Radna grupa blizu konačnog rešenja za status radnika na internetu

Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja

NovacPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

12.10.2022 12:33 Autor: Ljiljana Begović 37

Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja
Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje statusa frilensera u Srbiji objavila je novi model po kome bi u narednoj godini trebalo da... Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja

Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje statusa frilensera u Srbiji objavila je novi model po kome bi u narednoj godini trebalo da se oporezuju radnici na internetu. Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), čiji predstavnici su članovi radne grupe, za Biznis.rs kažu da je novim predlogom Ministarstvo finansija uvažilo veći deo predloga predstavnika frilensera.

Ubuduće će prijavljivanje frilensera za oporezivanje biti kvartalno. Rok za prijavu prihoda ostvarenih u nekom kvartalu je 30 dana od njegovog završetka. Na primer, to znači da od 1. do 30. aprila treba prijaviti prihode za period od 1. januara do 31. marta 2023. Porez se plaća najkasnije do isteka roka za prijavu za određeni kvartal, što u navedenom slučaju znači do kraja aprila.

“Prema predlogu, na online platformi će u svakom kvartalu moći da se izabere jedan od dva ponuđena modela oporezivanja. Ako jednog kvartala izaberete jedan model, niste u obavezi da sledećeg ponovo izaberete isti”, objašnjavaju članovi udruženja UFPS.

Ako frilenser za oporezivanje izabere model A, to znači da će imati neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara koji nije vezan za minimalac. Kvartalno to predstavlja iznos od 57.900 dinara. Normirani troškovi u ovom slučaju iznose 34 odsto.

Osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda. Na osnovicu će se obračunavati porez po stopi od 10 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje od 10,3 odsto, kao i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25 odsto.

Pritom, kako objašnjvaju članovi radne grupe iz udruženja UFPS, minimalni mesečni iznos za uplatu za PIO je trenutno 7.720 dinara kako bi se obezbedilo upisivanje punog staža za ceo mesec.

Programer
Foto: Freepik.com

“To znači da se kvartalno plaća 23.160 dinara za PIO minimalno ili 25 odsto za iznose PIO veće od fiksnog”, naglašavaju naši sagovornici.

Kada je reč o drugom načinu oporezivanja koji će takođe biti na raspolaganju frilenserima od naredne godine – modelu B, neoporezivi iznos na mesečnom nivou će biti 32.000 dinara, odnosno 96.000 dinara kvartalno. Po modelu B nema normiranih troškova.

Osnovica za porez i doprinose u ovom slučaju se dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda. Na osnovicu se obračunavaju: porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto i za PIO po stopi od 25 odsto.

Takođe, treba napomenuti da bi od 1. januara 2023. godine stopa za PIO doprinose trebalo da bude smanjena na 24 odsto.

Iz UFPS kažu da su zadovoljni predlogom jer će mesečne obaveze biti u razumnim okvirima.

“Udruženje pozdravlja ovaj predlog u smislu da će frilenser koji zbog testa samostalnosti ili neredovnosti prihoda ne može da bude preduzetnik i dalje u najvećem broju slučajeva mesečne obaveze plaćati u razumnim okvirima. Smatramo da će ovakvo rešenje pozitivno delovati na početnike u biznisu, urediti status frilensera i omogućiti ostvarenje prava na staž i zdravstveno osiguranje po osnovu frilens prihoda. Model ostavlja mogućnost da frilenseri koji smatraju da im druge vrste poslovanja više odgovaraju registruju drugi oblik delatnosti, poput preduzetnika paušalca ili preduzetnika sa isplatom lične zarade. Takođe, važno je napomenuti da za frilens ne postoji test samostalnosti”, zaključuju iz UFPS-a.

Podsetimo, do kraja 2022. nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja samo frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Predstavnici URI zadovoljni novim predlozima

Članica radne grupe iz Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović takođe kaže da je novi predlog države mnogo bolji nego prethodni, a da je došao kao rezultat odlučnosti frilensera da ne pristanu na nerealno visoke namete.

