuno bezveze. Država, uvek im nek se polovicnde zakone i odustala je zbog štrajkova frilensera od naplate poreza i sada se setila i retroaktivno im naplacuje. Potpuna glupost.

    Odgovori

  • BOJANA

    20.12.2022 #24 Author

    Glupost je tražiti plaćanje unazad, država im je omogućila da u predhodnm godinama tako rade.

    Odgovori

  • BOJANA

    20.12.2022 #25 Author

    Zar sada treba da plaćaju greške države od ranije?

    Odgovori

  • Jovana24

    20.12.2022 #26 Author

    Porez se placa na svakojake gluposti, a drzava nikad nema i zaduzuje se

    Odgovori

  • Haha

    20.12.2022 #27 Author

    Pokušano je nešto slično u Bosni, na kraju je sve otpisano zato što su se dužnici preselili u druge zemlje, po principu „laptop u borbu“ i zbogom.

    Odgovori

  • Frilenser pausalac

    20.12.2022 #28 Author

    Nek plate svaki dinar, ko im kriv, ja sam lepo otvorio agenciju, placao sve sta treba, dok su oni trosili bruto zaradu. Nije mi bilo pravo, al ajde, reko, ja radim posteno, ovi ostali nek rade kako oce. A sad kuknjava sto moraju da plate porez

    Odgovori

    • Joka

      9.1.2023 #29 Author

      Koju šifru delatnosti da stavi pomorac koji je više od pola godine na brodu? Kako da plaća zdravstveno i u kojoj ambulanti da se leči ako ga uhvati npr morska bolest na pučini Pacifika? Da neće kod doktorke Spasenije iz Donje Sabante? Koji model poslovanja predlažete frilenserima sa bruto zaradom od 500, 600 evra? Koji model poslovanja predlažete frilenserima koje država gura u preduzetničke vode kao da su samostalni a oni zapravo rade za jednog klijenta, gde drugi određuje pravila? Kako takav frilenser da prođe test samostalnosti? Ajde vi pošteni da ne budete selektivno pošteni, slobodno idite u kabinet Jorgovanke Tabaković i Siniše Malog i u lice im recite da su lopovi, onda to isto recite i frilenserima, ako mislite da je to isto. Nikakav problem nemam da imate negativan stav prema nekome, ali nemojte tu selektivnost, nego budite moralni do kraja.

      Odgovori

    • zemara

      31.1.2023 #30 Author

      Ne moras bas da se sladis tipicni srbine. Ne radi svako na isti nacin niti se na svim platformama radi kao agencija. Treba bar malo da te je sramota…

      Odgovori

  • Dragan

    23.12.2022 #31 Author

    Odose svi napolje. Ja sam matori freelancer i razmisljam o tome I ja.

    Odgovori

    • frilenser

      19.1.2023 #32 Author

      i ja sam mator, ja sam 2007 usao u banku sa cekom koji sam dobio postom od bank of amerika, onda mi kazu idi kuci i dodji za 10 dana dok mi obradimo cek 🙂
      to su bila vremena…
      a ne ovo sada digitalno sve 🙂

      Odgovori

  • maric

    23.12.2022 #33 Author

    Zaista nema nekog smisla retroaktivno plaćati s tim da je im je “dozvoljeno” da rade tada kako su radili.

    Odgovori

  • Vasko

    24.12.2022 #34 Author

    Bas me zanima kojoj grupi pripadam ja kao pomorac koji provodi vise od 183 dana van zemlje?i po kojoj osnovi mene oporezuju i to retroaktivno?i pri tom nemam ni penziono ni zdravstveno osiguranje…lepota od drzave,za pozeleti samo

    Odgovori

  • Nenad

    13.1.2023 #35 Author

    Nisam freelancer. Ali isto je za sve.Cujem ljude kako se cesto SALE pominjuci „glavarinu“, poznati harac u vreme turske vladavine, gde su ljudi pod turskom vlascu bukvalno placali porez za nosenje glave na ramenima… 🙂 Sale se tako sto govore „samo jos Glavarinu ne placamo“. A niko od nih ne kapira da odavno placamo sve to, i vise od toga, samo se sad zove drugacije i navodno sluzi da NAMA bude bolje… Cim se rodis ovde razrezu ti koliko ces da im platis sto si se rodio, sto imas tu „privilegiju“ da dises „njihov“ vazduh, da hodas „njihovom“ zemljom, ili u ovom slucaju da zaradjujes troseci SVOJE vreme, svoju struju (koji placas) i svoj internet (koji isto placas iako placas i struju) na svom racunaru (koji si platio u prodavnici i platio porez na njega 🙂 ) PA KAKO SMES TO DA RADIS? Ali ne brinite…egzistencija vam nije ugozena…Ostavice vam taman toliko koliko treba da se prezivi…i da se nastavi sa daljim placanjem glavarine.

    Odgovori

  • alek

    14.1.2023 #36 Author

    pozdrav svima molim vas mi nekako recite ja prodajem kolekcionarske stvari preko interneta, najvise znacke koje sam naravno platio sto je uglavnom bilo recimo oko 40% od koliko para sam podigao, zar je zaista moguce da ce me poreska svrstati isto kao i ljude koji prodaju uslugu, strahovito bi mi znacilo ako neko ima neki savet

    Odgovori

  • zemara

    31.1.2023 #37 Author

    Ako nista, posebni smo, predstavljamo samo 0.16% populacije, pod uslovom da nas ima oko 5 miliona. Ponosan sam…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...