maia i cobalt staju "na crtu" konkurenciji

Microsoft predstavio dva nova čipa za globalnu borbu u oblasti AI i računarstva u oblaku

Hi-techSvetU fokusu

16.11.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft predstavio dva nova čipa za globalnu borbu u oblasti AI i računarstva u oblaku Microsoft predstavio dva nova čipa za globalnu borbu u oblasti AI i računarstva u oblaku
Microsoft je u najavio dva nova računarska čipa, pridruživši se drugim velikim tehnološkim firmama koje – suočene sa visokim troškovima usluga veštačke inteligencije (AI)... Microsoft predstavio dva nova čipa za globalnu borbu u oblasti AI i računarstva u oblaku

Microsoft je u najavio dva nova računarska čipa, pridruživši se drugim velikim tehnološkim firmama koje – suočene sa visokim troškovima usluga veštačke inteligencije (AI) – donose ključnu proizvodnju pod sopstveni krov.

Čuvena američka kompanija objavila je da ne planira izdvojeno da prodaje ove čipove, već će ih umesto toga koristiti za pokretanje sopstvene ponude softvera, kao deo svoje usluge Azure računarstva u oblaku.

Na konferenciji za programere Ignite u Sijetlu, Microsoft je predstavio novi čip, nazvan Maia, osmišljen da ubrzava računarske zadatke AI i obezbedi osnovu za uslugu „Copilot“ koja će na nivou pretplate koštati 30 dolara mesečno za korisnike poslovnog softvera, kao i za programere koji žele da se bave prilagođavanjem veštačke inteligencije.

Maia čip je dizajniran da pokreće velike jezičke modele, vrstu AI softvera koji podržava Microsoftovu uslugu Azure OpenAI i proizvod je Microsoftove saradnje sa tvorcem ChatGPT-a OpenAI.

Microsoft i drugi tehnološki giganti kao što je Alphabet bore se sa visokim troškovima pružanja usluga veštačke inteligencije, koji mogu biti deset puta veći nego za tradicionalne usluge kao što su pretraživači.

„Mislimo da nam ovo daje način da našim klijentima pružimo bolja rešenja koja su brža, jeftinija i kvalitetnija“, rekao je Skot Gatri (Scott Guthrie), izvršni potpredsednik Microsoftove grupe za računarstvo u oblaku i veštačku inteligenciju.

Microsoft je takođe rekao da će sledeće godine svojim Azure korisnicima ponuditi usluge oblaka koje rade na najnovijim vodećim čipovima kompanija Nvidia i AMD. Microsoft je rekao da testira GPT 4 – OpenAI-jev najnapredniji model – na AMD-ovim čipovima.

Drugi Microsoftov čip koji je najavljen, dizajniran je da istovremeno uštedi interne troškove i kao odgovor na ponudu glavnog rivala u oblaku, Amazon Web Services. Nazvan Cobalt, novi čip je centralna procesorska jedinica (CPU) napravljena tehnologijom kompanije Arm Holdings. Microsoft je saopštio da je već testirao Cobalt za rad svog alata za razmenu poslovnih poruka, Teams.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...