Država nudi dva modela za oporezivanje – jedan odgovara onima sa nižim prihodima, a drugi onima sa višim. Ukupna davanja za porez i doprinose za iznos od, na primer, 1.000 evra iznosila bi oko 20 odsto primanja.

“Radna grupa je radila punih godinu dana i država za sada nije spremna da donosi više izmena zakona, niti da donese novi Zakon o fleksibilnim oblicima rada, već samo da promeni zakone koje se tiču davanja, odnosno poreskog modela. Frilenserska udruženja uputila su dodatna pitanja državi u vezi sa predlogom, te čekamo odgovore na njih”, ističe Petrović.

 • Preko grane zbog vas

  12.10.2022 #1 Author

  Izabrala sam svoju opciju. IT, tražena, za 1 mesec radna viza, porez duplo manji nego u Srbiji.
  Kako biraš, tako dobijaš. Bravo, Srbi…

  Odgovori

  • Zbogom Srbijo

   12.10.2022 #2 Author

   Takodje, zbog ovakvih udruzenja i jos gore drzave, Kipar me je oberucke prihvatio. Nikad bolju odluku nisam donela u zivotu i hvala za citavu guzvu oko poreza jer ne bih znala sta znaci ziveti zivot da mi ovo niste uradili. Uzivajte dajuci 20% nekome ko vam nije obezbedio nista a trazi vam sve.

   Odgovori

  • LUKA

   16.10.2022 #3 Author

   Odlican izbor

   Odgovori

 • preduzetnik

  12.10.2022 #4 Author

  Mnogo je i nije nimalo povoljno ni za jednu kategoriju. Ja ovo ne vidim kao uspeh vec kao podsticaj da se ide preko i prima novac po stranim drzavama koje nemaju ovolike namete sto nikako nije dobro za nasu privredu.
  Bolje da su fino to smanjili na minimum i u drzavnu kasu stavili i 10% nego nista.

  Odgovori

 • Sasa

  12.10.2022 #5 Author

  Ovo povoljno? Nista, gledacemo druge nacine poreske optimizacije 🙂

  Odgovori

 • Jovan

  12.10.2022 #6 Author

  smesno… odosomo preko svi pa da vidim ko ce na kraju da placa porez…

  Odgovori

  • Stanko

   7.11.2022 #7 Author

   Ovo je bolesno. Ja da bih zaradio 500€ imam oko 200€ troškova za hostig i servise koje plaćam. Znači ja radim za oko 120€ mesečno. Nema šanse kriminalci, moje uplate od janura nećete gledati.

   Odgovori

 • Emilija

  12.10.2022 #8 Author

  Ovo nije povoljno

  Odgovori

 • Aco

  12.10.2022 #9 Author

  Normirani da budu oko 50% i onda mozemo da pricamo o svemu, jer ce tako ovima sa najmanjim platama da bude najmanje poresko opterecenje

  Odgovori

 • Anna

  12.10.2022 #10 Author

  Čudan način pomoći frilenserima, baš čudan…

  Odgovori

 • Zoran

  12.10.2022 #12 Author

  Frilenser treba da plaća samo porez. Doprinose će plaćati kada se zaposli u nekom domaćem preduzeću. Sve preko toga je bezobrazluk i besprimerna pljačka. Dakle, odredite fiksni procenat normiranih troškova (internet, el. energija, …) npr. 20%. Osnovica za obračun poreza od 20% se dobija kada se od ukupne mesečne zarade odbije 20% normiranih troškova. Primer: 100.000 – 20% = 80.000. Porez je 16.000 tj. frilenseru ostaje NETO 84.000. Podnošljivo!

