Objavljeni novi podaci Gigmetra

Sve veći broj frilensera u Srbiji, u Užicu se broj gig radnika udvostručio

AnalizaIzdvajamo

7.11.2022 12:19 Autor: Ljiljana Begović 8

Sve veći broj frilensera u Srbiji, u Užicu se broj gig radnika udvostručio Sve veći broj frilensera u Srbiji, u Užicu se broj gig radnika udvostručio
Nastavljen je veliki rast broja gig radnika u Srbiji na dominantnoj platformi Upwork, pokazuju podaci Gigmetra. Najnovijim merenjem obuhvaćena je populacija od 11.596 radnika, što... Sve veći broj frilensera u Srbiji, u Užicu se broj gig radnika udvostručio

Nastavljen je veliki rast broja gig radnika u Srbiji na dominantnoj platformi Upwork, pokazuju podaci Gigmetra. Najnovijim merenjem obuhvaćena je populacija od 11.596 radnika, što je rast od 14,5 procenata.

S obzirom na to da je rast u prethodnom merenju bio sličan (15,9 odsto), populacija gig radnika se u prethodnih godinu dana uvećala za trećinu.

Među faktorima koji su doprineli značajnom rastu i atraktivnosti gig rada u prethodnom periodu su, prema ocenama analitičara iz Centra za istraživanje javnih politika, pre svega dinamičan razvoj tehnologija što povećava dostupnost ove vrste rada globalno, i disruptivne promene u poslovnim modelima kompanija koje ih primoravaju da zbog razvojnih potreba, konkurentskih pritisaka i tehnološke transformacije kontinuirano tragaju za talentima i ljudskim resursima van sopstvenih organizacija.

Sve većem broju domaćih frilensera doprinele su i demografske promene i preferencije novih generacija kojima rad na internetu predstavlja atraktivnu alternativu u profesionalnom razvoju. Ovome treba dodati i veliki rast zarada do kojeg je došlo usled za 20 odsto veće vrednosti dolara u odnosu na period od pre godinu dana.

Veliki broj novih frilensera iz Šumadije i Zapadne Srbije

Najnovije merenje donosi trend „deurbanizacije“, odnosno rast je dominantno poticao iz manjih sredina, pokazuju podaci Gigmetra.

Najveći rast populacije je zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, gde se broj gig radnika povećao za skoro trećinu. Šampion rasta je Užice, gde se populacija više nego udvostručila.

Kontinuirano praćenje populacije gig radnika u regionima ukazuje da najveći deo njih živi i radi u 28 gradova u Republici Srbiji – 82,4 odsto. Najnoviji rast radnika na internetu je dominantno dolazio iz manjih sredina, što je uticalo na pad udela urbane gig populacije u odnosu na prethodno merenje.

Izvor: Gigmetar, Centar za istraživanje javnih politika

Region Južne i Istočne Srbije zabeležio je rast od 19,1 procenata, čime je postao region koji je imao najveće povećanje gig radnika u prethodnih godinu dana. Regioni Beograda, sa rastom od 10,3 odsto, i Vojvodine (9,8 odsto), imali su skromniji rast populacije u najnovijem merenju.

“Šampion u rastu broja gig radnika je grad Užice, gde se gig populacija više nego udvostručila – rast od 102,3 odsto. Izrazito veliko povećanje broja gig radnika, preko 50 procenata, je zabeleženo još u tri grada – Prokuplju, Novom Pazaru i Vranju”, navode analitičari Centra.

Veliki rast populacije gig radnika zabeležili su još Požarevac (43,5 odsto), Kraljevo (41,9 odsto), Jagodina (38,6 procenata), Leskovac (38,1 procenat) i Smederevo (35,6 odsto).

Veliki broj frilensera iz Srbije rade najmanje plaćene poslove

Po rastu broja gig radnika po profesijama se izdvaja oblast pisanja i prevođenja (preko 24 odsto), dok je najslabiji, ali značajan rast, zabeležen u oblasti marketinga i prodaje (7,5 odsto)

Iako je oblast multimedije i kreativnih usluga i dalje dominantna, u najnovijem merenju je oblast pisanja i prevođenja privukla najveći broj novih gig radnika – njih 24 procenta.

