Kritika za veliki broj poreskih olakšica i izuzeća

Fiskalni savet negativno ocenio novo rešenje za oporezivanje frilensera

PoreziSrbija

6.12.2022 15:16 Autor: Ljiljana Begović 11

Fiskalni savet negativno ocenio novo rešenje za oporezivanje frilensera Fiskalni savet negativno ocenio novo rešenje za oporezivanje frilensera
Osim jednog dela frilensera, novim predlogom za oporezivanje rada preko interneta nije zadovoljan ni Fiskalni savet Srbije koji je u svojoj oceni budžeta za... Fiskalni savet negativno ocenio novo rešenje za oporezivanje frilensera

Osim jednog dela frilensera, novim predlogom za oporezivanje rada preko interneta nije zadovoljan ni Fiskalni savet Srbije koji je u svojoj oceni budžeta za 2023. godinu istakao da uvođenje inovativnih režima kod oporezivanja dohotka dovodi do dodatnog usložnjavanja već kompleksnog i razuđenog sistema.

“Postojeći Zakon o porezu na dohodak građana nekonzistentno i nepravično tretira neke od glavnih prihoda od rada kao što su na primer prihodi iz radnog odnosa, autorski honorari, privremeni i povremeni ugovori”, ocenjuje Fiskalni savet.

Oni su u svojoj oceni ukazali i na to da postoji veliki broj poreskih izuzeća i olakšica što dodatno podriva princip ujednačenog tretmana svih poreskih obveznika.

“Predlaganje novih modela za oporezivanje prihoda od autorskih i srodnih prava dovešće do dodatnih razlika u oporezivanju prihoda od rada u zavisnosti od visine i izabranog modela oporezivanja. Uz to, oba predložena modela osetno odstupaju od sistema oporezivanja zarada zaposlenih lica. U nekoliko navrata već smo upozoravali da odobravanje selektivnih poreskih olakšica i privilegija nije u skladu sa dobrom poreskom praksom i principom ravnomernog tretmana svih obveznika i ekonomskih aktivnosti”, naglašavaju iz Fiskalnog saveta.

Kritika iz ove institucije odnosi se i na učestalo ad-hok uvođenje poreskih olakšica i izuzeća.

“Ovaj način promene regulative tokom godina u znatnoj meri je urušio celovitost i integritet poreskog sistema, što ima negativne implikacije na nivo poreskog morala u društvu. Stoga još jednom ističemo da je neophodno prekinuti sa višegodišnjom praksom izolovanih izmena poreskih zakona i sistemski pristupiti reformisanju poreza na dohodak građana”, istakao je Fiskalni savet.

Foto: Freepik.com

Podestimo, od naredne godine izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koje će stupiti na snagu 1. januara, biće definisan status frilensera u Srbiji.

To dalje znači da će svi oni koji putem rade putem interneta plaćati porez i doprinose samooporezivanjem. Frilenseri će moći da biraju jedan od dva ponuđena modela A i B u odnosu na visinu i redovnost svoje zarade.

Značajna novina je da će svi, bez obzira na model i visinu primanja, imati pravo na zdravstveno osiguranje, odnosno plaćaće mesečno najnižu osnovicu koja sada iznosi oko 1.400 dinara.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović rekao je da je cilj izmena i dopuna zakona koje se odnose na frilensere bio da se velikom broju ovakvih radnika, koji su zapravo fizička lica, obezbedi adekvatan poreski tretman.

Ipak, kako je naglasio, ova rešenja ne bi trebalo da budu trajna za radnike na internetu, već bi u budućnosti trebalo da se opredele za neki drugi način poslovanja i da postanu preduzetnici ili zaposleni, čime bi stekli veća prava i definisan status.

Pre izmena Zakona o porezu na dohodak građana frilenseri koji posluju kao fizička lica bili bi oporezovani u opsegu od 32 odsto do čak 45 procenata ukupnih prihoda koje ostvaruju.

Predloženi modeli za oporezivanje frilensera

Model B

– Neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara koji nije vezan za minimalac. Kvartalno to predstavlja iznos od 57.900 dinara,

– Normirani troškovi su 34 odsto,

– Osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda,

– Na osnovicu će se obračunavati porez po stopi od 10 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje od 10,3 odsto, kao i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25 odsto.

Model A

– Neoporezivi iznos na mesečnom nivou 32.000 dinara, odnosno 96.000 dinara kvartalno,

– Nema normiranih troškova,

– Osnovica za porez i doprinose u ovom slučaju se dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda,

– Na osnovicu se obračunavaju: porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto i za PIO po stopi od 25 odsto.

  • Dragana

    6.12.2022 #1 Author

    Ima da se napuni drzavna kasa…

    Odgovori

  • MAJA

    6.12.2022 #2 Author

    Mislim da su nepravedni vezano za frilensere

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.12.2022 #3 Author

    Kritika im uopšte nije na mestu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.12.2022 #4 Author

    Uvek ce biti onih kojima ne odgovaraju uslovi koji su frilenseri dobili…

    Odgovori

  • NATALIJA

    6.12.2022 #5 Author

    Slažem se da su nepravedni…

    Odgovori

  • NATALIJA

    6.12.2022 #6 Author

    Treblo bi slediti primer EU za frilensere

    Odgovori

  • VERA

    7.12.2022 #7 Author

    Postoji veliki broj poreskih izuzeća i olakšica što dodatno krši princip ujednačenog tretmana svih poreskih obveznika.

    Odgovori

  • Nikola

    19.12.2022 #8 Author

    Fiskalni savet nije uzeo u obzir da frilenseri nemaju prava kao sto imaju radnici, tako da je i logicno sto su dobili blazi poreski tretman. Znate, kad je poslodavac iz inostranstva, ne postoji nacin da ga vi u praksi naterate da postuje vase pravo na odmor, bolovanje, ograniceno radno vreme, radno vreme u nasoj vremenskoj zoni, pa cak i da vam isplati zaradu…

    Odgovori

  • Neko

    19.12.2022 #9 Author

    Kakva gomila gluposti, trebalo je biti jos olaksanja za frilensere. Toliko.

    Odgovori

  • Muf

    19.12.2022 #10 Author

    Trebalo bi sve uzeti svima i odmah, pogotovo se koncentrisati na ljude koji su sami sebe stvorili, zaposlili itd. Tu najvise mislim na frilensere i pomorce koje nakon sto odstrane od sve imovine treba strpati u zatvor. Obavezno sve ukrasti pod okriljem dopuna i popuna besmislenih zakona. To ce biti posteno ja mislim. You will own nothing and be happy!

    Odgovori

  • upucen

    19.12.2022 #11 Author

    U zemlji gde je izbegavanje poreza nacionalni sport, trazenje izuzeca od postovanja zakona visedecenijska aktivnost taksista, advokata i jos nekih grupa, tajkuni registruju firme na Kipru i prodaju preduzeca u Srbiji koja promet ostvaruju ovde tako sto se pare uplacuju negde napolju, a drzava daje subvencije stranim kompanijama da konkurisu nasim, a one izvlace vecinu nove vrednosti u novcu napolje (naduvane fakture i sl), rasprava o posebnom poreskom tretmanu je besmislena.
    Inace, kako placaju porez clanovi Fiskalnog saveta? Imaju li ugovor o delu ili redovnu platu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...