  Odgovori

  • Marko

   15.10.2022 #13 Author

   Molim te, izracunaj koliko se ukupno placa i za porez i za doprinose na 100.000 dinara po ovom sto je drzava predlozila. Samo par hiljada vise nego sto si ti odredio samo za porez, a dobijes i staz i zdravstveno osiguranje i platis porez…

   Odgovori

   • Ivica

    21.10.2022 #14 Author

    Nisi u pravu. Većina frilensera nema običan posao, živi samo od frilensinga. To znači da porez nije 10% nego 20% odmah u startu, plus drugi nameti. Imaš već kalkulatore online. Izađe na kraju preko 40% a ništa ne dobijaš. Osim toga jako je nejasno kako će država zaista računati poreske osnovice, neoprezovan deo i normirane troškove. Nigde to nije detaljno opisano. Moglo bi da bude i mnogo gore.

    Odgovori

 • Saša

  12.10.2022 #15 Author

  Šteta, onakvu energiju smo potrošili za proteste i ništa nismo uradili. Sad, snalazi se ko kako ume. Ovo za mene i dalje nije povoljno.

  Odgovori

 • Gox

  12.10.2022 #16 Author

  Ako „Udruženje radnika na internetu“ (URI) znači ono pravo koje je i započelo pregovore s vladom ne izdejstvuje BOLJE ULSLOVE ZA FREELANCERE MOŽEMO SVI POČETI PROSIJAČITI ILI NA SOCIJALU

  Ovo drugo udurženje „Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS ) mislim da JE I STVORENO DA AMINUJE SVE ŠTO OVI IZ VLADE PREDLOŽE

  Odgovori

 • Miroslav

  12.10.2022 #17 Author

  Znaci kao frilenseri imamo dve opcije, ili opet protesti i svi na ulice, jer udruzenje URI i Tamara Petrović ocigledno imaju interes da rade za vlast i uopste ne pomazu frilenserima i kao takve ih ne priznajemo ili da svoje tesko zaradjene pare podizemo u nekoj drugoj drzavi, jer kome ovde i zasto da dam 20%??? Nista nisam ni trazio, ni dobio od drzave, tako da neka ni drzava ne ocekuje da ce dobiti bilo sta od mene, ako vec nije dovoljno sto smo jedini koji strane pare unosimo u Srbiju i ovde ih trosimo, dok ih oni iznose i stavljaju milijarde na racune, pa bi sad malo i od naseg dela!

  Odgovori

 • Otisao iz Srbije

  12.10.2022 #18 Author

  Vlada Severne Makedonije odlučila je da ukine poreze na plate u sektoru informacionih tehnologija (IT) do 2023. godine. Cilj je kako se navodi da se mladi ljudi podstaknu da rade uu toj industriji.

  Vest je potvrdio i severnomakedonski premijer Dimitar Kovačevski, koji je kazao kako do 2023. godine predviđaju smanjenje poreza na dohodak građana u IT sektoru, sa 10 na nula odsto.

  Prema njegovim rečima, to će mladima biti snažan podsticaj da se više fokusiraju na taj sektor, jer je u njemu iz dana u dan potrebno sve više radnika.

  Osim ukidanja poreza na plate najavljen je niz podsticaja: poresko oslobađanje za prekvalifikaciju, obuku, dodatnu obuku u kompaniji, kao i oslobađanje od troškova poreza za licence u IT industriji.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.10.2022 #19 Author

  Besmisleno…

  Odgovori

 • Vladan

  13.10.2022 #20 Author

  „To znači da se kvartalno plaća 23.160 dinara za PIO minimalno…“
  Pa, zbog ove stavke su se i Freelenceri pobunili, ne zbog poreza.
  PIO i Zdravstvo može kao opcija, pa ko želi…

  Odgovori

  • Gox

   13.10.2022 #21 Author

   Slažem se sa komentarom!👍
   citiram“ PIO i Zdravstvo može kao opcija, pa ko želi…“ kraj citata To je bitna stavka koja će „ubiti“ pogotovo male ali i velike frilansere

   Odgovori

 • BRANA19

  13.10.2022 #22 Author

  A,njima je bas tesko…

  Odgovori

 • TATJANA

  13.10.2022 #23 Author

  Ako su svi zadovoljni, onda je ok

  Odgovori

 • Lolek

  13.10.2022 #24 Author

  Mogu sta hoce moze im se

  Odgovori

 • VOJKAN

  13.10.2022 #25 Author

  Za frinselere se sad našla dva rešenja

  Odgovori

 • Info

  15.10.2022 #26 Author

  Gazela narode, ako ne urodi plodom bezite odavde. U Makedoniji je 10% i ne placaju se doprinosi, primaju i strance!