Izvor: Gigmetar, Centar za istraživanje javnih politika

Dva su posebno značajna zaključka koja se nameću. Jedan se tiče činjenice da se uprkos nikada boljim uslovima na konvencionalnom tržištu rada, gde su prosečne plate programera 3,2 puta veće od prosečne zarade u Srbiji, i dalje značajno povećava broj onih koji karijerni razvoj pokušavaju da pronađu na digitalnom tržištu rada. To sugeriše da postoje drugi, značajniji faktori, koji određuju karijerni razvoj, osim nivoa zarade. S druge strane, iako se sa povećanjem gig populacije povećava broj gig radnika i u oblasti prodaje i marketinga, trendovi povećanja su u proseku najniži u ovoj profesiji. To može potencijalno ukazivati i na šire slabosti koje se pojavljuju u domenu kurikuluma i veština koje se stiču na poslovnim školama u Srbiji”, naglašavaju istraživači u najnovijem Gigmetru.

U najnovijem merenju se povećao broj muškaraca u odnosu na broj žena u svim profesijama, a ova promena najvidljivija je u oblasti pisanja i prevođenja.

Najnovije merenje pokazuje smanjenje udela gig radnica u Srbiji u gig populaciji – one u najnovijem merenju čine 32,8 odsto, nasuprot prethodnom merenju gde je njihov udeo bio 36 procenata. To je i dalje značajno više u odnosu na globalni prosek, koji prema Payoneerovom globalnom izveštaju o frilenserima iznosi 29 odsto.

Najznačajnija promena se desila u domenu brojnosti muške, odnosno ženske populacije frilensera, po pojedinim profesijama. Naime, dok su u prethodnim merenjima žene bile brojnije u tri profesije (profesionalnim uslugama, unosu podataka i administrativnim uslugama i pisanju i prevođenju), u najnovijem merenju one čine manji deo populacije u svakoj od oblasti.

Rast zarade po satu

Značajno je porasla medijalna zarada frilensera i ona sada iznosi 18 dolara po satu. Jaz u zaradama je na istorijskom minimumu – žene zarađuju u proseku 86,5 odsto prosečne zarade muškaraca.

Kada je u pitanju oficijelna cena rada – ona koju gig radnici navode na svojim profilima, najnovije merenje ukazuje da se trend rasta zarada nastavio, čak da je došlo i do malo izraženijeg rasta (2,8 odsto). Prosečna cena rada za žene je iznosila 17,5 američkih dolara, dok je u slučaju muškaraca ona bila na nivou od 20,2 američka dolara.

Slabosti srpskog tržišta gig rada se ogledaju u i dalje prisutnom velikom zaostajanju za globalnom cenom rada – srpski gig radnici u proseku zarađuju 45 odsto manje od globalnog proseka, ali i u činjenici da je tek u najnovijem merenju cena rada došla na pretpandemijski nivo, čime su prethodne dve godine, makar kada je u pitanju zarada srpskih gig radnika, praktično izgubljene.

 • VILENJAK

  7.11.2022 #1 Author

  Zanimanje kojim svi mladi žele da se bave…

  Odgovori

 • TATJANA

  7.11.2022 #2 Author

  Voke da budu sam svoj gazda, bitno da im odgovaraju uslovi pod kojima rade

  Odgovori

 • IVAN

  8.11.2022 #3 Author

  Veliki broj novih frilensera iz Šumadije i Zapadne Srbije

  Odgovori

 • VOJKAN

  8.11.2022 #4 Author

  Samo još da se zagađenja smanje u Užicu, i moći će da se tamo pristojno živi

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  8.11.2022 #5 Author

  Broj je bar duplo veći. Država čini sve da ih tera da rade na crno

  Odgovori

 • Emilija

  8.11.2022 #6 Author

  Nasi radnici nisu dobro placeni za taj posao

  Odgovori

 • Coka13

  9.11.2022 #7 Author

  Generalno ih je sve više u svim gradovima, jer je to jedini način da rade i zarade za egzistenciju. Posla ima, ali su plate mizerne, a radno vreme od jutra do sutra i sve više se obredeljuju ljudi za sopstvene biznise od kuće. Nema tu ništa čudno, samo ih ima mnogo više, ali da bi išta zaradili rade na crno.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.11.2022 #8 Author

  Broj je duplo veci,ovo je statistika na belo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...