predstavljena Tipologija pranja novca i trendova i modaliteta finansiranja terorizma

Srbija u najvećoj meri usklađena sa preporukama o zaštiti digitalne imovine

SrbijaVesti

2.4.2024 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija u najvećoj meri usklađena sa preporukama o zaštiti digitalne imovine Srbija u najvećoj meri usklađena sa preporukama o zaštiti digitalne imovine
Više od 200 obveznika Zakona o sprečavanja pranju novca i finansiranju terorizma prisustvovalo je predstavljanju Tipologija pranja novca i trendova i modaliteta finansiranja terorizma... Srbija u najvećoj meri usklađena sa preporukama o zaštiti digitalne imovine

Više od 200 obveznika Zakona o sprečavanja pranju novca i finansiranju terorizma prisustvovalo je predstavljanju Tipologija pranja novca i trendova i modaliteta finansiranja terorizma u Republici Srbiji, održanom u organizaciji Privredne komore Srbije, Udruženja finansijskih institucija i Ministarstva finansija, Uprava za sprečavanje pranja novca.

Poslednjim izveštajem komiteta eksperata Saveta Evrope za procenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) ocenjeno je da je Srbija u najvećoj meri usklađena i sa preporukom broj 15 FATF-a koja se odnosi na digitalnu imovinu. Time je Srbija uskladila svoje propise i praksu u ovoj oblasti sa svih 40 međunarodnih preporuka, što je rezultat koji je ostvarilo još samo deset drugih jurisdikcija u svetu, navodi se na sajtu PKS.

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija PKS istakla je da skup predstavlja još jedan pokazatelj u kojoj meri je koristan i efikasan sistem međusobne saradnje i komunikacije predstavnika državnih organa i obveznika Zakona, a koji je zajednički uspostavljen u prethodnom periodu.

Skupu se obratio i Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo finansija  prisutne je upoznao sa planovima i očekivanjivam u narednom periodu. O značaju tipologija, o rizičnim formama i sektorima govorila je Jelena Pantelić, rukovodilac Stručnog tima i koordinator procena rizika.

Stručni tim koji je učestvovao u izradi Tipologija formiran od strane predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i predstavlja direktan odgovor na procenjene rizike države.

Tipologije se sastoje od prepoznavanja tipoloških ponašanja i pojava karakterističnih za domaće okruženje pri tome uvažavajući i trendove koji se javljaju kako u državi tako i onih iz međunarodnog okruženja sa namerom da se pojave pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije blagovremeno prepoznaju. Izradi tipologija, trendova i modaliteta učestvovali su predstavnici Višeg suda u Beogradu, Republičkog javnog tužilaštva, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Uprave za sprečavanje pranja novca, Bezbednosno informativne agencije i Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost.

Publikovani modaliteti i trendovi namenjeni su i privatnom i državnom sektoru i predstavljaju značajan materijal za svakog učesnika u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma dajući praktične opise i objašnjavajući pojave koje su prisutne u Republici Srbiji, praveći distinkciju u prepoznavanju visoko rizičnih okolnosti i načinu rada svih zaposlenih, a u zavisnosti od oblasti delovanja, sa istim ciljem, da se postupanje uskladi sa prepoznatim rizicima države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...