Uspostavljanje pravilnika za kriptovalute prioritet vlada

MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine

BankeInvesticijeNovacSvet

24.2.2023 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine
Međunarodni monetarni fond (MMF) predstavio je plan akcije u devet tačaka za načine na koje bi države trebalo da tretiraju digitalna sredstva, pri čemu... MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine

Međunarodni monetarni fond (MMF) predstavio je plan akcije u devet tačaka za načine na koje bi države trebalo da tretiraju digitalna sredstva, pri čemu je prva tačka da se kriptovalutama kao što je bitcoin ne odobri status legalnog sredstva plaćanja.

Upravni odbor MMF-a razmatrao je istraživanje “Elements of Effective Policies for Crypto Assets” (“Elementi efikasnih pravila za kripto sredstva”), koje je zemljama članicama MMF-a dalo uvid u to šta bi mogao biti prikladan odgovor zakonodavaca na kripto sredstva, piše Reuters.

Napori da se digitalna imovina reguliše postali su, nakon kolapsa brojnih kripto berzi i imovine u poslednjih nekoliko godina, prioritet za vlasti, saopštili su iz fonda.

Najvažnija preporuka je da se “očuvaju monetarni suverenitet i stabilnost jačanjem okvira monetarne politike i da se kripto aktivu ne odobri zvanična valuta ili status legalnog sredstva plaćanja“.

MMF je uputio kritiku Salvadoru krajem 2021. godine kada je ta centralnoamerička zemlja postala prva koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Kriptovalute kao sredstvo plaćanja od tada je usvojila i Centralnoafrička Republika.

Druga stavka na listi uključuje zaštitu od prevelikog priliva kapitala, usvajanje nedvosmislenih poreskih pravila i zakona u vezi sa kripto imovinom, kao i uspostavljanje nadzora za sve učesnike u kripto tržištu.

Zemlje takođe treba da kreiraju međunarodne aranžmane za poboljšanje nadzora i sprovođenje propisa, kao i da uspostave načine za praćenje uticaja kriptovaluta na stabilnost globalnog monetarnog sistema, dodali su iz MMF-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...