  Odgovori

 • Ceca

  15.10.2022 #27 Author

  Pio i zdravstvo kao opcija… ne obaveza

  Odgovori

 • Bella

  16.10.2022 #28 Author

  Strasno je sta se sve radi

  Odgovori

 • Velizar

  20.10.2022 #29 Author

  Idem da se pridružim kompaniji Wagner u Rusiji. Šanse da preživim mnogo su veće na ratištu nego u Srbiji. Ovde se namerno zaboravlja da mi koji živimo od frilensinga a takvi su većina, moramo da plaćamo duplo veći porez od onih koji imaju normalan posao i dodatno zarađuju od interneta. Računao sa da ću po ovom modelu kojim je URI zadovoljno, od 50 časova engleskog nedeljno imati čistu zaradu od 250 dolara. Hvala i Srbiji i URI-ju. 1. januara prestajem da radim i idem bilo gde, da radim bilo šta. Nigde mi ne može biti gore nego u Srbiji.

  Odgovori

 • Suri

  20.10.2022 #30 Author

  Kako su samo ovo tiho odradili! URI nas je izdao! Pod ovim uslovima ne vredi uopste raditi. Spakovati kofere i pobeci sto dalje od bande pljackaske. Nisam lud da hranim parazite. Pre svega lazu za matematiku. Imate kalkulatore na netu pa proverite. Nije 20% nego 42% zarade za sve nas koji zivimo samo od frilensinga. Izdali nas Pogacar i Tamara! Na ulice.

  Odgovori

 • Koviljka

  20.10.2022 #31 Author

  Modeli su uzasni, nista nisu dali, a po ovim modelima i ako se bude placalo, nista se ne dobija zauzvrat. Vise od 10% nema nikakvog smisla, ko garantuje da ce iko od nas ikada videti i dinar od penzije od ove drzave?

  Odgovori

  • Velizar

   20.10.2022 #32 Author

   Koliko ja znam, mi uplaćujemo sve te doprinose i zdravstveno ali baš ništa ne dobijamo zauzvrat. Mi boranija smo kolateralna šteta. Ima da pocrkamo od gladi. Gubimo poslove 1. januara. Cilj svega ovoga je da nateraju programere da otvore firme. Nije bitno što ćemo mi tičeri i dizajneri biti uništeni iako smo većina.

   Odgovori

 • Antal

  20.10.2022 #33 Author

  Lepo su govorili da radi Pogačar za državne organe a niko nije verovao. No, verujete sada? Upropastili su nas. Ovo se znalo od juna i ništa nisu uradili. Sada Petrović Tamara kaže da je njoj dobro? Kaže 20% a kalkulator kaže da laže! Od 30-45% će uzimati, možda i više jer nije jasno kako će se računati neoporezovani deo. Na kraju će biti preko 50%. Bravo URI! Svaka čast. Zadovoljni ste?

  Odgovori

 • zoran

  20.10.2022 #34 Author

  Po drugom modelu B 32000 je neoporezivo i odgovara nekom ko mesecno zaradjuje manje od toga. Ovaj neoporezivi iznos bi morao biti minimalac koji ce biti 40000 sledece godine.

  Odgovori

 • zoran

  20.10.2022 #35 Author

  Po modelu A na 80000 se placa oko 15000. 80000 – 34%(27200)troskovi -19300neoporezivo = 33500osnovica – 45%nameti = 15000 za placanje.

  Odgovori

 • Srki

  23.10.2022 #36 Author

  Koja je sansa da se racun otvori u Makedoniji ili Bosni, a novac podize u Srbiji?

  Odgovori

 • Nikola

  16.11.2022 #37 Author

  Sta se desava sa ljudima koji rade normalno u Srbiji, a freelance novac je dodatak?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...