Direktor kompanije Microsoft o najpopularnijem pretraživaču

Nadela: Google dominira jer koristi nepravedne taktike

BiznisSvet

3.10.2023 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nadela: Google dominira jer koristi nepravedne taktike Nadela: Google dominira jer koristi nepravedne taktike
Izvršni direktor kompanije Microsoft Satja Nadela (Satya Nadella) rekao je da su nepravedne taktike koje koristi kompanija Google dovele do njegove dominacije kao pretraživača,... Nadela: Google dominira jer koristi nepravedne taktike

Izvršni direktor kompanije Microsoft Satja Nadela (Satya Nadella) rekao je da su nepravedne taktike koje koristi kompanija Google dovele do njegove dominacije kao pretraživača, taktike koje su zauzvrat osujetile konkurentski program Microsofta – Bing.

Nadela je svedočio u sudu u Vašingtonu na suđenju protiv monopola protiv Googlove matične kompanije Alphabet, piše Blic.

Ministarstvo pravde navodi da je Google zloupotrebljavao dominaciju svog sveprisutnog pretraživača da uguši konkurenciju i inovacije na račun potrošača, optužbe koje odražavaju sličan slučaj pokrenut protiv kompanije Microsoft kasnih 1990-ih.

Nadela je rekao da je dominacija kompanije Google posledica sporazuma koji su ga učinili podrazumevanim pretraživačem na pametnim telefonima i računarima, kao i da korisnici u osnovi nemaju mnogo izbora u prelasku sa podrazumevanih veb-pretraživača na mobilnim telefonima i računarima.

„Mi smo jedna od alternativa, ali nismo podrazumevani“, rekao je on.

Antimonopolska tužba američkog Ministarstva pravde protiv kompanije Google usredsređena je na ugovore koje je kompanija sklopila sa kompanijom Apple i drugim proizvođačima uređaja da koriste Googlov pretraživač.

Tokom 1990-ih, Microsoft se suočio sa optužbama da je postavio svoj Windows softver na način da je blokirao aplikacije koje su napravile druge tehnološke kompanije, baš kao što se Google sada suočava sa optužbama da izdvaja milijarde dolara svake godine da bi zaključao svoj pretraživač kao mesto za pronalaženje online informacija na pametnim telefonima i veb-pretraživačima.

U vreme kada je Microsoft započeo svoju borbu da razvije sopstveni pretraživač, Google je već postao sinonim za pretraživanje informacija na internetu.

Kompanija Microsoft je uložila milijarde dolara pokušavajuci da postavi ozbiljan izazov kompaniji Google sa pretraživačem Bing i, u jednom trenutku, čak je pokušala da kupi Yahoo za više od 40 milijardi dolara u ponudi koja je odbijena dok je Stiv Balmer (Steve Ballmer) još uvek bio izvršni direktor proizvođača softvera.

Nadela, koji je radio u Microsoftu tokom antimonopolskog obračuna sa Ministarstvom pravde kasnih 1990-ih, nasledio je Balmera na mestu generalnog direktora 2014. godine.

On nije uspeo da napravi značajnije prodore u pretrazi protiv Googla, a Bing je još uvek drugi na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...