Šta tržištu donose prve dozvole za rad kripto menjačnicama?

Otvaranje arene za tržišnu borbu u oblasti digitalne imovine

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

28.12.2022 13:39 Autor: Milica Rilak 3

Otvaranje arene za tržišnu borbu u oblasti digitalne imovine Otvaranje arene za tržišnu borbu u oblasti digitalne imovine
Regulacija je važna za industriju digitalne imovine, jer ona kompanijama obezbeđuje okvir za poslovanje i pravnu sigurnost, ali je još važnija korisnicima koji traže... Otvaranje arene za tržišnu borbu u oblasti digitalne imovine

Regulacija je važna za industriju digitalne imovine, jer ona kompanijama obezbeđuje okvir za poslovanje i pravnu sigurnost, ali je još važnija korisnicima koji traže adekvatnu zaštitu, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs Arvin Kamberi, potpredsednik Bitcoin asocijacije Srbije i stručnjak za digitalnu imovinu u Diplo fondaciji, povodom odluke Narodne banke Srbije (NBS) da odobri prve dve licence za rukovanje digitalnom imovinom u našoj zemlji.

Odlučivanje o licencama za dve kripto menjačnice – već etabliranu ECD.rs i novog igrača crypto12.com – potrajalo je gotovo godinu i po dana, ali Kamberi ističe da ne treba zamerati centralnoj banci, pošto se radi o pionirskom poslu u Srbiji.

„Sada je verovatno uspostavljen standard koga će se u NBS držati i kasnije, i stvorena je mogućnost da se licence izdaju i brže“, ocenjuje sagovornik Biznis.rs.

Na naše pitanje da li je tim potezom NBS utaban put eventualnim novim igračima na našem kripto tržištu, Kamberi odgovara da apsolutno veruje da će oni doći.

„Ovo otvara arenu za tržišnu borbu. Digitalna imovina je globalna, nije ograničena tržištima pojedinih zemalja, ali je moguće da će zbog uređene regulative dosta kompanija odlučiti da svoj biznis premesti u Srbiju, a možda i neki od globalnih igrača budu voljni da ovde otvore poslovne jedinice“, kaže Kamberi i naglašava da je i u tome vrednost odluke NBS o izdavanju licenci.

„Dakle, ne samo da je oblast digitalne imovine regulisana zakonom, već imamo i prve primere, svojevrsna uputstva, kako ‘sklopiti’ firmu da bi ona mogla da dobije dozvolu NBS“, objašnjava Kamberi.

Izvor: Unsplash.com

Posebno napominje značaj korisničkog iskustva u vezi sa kriptovalutama.

„User experience je jedan od najtežih delova primene kriptovaluta i to je ono što ih ‘koči’ na globalnom nivou – jednostavno, njima se mora rukovati prilično oprezno, mora se imati tehničko predznanje i slično. Zato će regulacija pomoći ljudima da dobiju adekvatnu pravnu zaštitu, okvir u kome će makar malo biti zaštićeni od raznih vrsta prevara, malverzacija i krađa koje se dešavaju u ovoj oblasti“, naglašava Kamberi.

Korisnici, kako je zaključio, sada konačno imaju licencirane pružaoce usluga ali i instancu kojoj će moći da se požale ako se nešto desi, a koja će takođe i kontrolisati rad institucija sa dozvolom za rukovanje digitalnom imovinom.

U rešenju kojim su ECD.rs i crypto12.com, odnosno kompanije koje stoje iz tih kriptomenjačnica, upisane u registar NBS stoji da su registrovane za prijem, prenos i izvršenje naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju virtuelnih valuta za račun trećih lica.

Mogu da pružaju i usluge kupovine i prodaje virtuelnih valuta za gotov novac, sredstva na računu ili elektronski novac, usluge zamene virtuelnih valuta za virtuelne valute ili za drugu digitalnu imovinu ako privredno društvo ima dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za pružanje usluga povezanih s drugom vrstom digitalne imovine.

Registrovane su i za čuvanje i administriranje virtuelnih valuta za račun korisnika virtuelnih valuta i s tim povezane usluge, a u rešenju za Vescon stoji i da su registrovani za upravljanje portfolijom virtuelnih valuta.

Kompanija „MCM 965 d.o.o.“ stoji iza kriptomenjačnice ECD.rs, dok je kompanija „Vescon“ registrovala portal crypto12.com.

Iz ECD su, inače, poručili da je dobijanje dozvole NBS važan korak do koga ne bi došlo bez podrške i poverenja korisnika.

„Verujemo da je ovo bilo tek zagrevanje i da je pred nama još mnogo uzbudljivih trenutaka“, saopštili su iz ECD, gde obeležavaju i 10 godina poslovanja. Navode da trenutno imaju 50.000 korisnika, kao i da su realizovali 200.000 transakcija.

  • Boba3

    29.12.2022 #1 Author

    Kripto preuzima trziste, polako ali sigurno

    Odgovori

  • Iva

    30.12.2022 #2 Author

    Srbija je tak u početnoj fazi,ali zato su experti tu da nas obuce ,Obecavajuce

    Odgovori

  • MARA

    8.1.2023 #3 Author

    Proći će dosta vremena do tada..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...