Predlogom bi normirani troškovi na bruto prihod bili 50 odsto

Status frilensera mogao bi da se reši već postojećim zakonom o porezu na dohodak

Porezi

5.11.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 19

Status frilensera mogao bi da se reši već postojećim zakonom o porezu na dohodak Status frilensera mogao bi da se reši već postojećim zakonom o porezu na dohodak
Prema podacima koje je objavio Centar za istraživanje javnih politika u najnovijem Gigmetru, u Srbiji raste broj radnika na internetu, ali se takođe povećava... Status frilensera mogao bi da se reši već postojećim zakonom o porezu na dohodak

Prema podacima koje je objavio Centar za istraživanje javnih politika u najnovijem Gigmetru, u Srbiji raste broj radnika na internetu, ali se takođe povećava broj onih frilensera koji rade najmanje plaćene poslove kao što su unos administrativnih podataka i usluge prevođenja i pisanja.

Radna grupa za rešavanje statusa frilensera koju je formirala Vlada Republike Srbije izašla je sa nacrtom predloga za budući poreski tretman radnika koji rade na digitalnim platformama. Kako navode udruženja koja okupljaju frilensere, jedan model bi više odgovarao onima sa manjim prihodima, dok je drugi model namenjen radnicima koji zarađuju više od 1.000 evra mesečno.

Frilenseri, ipak, nisu u većini zadovoljni predloženim modelima i mnogi traže prava koja imaju zaposleni prema Zakonu o radu.

Na online panelu Gigmetra Srbije – „Mala sila koja menja sve – poreski tretman frilensera“, učesnici su izneli predloge za trajnije rešavanje statusa frilensera u Srbiji.

Iz Centra za istraživanje javnih politika ocenjuju da je problem frilensera moguće dugoročno rešiti tek uvođenjem sintetičkog globalnog poreza na dohodak.

“Ovaj poreski oblik je pogodan da se prilagodi ličnim prilikama poreskog obveznika, čime u dobroj meri ispunjava uslov pravičnosti. Ipak, potrebno je prethodno ojačati kapacitete Poreske uprave, što usvajanje ovog rešenja prolongira dalje u budućnost. Kao prelazno srednjoročno rešenje do uvođenja sintetičkog poreza na dohodak građana moglo bi da bude uvođenje novog člana Zakona o porezu na dohodak građana u deo koji uređuje porez na ostale prihode, a po uzoru na prihode sportista i sportskih stručnjaka”, naveli su učesnici.

Programer
Foto: Freepik.com

U pitanju je glava osam drugog dela Zakona o porezu na dohodak građana, kojom je uređen porez na ostale prihode. Ostalim prihodima smatraju se prihodi koje obveznik ostvari davanjem u zakup opreme, transportnih sredstava i drugih pokretnih stvari (čl. 82), dobici od igara na sreću (čl. 83), prihodi od osiguranja lica (čl. 84), prihodi sportista i sportskih stručnjaka (čl. 84a), prihodi po osnovu pružanja ugostiteljskih usluga u skladu sa zakonima kojima se uređuju turizam i ugostiteljstvo (čl. 84b) i drugi prihodi, osim onih koji su posebno izuzeti (čl. 85).

Stopa poreza na ostale prihode iznosi 20 odsto, osim za porez na prihode od osiguranja lica, gde stopa iznosi 15 procenata.

“Upravo bi član 84a Zakona mogao da posluži kao model za uređenje poreza na prihode frilensera. U prvom stavu tog člana nabrojana su lica koja mogu biti obveznici poreza. U drugom stavu definisani su prihodi koji predstavljaju predmet oporezivanja. Treći stav definiše poresku osnovicu kao oporezivi prihod za primanja iz stava 1 i 2, koji čini bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 50 odsto. Formulisanje člana 84a nije predstavljalo veliki izazov iz aspekta (poresko) pravne tehnike, jer u pravnom sistemu je već postojao Zakon o sportu kojim su na sistemski način prethodno uređena sva relevantna pitanja iz oblasti sporta i pravnih odnosa koji postoje u sportu”, kažu iz Centra.

