Menja se deo Zakona o porezu na dohodak

Koliki porez će plaćati frilenseri u 2023. godini?

PoreziPoslovanje

10.11.2022 10:42 Autor: Ljiljana Begović 8

Koliki porez će plaćati frilenseri u 2023. godini? Koliki porez će plaćati frilenseri u 2023. godini?
Trenutni Zakon o porezu na dohodak građana biće izmenjen u delu koji se odnosi na prihode frilensera, pošto do kraja godine neće biti donet... Koliki porez će plaćati frilenseri u 2023. godini?

Trenutni Zakon o porezu na dohodak građana biće izmenjen u delu koji se odnosi na prihode frilensera, pošto do kraja godine neće biti donet poseban zakon o frilensu. To znači da će se ovom vrstom aktivnosti smatrati sav prihod od inostranih fizičkih i pravnih lica, kao i od domaćih fizičkih lica za usluge/rad na autorskom delu ili usluge/rad sličan autorskom delu, odnosno iz oblasti digitalnih usluga (rad online za inostranog nalogodavca gde se isporučuje usluga, a ne fizički proizvod).

Izmene zakona stupaju na snagu 1. januara 2023. godine.

Prijava prihoda vršiće se kvartalno online preko posebno napravljenog portala, a rok za prijavu i plaćanje je 30 dana od isteka kvartala. Za uplate od 1. januara do 31. marta 2023. godine prijava i plaćanje se vrše od prvog do 30. aprila.

“Svaki frilenser će na osnovu visine prihoda u kvartalu imati opciju da izaberete jedan od dva ponuđena modela obračuna. Prvi model je povoljniji za osobe sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac na ovaj način, dok je model B povoljniji za više prihode”, kažu iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS).

Osnovice za poreze i doprinose su oporezivi prihodi u kvartalu, odnosno ono što ostane kad odbijete normirane troškove (procentualne i fiksne). Iako su doprinosi za PIO trenutno 25 odsto, na ovo rešenje će se primenjivati smanjenja stopa doprinosa, odnosno PIO će od 1. januara biti smanjen na 24 procenta.

Iz UFPS ističu da ukoliko ste u radnom odnosu u Srbiji i ovo vam je dodatni izvor prihoda ne plaćate doprinose za zdravstvo, jer je primarno osiguranje preko radnog odnosa. Ukoliko ste bili osigurani kao nezaposleno lice, kada prijavite prihod od frilensa gubite pravo na osiguranje po tom osnovu.

Foto: Freepik.com

Kako bi svi i dalje mogli da ostvare pravo na zdravstvenu knjižicu, uveden je obavezan minimalni iznos za uplatu za zdravstveno osiguranje. Tom uplatom ste osigurani, zajedno sa članovima porodice koji na to imaju pravo, tokom sledećih šest meseci.

“Do primene ovog rešenja u aprilu trebalo bi da portal bude osposobljen i da i overa knjižice ide automatski uplatom doprinosa. Trenutno još uvek važi propis da moramo sami da podnesemo prijavu u RFZO sa dokazom o uplati”, objašnjavaju iz UFPS.

Kada je reč o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, i oni koji su već u radnom odnosu plaćaće PIO jer se obračunava na sve prihode koje pojedinac ima, te se shodno tome i povećava osnovica za penziju. Ne postoji mogućnost dobrovoljne uplate PIO, sem u modelu A kod besteretnog dela.

Ako uplatama doprinosa za PIO na nivou godine pređete maksimalni iznos (četiri prosečne zarade mesečno), imate pravo da tražite povraćaj. S obzirom na to da se taj iznos gleda na godišnjem nivou, a da niko ne garantuje da ćete prihode imati u sledećem kvartalu, nije moguće uplaćivati manje kvartalno.

Normirani troškovi se oduzimaju od ukupnog iznosa priliva i služe da pokriju „troškove poslovanja“, umesto pravdanja troškova koji su nastali tokom rada (internet, licence, struja, razni drugi troškovi). Odobrava se u paušalnom iznosu.

Fiksni neoporezivi iznosi će se usklađivati na godišnjem nivou.

“Odabirom odgovarajućeg modela svakog kvartala možete optimizovati poreze i doprinose tako da vam ukupno opterećenje uvek bude između 10 i 25 odsto, u zavisnosti od visine prihoda. To je mnogo povoljnije od bilo kog drugog vida poslovanja. Podsećamo da paušalci i preduzetnici generalno plaćaju doprinose i poreze čak i ako ne ostvare nikakvu zaradu, i da frilens neće biti predmet testa samostalnosti”, navodi se na sajtu Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS).

Model A

Po ovom modelu, frilenseri imaju besteretni deo od 96.000 dinara kvartalno (odnosno 32.000 dinara mesečne zarade). To znači da na niži iznos od toga nema poreza, niti PIO. Zdravstveno osiguranje će biti obavezno i iznosiće minimalno oko 1.402,17 dinara mesečno (4.206,51 dinara kvartalno) ili 10,4 odsto. Prvom uplatom bićete osigurani i sledećih šest meseci.

Na iznose koji prelaze besteretni deo porezi i doprinosi za PIO su 24 odsto, zdravstveno osiguranje 10,3 odsto ili minimalno 1.402,17 dinara mesečno, a porez 20 odsto.

Izvor: UFPS

Model B

Ovaj model oporezivanja trebalo bi da bude povoljniji za više prihode. Neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno (57.900 dinara kvartalno), normirani troškovi 34 odsto, PIO 24 odsto na oporezivi deo prihoda ili najmanje 7.720 dinara mesečno (kvartalno 23.160 dinara). Zdravstveno osiguranje se plaća po stopi od 10,3 odsto ili minimalno 1.402,17 dinara mesečno (4.206,51 dinara kvartalno).

Po modelu B porez iznosi 10 odsto.

Izvor: UFPS

Pravo na umanjenje poreza

Frilenseri koji rade za pravna lica iz zemlje koja sa Srbijom ima potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja trebalo bi da imaju mogućnost na umanjenje poreskog opterećenja.

Ono što je u tom slučaju neophodno je da se podnese potvrda o plaćenim porezima iz poreske uprave te druge zemlje.

 • DUSICA

  10.11.2022 #1 Author

  Treba da placaju posteno kao i svi ostali gradjani ove zemlje

  Odgovori

  • Cule

   10.11.2022 #2 Author

   Bi oni Duska, al koje lud da placa PIO a da mu ne ide staz!? A Duska

   Odgovori

 • GOCA BG

  10.11.2022 #3 Author

  Kod nas sve ovo nije regulisano kako treba,bice jos izmena sigurno…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  12.11.2022 #4 Author

  I pevači treba da plaćaju porez!

  Odgovori

 • TATJANA

  12.11.2022 #5 Author

  Naravno da treba da plaćaju, treba zakonom regulisati to

  Odgovori

 • SRDJAN

  13.11.2022 #6 Author

  Ko zna kolko ce ovde jos biti izmena dok se ne nadje neko kolko tolko zadovoljavajuce resenje za obe strane.

  Odgovori

 • VERA

  13.11.2022 #7 Author

  Ako ne budu strajkovali frilenseri znaci da su dobro odredili porez.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  15.10.2023 #8 Author

  Svi treba da plaćaju porez

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...