Najvredniji startapi u 2022.

Loša godina za „jednoroge“

Hi-techInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSvet

3.1.2023 17:18 Autor: Milica Rilak 5

Loša godina za „jednoroge“ Loša godina za „jednoroge“
Tokom 2022. godine svet je ugledalo 308 novih „jednoroga“, startap kompanija vrednih najmanje milijardu dolara. Njihova ukupna vrednost je, prema analizi platforme PitchBook, procenjena... Loša godina za „jednoroge“

Tokom 2022. godine svet je ugledalo 308 novih „jednoroga“, startap kompanija vrednih najmanje milijardu dolara. Njihova ukupna vrednost je, prema analizi platforme PitchBook, procenjena na nešto više od 556 milijardi dolara, dok se prosečna vrednost ovogodišnjeg „jednoroga“ kreće između 1,6 i 1,8 milijardi dolara.

Iako na prvi pogled deluje impresivno, s obzirom na globalna kretanja koja su obeležila godinu za nama, analitičari skreću pažnju da je u 2022. stvoreno značajno manje takvih kompanija nego u 2021, a da je njihova ukupna vrednost upola niža od 1,2 biliona dolara, na koliko je procenjena prošlogodišnja generacija.

Među najvrednijim startapima koji su status „jednoroga“ osvojili ove godine je KuCoin, kripto platforma sa sedištem na Sejšelima, procenjena na 10 milijardi dolara, a koja je do sada, prema podacima PitchBook-a, prikupila 180 miliona dolara kapitala venture fondova. Nad ovom kompanijom nadvija se, naravno senka FTX-a, kriptoberze koja je za svoju centralu odabrala Bahame, a čiji je kolaps poljuljao poverenje u celu kripto industriju.

PitchBook je u istaknute „jednoroge“ u 2022. godini svrstao i proizvođača električnih automobila iz Kine GAC Aion, koji je sa procenjenom vrednošću od 14,4 milijarde dolara na prvom mestu među ovogodišnjim startapima, zatim SumUp, fintech kompaniju iz Velike Britanije, kao i The Boring Company Ilona Maska, čija je vrednost procenjena na 5,7 milijardi dolara, a koja se bavi „infrastrukturom“, odnosno razvojem sistema ultrabrzog javnog prevoza Hyperloop.

Analiza PitchBook-a pokazala je i da je oko 60 odsto „jednoroga“ ove godine kreirano na severnoameričkom kontinentu, isto kao u 2021. godini, dok je njih 18 odsto „rođeno“ u Aziji, što je pad za četiri procentna poena u odnosu na prethodnu godinu i posledica, kako su ocenili, „neizvesnosti u vezi sa regulativom“ u Kini.

Izvor: KuCoin Media Kit

Evropski „jednorozi“

Tokom prošle godine u Evropi je, prema podacima platforme Sifted, ukupno 47 kompanija po prvi put procenjeno na milijardu dolara ili više, i tako se pridružilo „jednorozima“. Analiza ove platforme, međutim, ukazuje da je to značajno manje nego prošle godine, kada ih je bilo 69, a razlog vide u padu ukupnih investicija u startapove za 23 odsto.

Među ovogodišnjim evropskim „jednorozima“ najbrojniji su oni iz oblasti fintecha – čak 14 startapa bavi se razvojem finansijskih usluga, dok su se, kako ističu iz Sifteda, po prvi put pojavili jednorozi u sektoru uklanjanja ugljen-dioksida (carbon capture), kao i carbon accounting-a.

Oko 180 „jednoroga“ potiče iz evropskih zemalja, među kojima su i dve kompanije iz susedne Hrvatske – Infobip i Rimac. Srbija tek treba da se upiše na tu listu, a kako nam je nedavno u razgovoru rekao Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija, postojanje „jednoroga“ nije potpuno beznačajno, ali je više lepa vest nego nešto što pravi ogromnu razliku u jednom ekosistemu.

„Zato kada govorimo o njima svako predviđanje lako završi kao naslov teksta i celu priču odvede u pravcu koji nije toliko relevantan. Da ne bismo otišli u takvom pravcu, ovde bih samo rekao da ima nekoliko kompanija koje imaju velike šanse da u sledećih nekoliko godina stignu do tog statusa“, rekao je Bjelotomić za Biznis.rs.

Što se tiče liste evropskih jednoroga, portal Eu-Startups.com izdvojio je najzanimljivije među njima – poput britanskog Beamery, čiji je cilj da kompanijama obezbedi bolji uvid u kadrovske resurse kojima raspolažu, zatim španskog TravelPerk-a koji je fokusiran na turističku industriju, kao i italijanskog Satispay-a, koji je razvio mrežu usluga plaćanja mobilnim telefonom kao alternativom platnim karticama.

  • GOCA BG

    3.1.2023 #1 Author

    Verujem da ce im ova godina doneti mnogo bolju pozicioniranost u uspeh u poslu…

    Odgovori

    • N.N.

      8.1.2023 #2 Author

      Iskreno se nadajmo da hoce.

      Odgovori

  • VOJKAN

    4.1.2023 #3 Author

    Moguće da o novoj godini jednorozi postanu kompanije koje će imati više dobiti

    Odgovori

  • MARA

    8.1.2023 #4 Author

    Velika je verovatnoca da će tako i biti..

    Odgovori

  • LEKI

    14.1.2023 #5 Author

    Nadamo se boljem u budućnosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...