Učesnici su zaključili da bi pre pristupanja uređenju posebnog poreskog tretmana prihoda frilensera, prethodno trebalo doneti zakon kojim bi se definisao njihov položaj u pravnom sistemu Srbije.

Nakon toga, moguće je unošenjem novog člana u drugom delu Zakona o porezu na dohodak građana predvideti poseban poreski režim za ovu kategoriju prihoda, a po uzoru na prihode sportista i sportskih stručnjaka.

Predloženi modeli za oporezivanje frilensera

Model A

– Neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara koji nije vezan za minimalac. Kvartalno to predstavlja iznos od 57.900 dinara

– Normirani troškovi su 34 odsto

– Osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda

– Na osnovicu će se obračunavati porez po stopi od 10 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje od 10,3 odsto, kao i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25 odsto

Model B

– Neoporezivi iznos na mesečnom nivou 32.000 dinara, odnosno 96.000 dinara kvartalno

– Nema normiranih troškova

– Osnovica za porez i doprinose u ovom slučaju se dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda

– Na osnovicu se obračunavaju: porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto i za PIO po stopi od 25 odsto

 • kaćica

  5.11.2022 #1 Author

  I njima da se uzmu pre a zaradjuju od interneta

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  6.11.2022 #2 Author

  Lose je što država ne u l ovaj sektor nego samo gleda kako da naplati što veći porez. Veliki broj stranaca koji sada reg firmu u Srbiji doprineće daljem povećanju nameta

  Odgovori

 • MAJA

  6.11.2022 #3 Author

  Mislim da je ta stopa neopravdano velika

  Odgovori

 • MADMAX

  6.11.2022 #4 Author

  Da li je moguće da država podstiče neku perspektivnu delatnost umesto što koplikuje.

  Odgovori

  • SNEZANA

   6.11.2022 #5 Author

   Kod nas je normalno da se sve komplikuje.

   Odgovori

 • ZVE84

  6.11.2022 #6 Author

  To je čista otimačina

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.11.2022 #8 Author

  Previsoki su to iznosi,ne znam kome ce to odgovarati…

  Odgovori

 • Milovan94

  6.11.2022 #9 Author

  Nadam se da ce i ovaj problem biti brzo rešen.

  Odgovori

 • VANJA

  6.11.2022 #10 Author

  Zato i treba da se uvede zakon!

  Odgovori

 • TATJANA

  6.11.2022 #11 Author

  Oni dobro zaradjuju ali za to ulazu svoje znanje i vestine

  Odgovori

 • SRDJAN

  6.11.2022 #12 Author

  Tesko da ovde moze da se nadje neko pravedno resenje za obe strane. Vlasti samo gledaju kako da prikupe sto vise para i to im je jedini interes.

  Odgovori

 • IVAN

  6.11.2022 #13 Author

  Neka i oni placaju porez kao i drugi.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  6.11.2022 #14 Author

  Porez na dohodak ponovo ostavlja mogucnost uplate od stranaca kao fizickih lica, tako da nista ne resava

  Odgovori

 • JANA

  6.11.2022 #15 Author

  Mislim da je to toalno korektno resenje ,trebalo bi frilenseri da placaju porez ,jako veliki novac zaradjuju

  Odgovori

 • BIJUTI27

  6.11.2022 #16 Author

  Realno, to je jako puno para

  Odgovori

 • Milisavka

  6.11.2022 #17 Author

  Koliko vidim njima je samo bitno da uzmu sto više para

  Odgovori

 • DANIJELA

  6.11.2022 #18 Author

  Pa svakako je vazno da se nadje neko srednje resenje.

  Odgovori

 • BRANA19

  7.11.2022 #19 Author

  Svi trebaju da budu jednaki.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...